Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

O εφιάλτης της ανεργίας και κατά συνέπεια της φτώχειας στοιχειώνει τους εργαζόμενους σε κάθε γωνιά της Γης. Τα χρέη τους πολλαπλασιάζονται και τα εισοδήματά τους συρρικνώνονται εάν δεν εξαφανίζονται εντελώς ως αποτέλεσμα της περιβόητης παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Τις συνέπειες της καλπάζουσας ανεργίας και της αβεβαιότητας για το μέλλον βιώνουν κατά κύριο λόγο οι νέοι μιας χώρας και τα παιδία, ως αυριανοί πολίτες.
Η διαρκής υποβάθμιση των πτυχίων και των σπουδών μας σε συνδυασμό με την ασύδοτη αγορά και την τάση του νεοφιλελευθερισμού, καταλήγουν στην μείωση της εργασιακής προοπτικής για τους νέους και στην περιθωριοποίηση τους από το κοινωνικό σύνολο. Οδηγούμαστε με αυτό τον τρόπο σε ακραία φαινόμενα όπως την αύξηση της εγκληματικότητας, την έξαρση του ρατσισμού, τις αυτοκτονίες, τα ναρκωτικά.
Το φαινόμενο της ανεργίας έχει κτυπήσει δυστυχώς και την χώρα μας παρόλο που λόγω των αξιόλογων προσπαθειών της κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια έχει καταφέρει να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ε.Ε. Εντούτοις, η περαιτέρω προσπάθεια για περιορισμό του φαινομένου αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
Ο θεσμός του σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού και της συμβουλευτικής αγωγής προς τους νέους πρέπει να αναβαθμιστεί. Να ενημερώνονται οι νέοι από νωρίς για τις προοπτικές στο χώρο εργασίας και να αποκτούν μια αληθή εικόνα για τις μελλοντικές επαγγελματικές τους επιλογές. Αυτό θα συντείνει και στην αποφυγή κορεσμένων επαγγελμάτων.
Γίνεται μια προσπάθεια εισαγωγής προγραμμάτων κατάρτισης για εργοδοτούμενους και εργοδότησης αποφοίτων Πανεπιστημίων και Ανωτέρων σχολών από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να ενισχυθεί και να εντατικοποιηθεί. Καλό θα ήταν να διοργανώνονταν ενημερωτικά σεμινάρια και να μοιράζονταν ενημερωτικά έντυπα σε χώρους σπουδών για αυτού του είδους τα προγράμματα, έτσι ώστε ο κάθε νέος να μπορεί να πληροφορηθεί και να τα αξιοποιήσει.
Επίσης, πολλοί νέοι Κύπριοι έχουν την δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες και τις επιστημονικές τους γνώσεις σε χώρες του εξωτερικού.  Τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να ενθαρρύνονται και να επιδιώκονται. Πρέπει να παρέχεται η κατάλληλη βοήθεια σε όσους νέους επιθυμούν να εργαστούν στο εξωτερικό με προώθηση προγραμμάτων εξεύρεσης κενών θέσεων εργασίας. Πρέπει επίσης οι νέοι να ενημερώνονται για τις διάφορες ευκαιρίες που προκύπτουν.
Καλή θα ήταν επίσης η παροχή οικονομικής ενίσχυσης και υλικοτεχνικής στήριξης σε ανέργους και υποαπασχολούμενους, έτσι ώστε να μπορούν να επενδύσουν σε μια καινούρια επαγγελματική προοπτική.
Ένα άλλο μέτρο που θα μπορούσε να συντελέσει στον περιορισμό της ανεργίας είναι η μείωση των εργάσιμων ωρών της εβδομάδας. Η μείωση των ωρών εργασίας για ένα άτομο θα γεννήσει την ανάγκη αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού και κατά συνέπεια θα οδηγήσει στην δημιουργία θέσεων εργασίας. Το παραπάνω μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μειωθούν οι απολαβές των εργαζομένων.
Τέλος, πρέπει να διασφαλιστεί η μη περαιτέρω αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης γιατί κάτι τέτοιο θα είχε τραγικές συνέπειες για την νέα γενιά οδηγώντας όλο και περισσότερους νέους στην ανεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}