Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Ε.ΠΑ.Μ. - Δ.Καζάκης στο Radio 1 FM 98.1 - Πέμπτη 27 Αυγ 2015


4 σχόλια:

  1. Ο Καζάκης είναι καταπληκτικός,όχι μόνον οικονομολόγος αλλά κ ρήτορας.Ο λόγος του συνεπαίρνει,ενθουσιάζει.Εγώ είμαι άσχετη με την οικονομία.Αλλά η πλειοψηφία των ακροατών έσπρωξε,κατά τη γνώμη μου,το πρόβλημα στη σωστή κατεύθυνση.Δηλ.σε τελική ανάλυση,πρόκειται για ένα ζήτημα ηθικής φύσης.Πού θα βρεθούν εκείνοι οι άνθρωποι,που θα αντιπαλέψουν ιδιοτέλειες κ συμφέροντα,για να ηττηθή το άδικο κ να επικρατήση το δίκιο;Το νόμισμα κ η οικονομία είναι ένα εργαλείο στην υπηρεσία αυτού του σκοπού.Η ταξική πάλη είναι άλλο ένα,ίσης σπουδαιότητας εργαλείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξανακούοντας τον Καζάκη,η αναφορά του στους αρχαίους Έλληνες μου θύμισε έναν προμαρξιστή επαναστάτη,το διαφωτιστή "Ανώνυμο Έλληνα",συγγραφέα της "Ελληνικής Νομαρχίας",που πίστευε ότι,με την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας,θα ξαναβρούμε την ελευθερία κ το ήθος των αρχαίων Ελλήνων.Αλλά ο κόσμος του 19ου αι. μΧ.δεν ήταν πια ίδιος με τον 5ο κ 4ο αι.πΧ.Οι αρχαίοι Έλληνες ζούσαν ανεξάρτητοι κ απομονωμένοι.Σήμερα η εξάρτηση-αλληλεξάρτηση λαών κ κρατών διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό κοινωνικές σχέσεις,ήθος κ συμπεριφορά των ανθρώπων.Έτσι οι επαναστάτες του '21,με όλες τις προσπάθειες,δεν κατάφερναν να ξεπεράσουν ιδιοτελή συμφέροντα κ να "ομονοήσουν"για το "κοινό καλό",επειδή δεν υπήρχαν οι όροι κ οι προϋποθέσεις γι'αυτό,δηλ. οι αναγκαίες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες.Αυτές οι συνθήκες δεν αλλάζουν μόνο με την υποκειμενική θέληση,χωρίς την ταξική πάλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένας όρος που αναφέρει ο Καζάκης,όπως κ πολλοί αλλοι,είναι η εθελοδουλεία.Αλλά όπως διάβασα στην εφημερίδα,στην αρχαιότητα εθελόδουλοι γίνονταν οι αρχηγοί οικογενειών που έπεφταν σε χρέος,καθώς αναγνώριζαν κ αναλάμβαναν στο ακέραιο τις ευθύνες τους σαν αποκλειστικοί διαχειριστές της οικογενειακής περιουσίας,κ προτιμούσαν να πουληθούν οι ίδιοι,παρά να αφήσουν τους δικούς τους στο δρόμο.Όχι μόνο,λοιπόν δεν αξίζουν περιφρόνηση,αλλά είναι υπόδειγμα εξαιρετικού ήθους.Το ακριβώς αντίθετο κάνει η δική μας άρχουσα τάξη:Ξεπουλεί τη χώρα κ υποδουλώνει το λαό,για να τη σκαπουλάρη αυτη.Σαν τον αφέντη του νέγρου σκλάβου Μπάρμπα Θωμά,στο γνωστό βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διόρθωση:Στο δεύτερο σχόλιο,έγραψα κατά λάθος 5ος κ 4ος αι. αντί 6ος κ 5ος αι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

.feed-links {display: none;}