Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι μικρομεσαίοι αγρότες - Πρωτοβουλία για συγκρότηση Αγροτικού Συλλόγου


Από τη σύσκεψη της ΠΑΣΥ
Από τη σύσκεψη της ΠΑΣΥ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Ηρακλείου με βάση των σχεδιασμό Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και σε συντονισμό με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων (ΕΟΑΣΧ) και με Αγροτικούς Συλλόγους.

Συγκεκριμένα κατά τη νομαρχιακή σύσκεψη της Γραμματείας Ηρακλείου της ΠΑΣΥ που έγινε τη Δευτέρα και στην οποία παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΧ,  αντιπρόσωποι από τους Αγροτικούς Συλλόγους Αρχανών και Αστερουσίων, Επιτροπές Αγώνα Αγροτών και μικρομεσαίοι αγρότες αποφασίστηκε το πρόγραμμα δράσης το οποίο είναι το εξής:

-Πέμπτη 21 Γενάρη, 11 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΓΑ

-Σάββατο 23 Γενάρη, συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

-Τετάρτη 27 Γενάρη, μηχανοκίνητη πορεία στην αποκεντρωμένη διοίκηση (ημέρα παν-χανιώτικου συλλαλητηρίου της ΕΟΑΣΧ)

-Πέμπτη 4 Φλεβάρη, συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Όπως υπογραμμίστηκε «ο σχεδιασμός αυτός, ο οποίος έχει ορίζοντα την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, θα επικαιροποιηθεί και άλλες μορφές κινητοποιήσεων, στο πλαίσιο του γενικού σχεδιασμού του συνεπούς και οργανωμένου κινήματος των μικρομεσαίων αγροτών πανελλαδικά και παγκρήτια».
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία Πρωτοβουλίας Συγκρότησης Αγροτικού Συλλόγου Ηρακλείου, η οποία καλεί μικρομεσαίους αγρότες και αγρότισσες, είτε κατά κύριο επάγγελμα είτε όχι, εργάτες και επιστήμονες της γης, απόμαχους του ΟΓΑ, που κατοικούν ή έχουν αγροτική περιουσία στην πόλη ή στα περίχωρα της πόλης του Ηρακλείου να εγγραφούν στην πρωτοβουλία, και να συμμετάσχουν σε ιδρυτική Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Ηρακλείου, την Τετάρτη 27 Γενάρη, η οποία θα επικυρώσει Καταστατικό, θα εκλέξει προσωρινή διοίκηση, θα καταρτίσει μητρώο μελών, και θα καλέσει σε ανοιχτές αρχαιρεσίες για διοίκηση το προσεχές διάστημα.

Όπως σημειώνει μεγαλοαγρότες, ιδιοκτήτες μεγάλων εκμεταλλεύσεων δεν γίνονται δεκτοί.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε επίσης πως η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσα από τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, ειδικότερα το Ασφαλιστικό και το φορολογικό, επιταχύνει την στρατηγική της ΕΕ, την ΚΑΠ, στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών από τη γη και την παραγωγή τους, συγκεντρώνοντας την στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρήσεων. Αναπτύχθηκε η θέση της ΠΑΣΥ  για την ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος, την ανάγκη οργάνωσης των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων παντού, κόντρα στο νόμο 4015, που προσπαθεί να πετάξει έξω από το συνδικαλιστικό κίνημα τους μικρομεσαίους αγρότες και ταυτόχρονα προχωρά στη μετατροπή συνεταιρισμών και ενώσεων σε επιχειρήσεις. Τέλος, αναλύθηκε το διεκδικητικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, όπως διαμορφώθηκε μετά την κατάθεση της κυβερνητικής πρότασης για το Ασφαλιστικό.

Στις παρεμβάσεις μεταφέρθηκε πείρα από την οργάνωση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων στα Χανιά, τις διάφορες περιοχές του Νομού Ηρακλείου, την ανάγκη καλύτερης οργάνωσης και λειτουργίας των Αγροτικών Συλλόγων, της αντιπαράθεσης με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, παλιό και νέο, ο οποίος εκφράζει τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών στηρίζοντας την ΚΑΠ της ΕΕ.

Τέλος, με το κλείσιμο της σύσκεψης, ανανεώθηκε η σύσταση της Γραμματείας Ηρακλείου ΠΑΣΥ.

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιοί εννοούνται,τέλος πάντων, με τη λέξη "μεγαλοαγρότες",και μιλώντας συγκεκριμένα για την Κρήτη;Ας το προσδιορίσουν αυτοι που το λένε,να το 'χωμε όλοι ξεκάθαρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

.feed-links {display: none;}