Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ο Χρήστος Γιανναράς για προσφυγικό και ελληνισμό

10 σχόλια:

  1. Συμφωνώ,ότι η μεταφυσική,μαζύ με την αδερφή της,τη φιλοσοφία,είναι πηγή έμπνευσης κ ζωής.Όμως μας λένε:"Ο Ελληνισμός δε χωρίζεται από την Ορθοδοξία".Μα ο Ελληνισμός προϋπήρχε της Ορθοδοξίας,που ξεκινά,νομίζω,από το τέλος των Εικονομαχιών.Ο Ελληνισμός προϋπήρχε του ίδιου του Χριστιανισμού,που ξεκινά από το Χριστό.Στην αρχαιότητα,η θρησκεία των Ελλήνων ήταν το δωδεκάθεο κ πιο παλιά ακόμα,άλλοι,πολλοί θεοί.Ο Ελληνισμός,λοιπόν,ασφαλώς μπορεί να συννεχίση να υπάρχη κ χωρίς την Ορθοδοξία.Οι θρησκείες εξελίσσουνται, όπως κ οι λαοί.Ότι δεν εξελίσσεται,αφανίζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι ευρωπαϊκοί λαοί μπορέσανε να ξεκολλήσουν από τη μεσαιωνική θρησκευτική δυσειδαιμονία,χωρίς να εγκαταλείψουν τη θρησκεία,την είδαν ωστόσο με καινούρια,κριτική ματιά κ πέτυχαν την πνευματική κ πολιτιστική αναγέννηση. Εμείς υποτίθεται,ότι πρέπει,να μένωμε κολλημένοι σε μία μεσαιωνική κοσμοθεωρία,χωρίς να μας επιτρέπεται να προβληματιστούμε,να την αμφισβητήσωμε, αλλιώς παραβαίνομε το πατριωτικό μας καθήκον. Για να πούμε κ του στραβού το δίκιο, που λέει ο λόγος, σε ένα σημείο έχει δίκιο ο υπουργός μας,ο κ.Φίλης: Ή επανάσταση του '21 συνδέεται στενά με την πνευματική αφύπνιση κ αναγέννηση του ελληνικού λαού. Σήμερο η ανάπτυξη της πληροφορικής κ του διαδικτύου, που γίνηκε με στόχο το καπιταλιστικό κέρδος κ όχι τον άνθρωπο, μας δίνει ωστόσο ξανά τη δυνατότητα αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου ήρθε,λοιπόν απόψε έτσι,ξαφνικά μία ιδέα.Να γιορτάσωμε τα 200 χρόνια της επανάστασης του '21,με την προλεταριακή,πολιτιστική επανάσταση του 2021.Αλλιώς,όπως προειδοποιεί η πνευματική μας πρωτοπορία,αντί για γιορτή, πηγαίνομε για κηδεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α,να προσθέσω,στην ανάγκη ας πέσουν και μερικές ντουφεκιές,έτσι για το έθιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και κάτι ακόμα για τη θρησκεία.Ο ελληνικός λαός υπήρξε πάντα ιδιέταιρα αντισυμβατικός σ' αυτό το πεδίο.Σε ολόκληρη την αρχαιότητα συνυπήρχαν παλιότερες κ νεότερες θρησκείες σε ένα σύνολο,όπως μας το δίνει μία ατέλειωτη σειρά μύθων κ των παραλλαγών τους.Κι ακόμη,απ'τον Πυθαγόρα μέχρι τον Υποκράτη κ άλλους,οι Έλληνες είχαν πάντα το ξεχωριστό χάρισμα,να συνθέτουν δημιουργικά κ αρμονικά μεταφυσική, φιλοσοφία κ επιστήμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διόρθωση: Αντί για τη λέξη αντισυμβατικός πρέπει να γράφη αντιδογματικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πρέπει να κάνω ακόμα μία διόρθωση,γιατί εχθές που έγραφα ήτανε πολύ αργά.Οι ώρες που εμφάνισε η δική μου συσκευή,τουλάχιστο,δεν είναι πραγματικές.Ήτανε περίπου τέσσερεις τη νύχτα.Εξ άλλου,όπως λέει κ ο κ.Γιανναράς,χάνομε γενικώς.Ο ένας επιρρεάζει τον άλλο.Λοιπόν,Ιπποκράτης είναι βέβαια το σωστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και κάτι ακόμα σχετικά με τη συνέντευξη του κ.Γιανναρά.Αναφέρθηκε σε λατρευτικές συνήθειες,που γίνουνται από παράδοση,χωρίς να είναι κατανοητή η σημασία τους,χωρίς την παρέμβαση της λογικής σκέψης.Αυτό είναι μαγεία.Η μαγεία στήριξε τον άνθρωπο σε αρχαίες εποχές,αλλά κ σε σκοτεινούς χρόνους,απ' την άλλη όμως συντηρεί η ίδια το σκοταδισμό.Είναι πολύ προβληματική η μεταφυσική του κ.Γιανναρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

.feed-links {display: none;}