Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Αυξήσεις στο λαό, μειώσεις στους βιομηχάνους στους λογαριασμούς ρεύματος

Στέφανος Πράσσος
Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος επέβαλε η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) πριν λίγες μέρες για να καλύψει το έλλειμμα στο ΛΑΓΗΕ Α.Ε (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής ενέργειας).
 
Συγκεκριμένα στην οικιακή κατανάλωση (χαμηλή τάση) αυξάνεται το ΕΤΜΕΑΡ από 9,53 ευρώ τη μεγαβατώρα που είναι σήμερα σε 20,80 αύξηση (118%) ενώ στο βιομηχανικό ρεύμα (Υψηλή Τάση) το τέλος μειώνεται από 3,55 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είναι σήμερα σε 1,79 (μείωση 50%) ενώ αυξάνεται κατά 13% στα αγροτικά τιμολόγια και 14% στα εμπορικά!


Δηλαδή έρχεται για μια ακόμα φορά το καταρημαγμένο εργατικό και λαϊκό εισόδημα να χρηματοδοτήσει τα τεράστια και συνεχώς αυξανόμενα κέρδη των βιομηχάνων! Από την έναρξη της «απελευθέρωσης» αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που μέσα απ’ τον «ανταγωνισμό» θα μείωνε τις τιμές ρεύματος στους καταναλωτές, τεράστια ποσά μεταφέρθηκαν από τις τσέπες των οικιακών καταναλωτών στις τσέπες των βιομηχάνων και η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε πάνω από 120%!

Το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Ταμείο Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων που έγινε για να χρηματοδοτήσει και μέσω των καταναλωτών τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας οι οποίες χρηματοδοτούνται κατά 75%  στις δαπάνες κατασκευής και το ρεύμα που παράγουν στοιχίζει μέχρι και πέντε φορές πάνω από την τιμή πώλησης  από τη ΔΕΗ (μέχρι 200 ευρώ η μεγαβατώρα έφτασε  το κόστος παραγωγής από όλες τις ΑΠΕ) ενώ η ΔΕΗ πουλάει το βιομηχανικό ρεύμα 43 ευρώ τη μεγαβατώρα! Αυτός είναι και ο λόγος (τιμή αγοράς και τιμή πώλησης) που ο ΛΑΓΗΕ σήμερα παρουσιάζει έλλειμμα μισό δις και προβλέπεται μέσα στο 2014 να ξεπεράσει το ένα δις ευρώ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ακόμα «κόλπο» για να χρηματοδοτηθούν οι βιομήχανοι της ενέργειας (κυρίως ο Μυτιληναίος και ο Λάτσης) είναι ότι δίπλα στις ΑΠΕ βάλανε μέσα από σκανδαλώδη διάταξη που ψήφισε η τότε τρικομματική κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμα και το ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας) εντάσσοντας έτσι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το φυσικό αέριο! Δηλαδή βάφτισαν «το κρέας ψάρι» αφού εντάσσουν το φυσικό αέριο στις ΑΠΕ παρότι δεν είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα, για να παίρνουν οι βιομήχανοι που επένδυσαν στο φυσικό αέριο επιδοτήσεις και από το ΕΤΜΕΑΡ παρότι πριμοδοτούνται με μισό δις ετησίως από τη ΔΕΗ μέσα από άλλες κομπίνες που ονομάστηκαν ψυχρή εφεδρεία (100.000 ευρώ ετησίως ανά εγκατεστημένη μεγαβατώρα), Οριακή Τιμή του Συστήματος και Μηχανισμός Ανάκτηση Μεταβλητού Κόστους αφού πουλάνε το ρεύμα που παράγουν από φυσικό αέριο στη ΔΕΗ πάνω από 100 ευρώ τη μεγαβατώρα και το αγοράζουν 43 ευρώ από τη ΔΕΗ για τις ανάγκες των δικών τους ηλεκτροβόρων βιομηχανιών (διυλιστήρια Λάτση και αλουμίνα της Ελλάδας του Μυτιληναίου)!

Μεγάλο ζητούμενο είναι ποιος θα καταναλώσει αυτή την ενέργεια όταν η εγκατεστημένη ισχύς από 11.500 μεγαβάτ, σήμερα ξεπέρασε τις 17.000 και η μέση ζήτηση έπεσε από τις 9.000 στις 5.000 μεγαβάτ λόγω της πολιτικής των μνημονίων αφού 1.300.000 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα και καθημερινά γίνονται 1000 διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτό που πλέον γίνεται ορατό σε όλους είναι ότι το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να είναι εμπόριο ούτε αντικείμενο εκμετάλλευσης από το κεφάλαιο. Χρειαζόμαστε μια δημόσια ΔΕΗ κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και εθνικοποίηση ολόκληρης της παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας. Κανένας ιδιώτης στην Ηλεκτρική Ενέργεια, έξω από τον ανταγωνισμό για να έχουν πρόσβαση και φθηνή ενέργεια όλοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και τα λαϊκά στρώματα! 

Πρόεδρος του Συνδικάτου Ενέργειας «Εργατική Αλληλεγγύη»

Σύντομη Περιγραφή: 

Στέφανος Πράσσος
Συγκεκριμένα στην οικιακή κατανάλωση (χαμηλή τάση) αυξάνεται το ΕΤΜΕΑΡ από 9,53 ευρώ τη μεγαβατώρα που είναι σήμερα σε 20,80 αύξηση (118%) ενώ στο βιομηχανικό ρεύμα (Υψηλή Τάση) το τέλος μειώνεται από 3,55 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είναι σήμερα σε 1,79 (μείωση 50%) ενώ αυξάνεται κατά 13% στα αγροτικά τιμολόγια και 14% στα εμπορικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}