Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Δώρα για την ολιγαρχία, περικοπές για τους πολλούς (Πριν, 10.11.2013)



tomsen Συμπεριφορά νταβατζή δείχνει ο Πολ Τόμσεν ακόμη και προς Σαμαρά – Βενιζέλο

Λεωνίδας Βατικιώτης

Ρόμπες ξεκούμπωτες έκανε τον Αντώνη Σαμαρά και τον Βαγγέλη Βενιζέλο ο εκπρόσωπος της Τρόικας Πολ Τόμσεν πριν καν αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις (τρόπος του λέγειν, το τελευταίο…) για να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Με συμπεριφορά νταβατζή ο Δανός εκπρόσωπος του ΔΝΤ διέταξε τους πάντα πρόθυμους και υπάκουους επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης να σταματήσουν να καλλιεργούν αυταπάτες ότι δεν θα ληφθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα. “Μην λέτε εκεί έξω (εννοώντας στο …πόπολο) πως δεν θα πάρετε μέτρα γιατί απλά θα πάρετε” ήταν τα λόγια του, που έβαλαν τέρμα στην φλυαρία νεοδημοκρατών και ΠΑΣΟΚων ότι δεν συζητιέται η εφαρμογή νέων μέτρων. Στη συνέχεια, οι επίμονες προσπάθειες που ακολούθησαν από την κυβέρνηση να πειστεί ο ίδιος ή έστω το ΔΝΤ από τη Νέα Υόρκη να ανασκευάσουν, τουλάχιστον να χαλαρώσουν την δήλωση, για να μη φανεί στην ελληνική κοινή γνώμη η σχέση όχι απλά υποτέλειας αλλά εκπόρνευσης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας, έπεσαν στο κενό. Μέχρι κι ο Κώστας Σκανδαλίδης εξανέστη και ζήτησε να χαρακτηριστεί ο Τόμσεν μετά τις τελευταίες του δηλώσεις ως πρόσωπο ανεπιθύμητο, από τη στιγμή που λοιδορεί τον πρωθυπουργό και υποκαθιστά την κυβέρνηση. Οι αντιδράσεις του έπεσαν στο κενό για τον απλό λόγο ότι η κυβέρνηση είχε ήδη ετοιμάσει ένα πακέτο μέτρων που τα πρότεινε στην Τρόικα, ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Ακόμη κι εκείνη την ώρα δηλαδή που οι κυβερνητικοί υπόσχονταν ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, οι τεχνοκράτες των υπουργείων, κατ’ εντολή του αντιστασιακού Σαμαρά, ετοίμαζαν μια πρόταση άγριων περικοπών! 

Τα μέτρα ωστόσο τα οποία έρχονται και θα επιβληθούν από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου με ευθύνη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που θα καταπιούν αμάσητη την (τεχνοκρατικά αυθαίρετη!) παραδοχή της Τρόικας που αποτελεί και σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων για εμφάνιση δημοσιονομικού κενού το 2014 ύψους 2,9 δισ. ευρώ, θα είναι πολύ πιο σκληρά. Τα μέτρα θα είναι οριζόντια και θα πλήξουν προνομιακά τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, την ίδια ώρα που θα επιφυλάσσουν νέα δωράκια για το κεφάλαιο, εξασφαλίζοντας έτσι την ανοχή της αστικής τάξης, που μπορεί να της συμπεριφέρονται οι Τροϊκανοί σαν τσούλα, αλλά όταν φύγει η νύχτα κάτι της έχει μείνει για τον κόπο της…

Μείωση συντάξεων, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και απολύσεις δημοσίων

Σκάνδαλο ολκής για παράδειγμα αποτελούν τα τέλη για τα σκάφη αναψυχής που ενώ συνιστούν κορυφαίο τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης, οι ιδιοκτήτες τους θα επιβαρύνονται με ποσά που ξεκινούν από 200 ευρώ το χρόνο! Φθηνότερο κι από ΙΧ θα τους έρχεται το κότερο, με βάση τροπολογία που ενσωματώθηκε και ψηφίσθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σκάνδαλο επίσης αποτελεί η απροθυμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει την εισφορά 2 τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις, που έχει ήδη ψηφισθεί, και θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο αποτελεί η ειλημμένη απόφαση για μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, που ακόμη κι αν εφαρμοστεί σταδιακά, ακόμη κι αν ισχύσει με όρους (πχ να μη έχουν προηγηθεί απολύσεις) ή μόνο για τις συνεπείς επιχειρήσεις, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: μια μαύρη τρύπα ύψους 800 εκ. ευρώ σε βάθος τριετίας που δώσει ώθηση σε νέους γύρους μείωσης των συντάξεων, όπως αυτή που ήδη συζητιέται! 

Σύμφωνα ωστόσο με τα φερέφωνα της κυβέρνησης και της Τρόικας οι περικοπές θα περιοριστούν στα ευγενή ταμεία και τις υψηλές συντάξεις, λες κι αυτή η κατηγορία συνταξιούχων δεν πλήρωνε επί δεκαετίες δυσθεώρητες εισφορές. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι ακόμη και στο εξαιρετικά απίθανο ενδεχόμενο που οι περικοπές περιοριστούν στους 300.000 συνταξιούχους από τα 2,7 εκ. που παίρνουν σύνταξη άνω των 1.500 ευρώ, ακόμη και τότε θα έχει ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση να φτάσουν όλες οι συντάξεις στην λεγόμενη εθνική σύνταξη που έχει ψηφιστεί και θα ανέρχεται στα 360 ευρώ! Υπ’ αυτό το πρίσμα οι πιέσεις της Τρόικας βοηθούν την κυβέρνηση να φτάσει μια ώρα νωρίτερα στο στόχο που έχει θέσει… 

Πέραν της μείωσης των συντάξεων, η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμη να προσφέρει στην Τρόικα και τα ακόλουθα αντιλαϊκά μέτρα, με τα οποία θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, ενώ ταυτόχρονα το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης και της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας θα φτάσει στο ναδίρ: Μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων πέραν των 11.000 που έχουν ήδη αποφασισθεί για το 2014 και των 25.000 για το τρέχον έτος (12.500 διαθεσιμότητες και 12.500 στο πλαίσιο του καθεστώτος κινητικότητας) που θα διευκολυνθούν από τον ξαφνικό θάνατο κι άλλων δημοσίων επιχειρήσεων, μειώσεις μισθών για τους εναπομείναντες, αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών που θα επιτρέψουν έτσι να δραστηριοποιηθούν ξανά οι λεχρίτες ιδιώτες στον τομέα των αστικών μετακινήσεων, αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι από την τελευταία αύξηση στις αρχές του έτους τα υπολογιζόμενα επιπλέον έσοδα ύψους 250 εκ. ευρώ ουδέποτε εισέρρευσαν γιατί αυξήθηκαν ισόποσα οι απλήρωτοι λογαριασμοί, και νέοι φόροι. Τα αυξημένα φορολογικά έσοδα μπορούν να προέλθουν από την κατάργηση όσων φοροαπαλλαγών έχουν απομείνει (πχ μειωμένοι συντελεστές στα νησιά), από νέες αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μηχανών, κοκ. Τέλος, δεδομένη είναι πλέον, μετά τη συναίνεση του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζιδάκη, κι η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, από την 1η Ιανουαρίου 2014, που θα δημιουργήσει ένα πρωτοφανές κύμα άστεγων για τα ελληνικά δεδομένα. 

Τα παραπάνω μέτρα η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τα εφαρμόσει ανεξάρτητα από τις προσδοκίες που δημιουργεί για αντίσταση απέναντι στην Τρόικα, ανεξάρτητα επίσης από την συνολική υποβάθμιση που προκαλούν στον ελληνικό καπιταλισμό, όπως δείχνει κι η πρόσφατη απόφαση του ξενοδοχείου πολυτελείας Λίδρα Μάριοτ να τερματίσει την δραστηριοποίησή του στην Ελλάδα, που προστίθεται στη μακρά αλυσίδα φυγής από την ελληνική αγορά μεγάλων επιχειρήσεων (3Ε, ΦΑΓΕ, Βιοχάλκο, κ.α.).

Ο μόνος που μπορεί να ανατρέψει αυτά τα μέτρα είναι η ανεξάρτητη εργατική και λαϊκή, μαχητική κι όχι συμβολική, δράση ενάντια στα Μνημόνια, την Τρόικα και την επίθεση του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}