Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Ότι ανεβαίνει σαν πύραυλος κατεβαίνει σαν τούβλο


Ότι ανεβαίνει σαν πύραυλος κατεβαίνει σαν τούβλο

Ο δρόμος που πάει προς τα πάνω είναι ο ίδιος δρόμος που πάει προς τα κάτω
Ηράκλειτος.

Η ομάδα γύρω από τον Τσίπρα αυτές τις μέρες πρέπει να βρίσκεται στην απόλυτη παραζάλη: από τη μια πρέπει με γοργά βήματα να ολοκληρώσει τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή της και από την άλλη βιώνει στιγμές μεγαλείου: οι δημοσκοπήσεις της δίνουν μεγάλο προβάδισμα που αγγίζει την απόλυτη πλειοψηφία σε μελλοντικές εκλογές. 

Ωστόσο, φευ!, μόνο τα παπαγαλάκια της και οι παρασυρμένοι οπαδοί αισθάνονται ευτυχείς. Οι άνθρωποι γύρω από τον Τσίπρα έχουν (τουλάχιστον) το στοιχειώδες μυαλό να γνωρίζουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όσα φαίνονται. 

Ι. Μέχρι τώρα και για κάποιο διάστημα ακόμα, η πλήρης και άνευ όρων συνθηκολόγηση της κυβέρνησης Τσίπρα στον πολύ κόσμο είναι απλά μια… υπογραφή. Οπότε, ακόμα μπορεί να παίξει το προπαγανδιστικό έργο: 

«Το παιδί έβγαλε έρπη… τον εξανάγκασαν οι ναζί Γερμανοί… αντιστάθηκε, έκανε ότι μπορούσε… ο μόνος πρωθυπουργός που αντιστάθηκε». 

Η υπογραφή όμως στο 3ο μνημόνιο έχει εφαρμοστικούς νόμους. Όσο αυτοί θα εφαρμόζονται από την οικουμενική μνημονιακή πλειοψηφία τόσο περισσότερο για τον κόσμο δεν θα είναι απλά και μόνο «μια υπογραφή» αλλά οι επιπτώσεις θα καταπλακώσουν τις ήδη χειμαζόμενες λαϊκές τάξεις. Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, αύξηση έμμεσων και άμεσων φόρων, αδυνατότητα να φτάσει κάποιος στη σύνταξη, φόροι στους αγρότες (θα επανέλθουν τον Αύγουστο, απλά πήραν αναβολή). 

Επομένως για την ομάδα Τσίπρα το ζήτημα είναι ο χρόνος. Επιβάλλεται να πάει γρήγορα σε εκλογές, αν γίνεται εδώ και τώρα, γιατί ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος της. Εδώ ωστόσο έχει κάποια προβλήματα:

i. Θα πρέπει να ζητήσει την άδεια της Μέρκελ για αυτό. Ο Τσίπρας είναι χειροπόδαρα δεμένος από τα νεοφιλελεύθερα γεράκια της Ε.Ε. με τη συμφωνία-παράδοση άνευ όρων που υπέγραψε. Και το ζήτημα είναι απλό:

Είναι άγνωστο προς το παρόν αν η Μέρκελ θα τον διευκολύνει. Αν δηλαδή θα του επιτρέψει να πάει σε εκλογές για να δημιουργηθεί μια βιώσιμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα είναι ικανή να εφαρμόσει πλήρως το 3ο μνημόνιο. Ή, αντίθετα, έχοντας υπ’ όψη τη ραγδαία φθορά όλων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων (μην ξεχνάτε, ο ΓΑΠ είχε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία) η Μέρκελ θα ζητήσει πρώτα να ψηφιστούν όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι και να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση. Στη δεύτερη περίπτωση ο Τσίπρας και η ομάδα του θα έχει πρόβλημα. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε τι θα αποφασίσει η Μέρκελ, γιατί μόνο αυτή θα αποφασίσει…

ii. Χρησιμοποιώ τον όρο «ομάδα Τσίπρα» όχι τυχαία ή από εμπάθεια. Τη χρησιμοποιώ γιατί αυτή τη στιγμή δεν ελέγχει το κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΚΕ είναι ενάντια στη συμφωνία, οι μαζικότερες κομματικές οργανώσεις έχουν βγάλει καταγγελία. Ακόμα χειρότερα για τον Τσίπρα, «τα παιδιά του» (γιατί έτσι αισθανόταν ο ίδιος…), η νεολαία του κόμματος έχει πάρει θέση εναντίον του με πλήθος αναλυτικών ανακοινώσεων. Ο Τσίπρας κατόπιν αυτών έχει, μέχρι στιγμής, αναστείλει κάθε δημοκρατική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ πράγμα που τον εξευτελίζει. Τι θα κάνει; Θα κάνει κομματικό πραξικόπημα; Θα προσπαθήσει να πάρει μια έστω ισχνή πλειοψηφία εκβιάζοντας πολιτικά (αυτό το γνωρίζει πολύ καλά..) κάποια μέλη της ΚΕ; Θα τολμήσει να πάει στις εκλογές χωρίς κόμμα; Θα τα παίξει όλα για όλα στην εικόνα του ως αδιαμεσολάβητου «Εθνάρχη» πάνω από τα κόμματα; Όλα αυτά δεν είναι εύκολες αποφάσεις και το γνωρίζουν στην ομάδα Τσίπρα…

ΙΙ. Το κύρος του Τσίπρα στο διεθνές κίνημα υποσκάπτεται διαρκώς μέχρι εξευτελιστικής ταπείνωσης. Η δημοκοπική πτώση των Podemos στο 15% είναι η απόδειξη των καταστροφικών επιλογών Τσίπρα για ολόκληρη την ευρωπαϊκή Αριστερά. Μέρα με την ημέρα γίνεται σε όλους και πιο ξεκάθαρο ότι διαπραγματευόταν χωρίς να έχει εναλλακτικό σχέδιο. Ήταν κυριολεκτικά γυμνός! Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα Τσίπρα είναι παντελώς ανεύθυνη και ανίκανη. Ένας συστημικός οικονομολόγος και (πρώην πλέον…) υποστηριχτής της ομάδας Τσίπρα, ο Πολ Κρούγκμαν, το εξέφρασε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο:

«Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος ομολογεί ότι ήταν ένα «σοκ» γι’ αυτόν όταν συνειδητοποίησε ότι η ελληνική κυβέρνηση «νόμιζε απλώς ότι μπορούσε να διεκδικήσει ευνοϊκότερους όρους χωρίς να έχει εναλλακτικό σχέδιο».

«Δεν μπορούσε καν να μου περάσει από το μυαλό ότι ετοιμάζονταν να προβάλουν αντίσταση χωρίς να έχουν ετοιμάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο. Απίστευτο. Πίστευαν απλώς ότι μπορούσαν να διεκδικήσουν ευνοϊκότερους όρους. Οπότε σίγουρα αυτό είναι ένα σοκ», δήλωσε ο Κρούγκμαν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο».

Το ίδιο συμβαίνει και στο εσωτερικό της χώρας. Ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι αυτή η κυβέρνηση αποτελείται από ανίκανους πολιτικούς με παιδικές και αφελείς απόψεις. Ο Παύλος Χαϊκάλης είναι ο άνθρωπος που τη χαρακτηρίζει και δείχνει την ποιότητά της…

ΙΙΙ. Η ομάδα Τσίπρα δεν έχει καν τη δυνατότητα κάποιων πυροτεχνημάτων. Ο Τσίπρας δήλωσε μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου ότι «αυτή τη φορά θα πληρώσουν οι έχοντες». Παραμύθια μετά ριγάνεως! Οι νέοι φόροι (κυρίως έμμεσοι) πλήττουν κατ’ εξοχήν τις λαϊκές τάξεις, οι πλειστηριασμοί κατοικιών αφορούν τον απλό λαό, και την ίδια ώρα οι μπίζνες με τον Μπόμπολα συνεχίζονται αδιάλειπτα. Ταυτόχρονα, ο Νίκος Παππάς (από τα ηγετικά στελέχη της ομάδας Τσίπρα) «κατά λάθος» απάλλαξε τους τηλεοπτικούς σταθμούς από την άμεση καταβολή του Ειδικού Φόρου Τηλεόρασης. Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης -υπεύθυνος δηλαδή για όλο το κυβερνητικό νομοθετικό έργο είναι ο γνωστός και αγαπητός σε όλους τους διαπλεκόμενους δικηγόρος Σπύρος Σαγιάς. 

Η υπογραφή του 3ου μνημονίου υποχρεώνει την ομάδα Τσίπρα στον εναγκαλισμό με το σύστημα της διαπλοκής όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Απλά και καθαρά, άλλος δρόμος δεν υπάρχει όταν έχεις υπογράψει το 3ο μνημόνιο. 

IV. Η υπογραφή του 3ου μνημονίου έχει επιβάλει στη χώρα καθεστώς νεοαποικιακό. Οι συχνές και περιοδικές «αξιολογήσεις» της τρόικα επανέρχονται, οποιοδήποτε οικονομικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα πρέπει να έχει την έγκρισή της, η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να «εκσυγχρονιστεί» υπό την επίβλεψη των Βρυξελλών. Αυτός είναι ο λόγος που η Μοντ κυκλοφόρησε με τον τίτλο:
«Απώλεια κυριαρχίας πρωτόγνωρη στην Ευρώπη». 

Ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχει γίνει το περίγελο στον κόσμο και το αυτό θα πάθει και στο εσωτερικό. Ο Τσίπρας προορίζεται να γίνει από τους πλέον μισητούς πολιτικούς στη νεοελληνική ιστορία γιατί το όνομά του αναπόφευκτα θα συνδεθεί με εθνική ήττα, ταπείνωση και υποταγή ότι και να δείχνουν συγκυριακά οι δημοσκοπήσεις (αφήστε που πέφτουν έξω συστηματικά τα τελευταία χρόνια). 

Συγκεφαλαιώνοντας: 
Το άμεσο και συγκυριακό μέλλον του Τσίπρα θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της Μέρκελ. Αν θα του επιτρέψει να κάνει άμεσα εκλογές ώστε, τουλάχιστον, να διασωθεί μεσοπρόθεσμα αυτός και η ομάδα του. Αλλά αυτό είναι αβέβαιο. Θα φανεί στις επόμενες μέρες. Κοντός ψαλμός αλληλούια…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}