Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Το κράτος πρόνοιας στο στόχαστρο Ε.Ε. και μεγάλων επιχειρήσεων


Στο βιβλίο του ο Ντέιβιντ Κρόνιν αποκαλύπτει πώς μια ντουζίνα πλούσιοι και αξιωματούχοι της Ενωσης, που συναντώνται μυστικά σε ιδιωτικές λέσχες, στο όνομα της μεγιστοποίησης των κερδών τους επιβουλεύονται τις κατακτήσεις του 99% των πολιτών

Tου Μιχάλη Ψύλου

getFile (12)Την περίφημη λέσχη των Βρυξελλών «Ντε Βαράντε» είχε επιλέξει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, για να δεξιωθεί μυστικά πριν από τρία χρόνια τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της Ευρώπης. Η λέσχη στεγάζεται σε ένα αρχοντικό στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, που χτίστηκε στα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα από τον τραπεζίτη Φρανσουά Εμπάν, γνωστό για τη συμμετοχή του στη λεηλασία του Κονγκό από τον βασιλιά Λεοπόλδο τον Β’.


Το δείπνο διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα των Βιομηχάνων (ERT), στην οποία μετέχουν οι 50 ισχυρότεροι επιχειρηματίες της Γηραιάς Ηπείρου.

Στο δείπνο του Βαν Ρόμπαϊ ήταν καλεσμένοι μεταξύ άλλων τα αφεντικά της Volvo, της Nokia, της Nestle και της Phillips. Το θέμα της συνάντησης; «Πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η τρέχουσα οικονομική κρίση προς όφελος των πολύ πλουσίων», όπως αποκαλύπτει ο συγγραφέας Ντέιβιντ Κρόνιν στο υπό έκδοση βιβλίο του με τίτλο «Η Ευρώπη των εταιρειών: Πώς οι μεγάλες επιχειρήσεις καθορίζουν την ευρωπαϊκή πολιτική για τα τρόφιμα, το κλίμα και τον πόλεμο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μήνα πριν από τον μυστικό δείπνο στο «Ντε Βαράντε», η Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα των Βιομηχάνων είχε στείλει επιστολή στον Βαν Ρόμπαϊ, με την οποία καλούσαν την ηγεσία της Ε.Ε. να πάρει επειγόντως μέτρα για τον ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό του κράτους πρόνοιας στην Ευρώπη. Την επιστολή υπέγραφαν ο τότε πρόεδρος της Volvo, Λέιφ Γιόχανσον, και ο πρόεδρος της Phillips, Τζέραρντ Κλέιστερλι.

Αλλαγή νομοθεσίας

Στην επιστολή, τα «αφεντικά της Ευρώπης» αξίωναν να αλλάξει όλη η νομοθεσία που προστατεύει και τα τελευταία υπολείμματα του κράτους πρόνοιας: «Πρέπει να ελέγχονται οι επιπτώσεις των νέων νόμων στις επιχειρήσεις». Εντελώς κυνικά, οι βιομήχανοι αξίωναν να απορρίπτονται όποιοι νόμοι εμποδίζουν τη μεγιστοποίηση του κέρδους…

Ο Κρόνιν κατόρθωσε να εξασφαλίσει με κάποιον τρόπο τις ομιλίες που έγιναν στη μυστική αυτή συνάντηση στο «Ντε Βαράντε» και είναι πραγματικά αποκαλυπτικές για να κατανοήσουν οι υπέρμαχοι του «ευρωπαϊκού ιδεώδους» πώς και από ποιους σχεδιάζεται και καθορίζεται η πολιτική των Βρυξελλών. Κατ’ αρχάς, ο πρόεδρος της Ε.Ε., που υπερηφανεύεται ότι είναι φιλόσοφος και ποιητής, ξεκίνησε την ομιλία του παρομοιάζοντας τον εαυτό του με τον πρόεδρο μιας εταιρείας holding, που όμως δεν έχει μετοχές στις επιμέρους επιχειρήσεις του ομίλου. Ακριβώς. Ο πρόεδρος της Ε.Ε. είναι πρόεδρος ενός επιχειρηματικού ομίλου με μέλη χώρες-επιχειρήσεις. Μετά από αυτό το «ευφυολόγημα», ο Βαν Ρόμπαϊ τόνισε ότι όλες οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. έχουν αποδεχτεί έναν κατάλογο με τις προτεραιότητες για την αύξηση της παραγωγικότητας. Ποιες είναι αυτές; «Η καινοτομία, η υψηλότερη ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της εκπαίδευσης και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του προέδρου της Ε.Ε. εστιάστηκε στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Παραδέχτηκε μάλιστα ότι «οι πολιτικοί που προτείνουν την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια θα έχουν ένα πολύ δύσκολο έργο για να… επανεκλεγούν». Και το θέμα είναι πώς μπορεί να γίνει αυτό χωρίς οι ψηφοφόροι να χαλάσουν τα σχέδιά τους.

Ενα χρόνο αργότερα, ο Λέιφ Γιόχανσον, που μεταπήδησε από τη Volvo στην Ericsson, έστειλε έναν λεπτομερή κατάλογο με νέα αιτήματα στον πρόεδρο της Ε.Ε. Τι περιελάμβαναν αυτά τα αιτήματα; Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, να ανοίξουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. Ποιες υπηρεσίες κατά τον Γιόχανσον πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν; Η υγεία, η εκπαίδευση, η ύδρευση και οι δημόσιες συγκοινωνίες. Δεν είναι λοιπόν μόνο η Ελλάδα που έχει να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα των αποκρατικοποιήσεων και της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα. Σε όλη την Ευρώπη προωθείται αυτή η πολιτική από τα «αφεντικά»…

Ξεδιάντροπη συμφωνία

Απαντώντας μάλιστα στον Γιόχανσον, ένας από τους συμβούλους του Βαν Ρόμπαϊ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ε.Ε. «συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με τις συστάσεις σας». Εντελώς ξεδιάντροπα πλέον, μετά από αυτή την απάντηση, η «Στρογγυλή Τράπεζα των Βιομηχάνων» ζήτησε πέρυσι να καταργηθούν όσοι νόμοι «εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη». Συγκροτήθηκε μάλιστα μια επιτροπή «ειδικών» με επικεφαλής τον υπερσυντηρητικό, πρώην πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Εντμουντ Στόιμπερ, για να εξετάσει τα σημεία του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου που δεν αρέσουν στους βιομηχάνους: από τις δικλίδες ασφαλείας για την κλιματική αλλαγή ώς τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία…

«Τι συμβαίνει εδώ;» διερωτάται στο βιβλίο του ο Κρόνιν. «Η δημοκρατία καταλύεται από μια ντουζίνα άτομα που συναντώνται μυστικά σε ιδιωτικές λέσχες. Είναι όλοι τους πλούσιοι και λευκοί. Δεν έχουν τίποτε το κοινό με το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι εχθροί μας: ας ξεκινήσουμε τον αγώνα εναντίον τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}