Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Βάζει στον… πάγκο και τις λαϊκές αγορές


laiki-agora


Απεργία διαρκείας ετοιμάζουν οι παραγωγοί σε ολόκληρη την Ελλάδα, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις λαϊκές και υπαίθριες αγορές που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Και οι λαϊκές αγορές, δώρο της κυβέρνησης στα μεγάλα σουπερμάρκετ! Πυρ και μανία με το σχέδιο νόμου για τις λαϊκές και το υπαίθριο εμπόριο είναι οι παραγωγοί όλης της Ελλάδας, που ξεκινούν από Δευτέρα απεργία διαρκείας με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

«Θέλουν να διαλύσουν τις λαϊκές αγορές και να ρίξουν το εμπόριο στα μεγάλα σουπερμάρκετ» καταγγέλλουν οι παραγωγοί Κεντρικής, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, κάνοντας λόγο για νομοσχέδιο-ταφόπλακα και «αφανισμό του κλάδου». Οι παραγωγοί προχωρούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ώς και αποχή από τις κάλπες τον Μάιο, των ίδιων και των οικογενειών τους – αριθμούν περί τα 50.000 μέλη.

Οι παραγωγοί αντιδρούν στη διαδικασία κλήρωσης για τις θέσεις στις λαϊκές αγορές, ζητώντας να γίνεται με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές που αναφέρουν τα σχετικά προεδρικά διατάγματα.

Ζητούν επίσης να μην εμπλέκονται οι δήμοι στις υφιστάμενες λαϊκές αγορές, οι οποίες είναι οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την Περιφέρεια, λένε «όχι» στα «υπέρογκα και εξοντωτικά πρόστιμα, από 1.000 έως 5.000 ευρώ», τις διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα, που στην πλειονότητά τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και ένα χρόνο, αλλά και στον διαχωρισμό μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών στους χώρους των λαϊκών.

Ν.ΦΩΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}