Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Κομισιόν: Προαναγγελία νέων μέτρων στην έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας


Εύσημα για τα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν, συστάσεις και προαναγγελία ενός νέου γύρου βαρβαρότητας περιλαμβάνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική Οικονομία που δόθηκε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει καθυστερημένη, αλλά τελικά ουσιαστική πρόοδο από την τελευταία αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2013» αναφέρει η Κομισιόν. «Κάνοντας μια εντυπωσιακή προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα ξεπέρασε τον δημοσιονομικό της στόχο το 2013, καθώς καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα βάσει των όρων του προγράμματος», προσθέτει.


Η έκθεση αξιολόγησης απαριθμεί 12 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρωθούν για να εκταμιευθούν τον Ιούνη και τον Ιούλη οι δύο υποδόσεις του 1 δισ. ευρώ η καθεμία. Μεταξύ άλλων προβλέπουν μείωση των επικουρικών συντάξεων, νέα «απελευθέρωση» αγορών και κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

Όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν περιορίζεται εκεί, αλλά ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν προσθετά μέτρα το 2015 για να καλυφθεί το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό, ενώ ζητάει να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, η αξιολόγηση του συστήματος κοινωνικής προστασίας. Επίσης, χαρακτηρίζει κρίσιμη τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και των αλλαγών στην αγορά εργασίας, ώστε να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό περιβάλλον για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Μάλιστα, κάνει επίθεση στο λαϊκό κίνημα, υποστηρίζοντας ότι παραμένουν υψηλοί κίνδυνοι για την εφαρμογή του προγράμματος και ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα οργανωμένα συμφέροντα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης +0,6% το 2014, +2,9% το 2015 και +3,7% το 2016. Για το χρέος εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί γύρω στο 125% του ΑΕΠ το 2020 και στο 112% του ΑΕΠ το 2022. Για το δημοσιονομικό κενό θεωρεί πως θα ανέλθει στο 1,1% του ΑΕΠ το 2015 και για το χρηματοδοτικό κενό σε 5,5 δισ. ευρώ, μέχρι τον Μάη του 2015.

Διαβάστε, επίσης στο iskra.gr:

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ 20 ΔΙΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}