Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Μαθητευόμενος Δήμιος ο Π. Καψής. Συνέντευξη Τύπου της ΠΟΣΠΕΡΤ

http://mao.gr
Μαθητευόμενος Δήμιος ο Π. Καψής. Συνέντευξη Τύπου της ΠΟΣΠΕΡΤ
«Παραλάβαμε καμένη γη». Αυτή ήταν η πιο συνηθισμένη δικαιολογία κάθε νέας κυβέρνησης που δεν τηρούσε τις προεκλογικές υποσχέσεις της. «Παρέλαβα μαύρο», θα μπορούσε να πει ο νέος υφυπουργός Παντελής Καψής, που ωστόσο δηλώνει ότι το μαύρο δεν τον εκφράζει. Έτσι, υπόσχεται να δημιουργήσει τον «ενδιάμεσο» ραδιοτηλεοπτικό φορέα που με τη σειρά του θα παραχωρήσει τη θέση του στο «νέο σχήμα».


Το μαύρο που στις 11/6 έπεσε στις συχνότητες της ΕΡΤ δεν ήταν η κοπή του Γόρδιου Δεσμού, ή απλώς μια αψυχολόγητη ή άτυχη κίνηση του Σαμαρά, αλλά τα Κουλουβάχατα της Ραδιοτηλεοπτικής μας Ιστορίας και το φτύσιμο στη Δημοκρατία. Το κλείνεις που το κλείνεις το τιμημένο, δείξε ένα πρόγραμμα, ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα, έστω για τα προσχήματα! Το μόνο σίγουρο είναι ότι το λουκέτο στην ΕΡΤ είναι ένα πρώτης τάξεως δώρο στα ιδιωτικά κανάλια, ιδίως στο μοίρασμα της ψηφιακής τούρτας.

Η τεράστια οικονομική ζημιά που συνεπάγεται για το Δημόσιο το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν το θέμα της σημερινής συνέντευξης της ΠΟΣΠΕΡΤ στο κτίριο της Αγία Παρασκευής. Με τους πιο μετροπαθείς υπολογισμούης, το χρέος, η μαύρη τρύπα που δημιουργείται ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ και ίσως να πλησιάσει το μισό δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν είναι μόνο οι αποζημιώσεις των 2.650 εργαζομένω, αλλά και οι ρήτρες διεθνών συμβολαίων και η ακύρωση συμφωνιών με εταιρείες παραγωγής.  Ανυπολόγιστη είναι η ζημιά στην ψηφιακή τηλεόραση, καθώς το Δημόσιο είναι πολύ πιθανό να μείνει χωρίς δικές του συχνότητες και χωρίς δικό του δίκτυο, τα οποία θα καρπωθεί ο ιδιώτης ανάδοχος. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου, «η πιθανή αφαίρεση συχνοτήτων από την ΕΡΤ και η αναγκαστική εκπομπή (όποιων προγραμμάτων της παραμείνουν) μέσω ιδιωτών παρόχων δικτύου επί πληρωμή, προδιαγράφει την κατάργηση του προγράμματος ΕRT High Definition, που τόσο πολεμήθηκε από τους ιδιωτικούς σταθμούς [...] Η μεγαλύτερη ζημιά, ωστόσο, είναι η μετατροπή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από πρωτοπόρο σε ουραγό στην τεχνολογική εξέλιξη».

Nα σημειωθεί ότι η αίθουσα όπου δόθηκε η συνέντευξη ήταν κατάμεστη από δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία από όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια όσοι ήθελαν ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του κτιρίου -μια απάντηση στην προπαγάνδα περί φθορών και αδιαφορίας για τη δημόσια περιουσία. (Πεντακάθαροι οι χώροι, οι τουαλέτες λάμπουν… αν και το χαρτί υγείας έχει λήξει μαζί με την αξιοπιστία της τρικομματικής και της δικομματικής κυβέρνησης.)

Το οξύμωρο είναι ότι η θυσία ή μάλλον η εκτέλεση της ΕΡΤ γίνεται στο όνομα του εκσυγχρονισμού, της εξυγίανσης, της ευελιξίας και της ανεξαρτησίας! Σαν να οργανώνεις μαζικές δημόσιες εκτελέσεις, αλλά να μην έχεις προβλέψει καλάθια για να συλλέγονται οι ασώματες κεφαλές και χωρίς να έχεις προμηθευτείς κουβάδες και σφουγγαρόπανα για να μαζέψεις το αίμα που χύνεται ποτάμι.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν κάτι που θυμίζει το Time Machine, τη Μηχανή του Χρόνου του Ουέλς: την επιστροφή του χρόνου στις 10 Ιουνίου. Επίσης ζήτησαν την άμεση έναρξη διαλόγου με τον υφυπουργό που τους έκανε την τιμή να παραδεχτεί ότι και «οι εργαζόμενοι είναι μέρος της λύσης». Εξήγησαν ότι «η ΕΡΤ ΔΕΝ βρίσκεται υπό κατάληψη, αλλά υπό εγκατάλειψη» και τόνισαν ότι η ΕΡΤ λειτουργεί, ότι όλοι οι εργαζόμενοι βρίσκονται στη θέση τους. Ωστόσο, από τη σημερινή συνέντευξή του στο «Κοινωνία ώρα Mega» φάνηκε ότι και ο Καψής πλέει σε ένα πέλαγος άγνοιας, έλλειψης σχεδίου και «ΟΦΙΤΑ» (όπου Φυσήξει ο Ιδιωτικός και Τροϊκανικός Άνεμος). Όχι μαθητευόμενος μάγος, αλλά Μαθητευόμενος Δήμιος ο κ. Καψής.

 (φωτογραφία του Άγγελου Καλοδούκα από το left.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}