Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ολοκληρώνονται τα παζάρια για τον αγωγό TAP


Συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά θα έχουν σήμερα εκπρόσωποι της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται το αζέρικο κοίτασμα
Η κυβέρνηση παραμυθιάζει το λαό ότι από την κατασκευή και λειτουργία του TAP θα βγει ο ίδιος ωφελημένος
Συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά αναμένεται να έχει σήμερα Τετάρτη αντιπροσωπεία της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Σαχ Ντενίζ ΙΙ» του Αζερμπαϊτζάν, ενόψει της απόφασης για το ποιος αγωγός (TAP ή Nabucco West) θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη.
Εν αναμονή των ανακοινώσεων της κοινοπραξίας (πιθανότατα την Παρασκευή 28 Ιούλη), η κυβέρνηση διαρρέει «συγκρατημένη αισιοδοξία» ότι θα επιλεγεί ο ΤΑΡ, ο οποίος θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει στην Ιταλία, μέσω Αλβανίας. 

Στην αντιπροσωπεία του «Σαχ Ντενίζ» περιλαμβάνονται υψηλόβαθμα στελέχη της «ΒΡ» και της αζέρικης εταιρείας φυσικού αερίου «SOCAR», στην οποία φαίνεται να καταλήγει ο ΔΕΣΦΑ, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραπέρα ιδιωτικοποίησή του την περασμένη βδομάδα.


Για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας, που επιδιώκει να αναβαθμιστεί στους ανταγωνισμούς για την Ενέργεια, η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει τον TAP και την ίδια ώρα σπέρνει αυταπάτες στο λαό ότι από την κατασκευή και τη λειτουργία του θα προκύψουν θέσεις εργασίας. Αυτές όμως θα είναι ελάχιστες (περίπου 100 μετά την ολοκλήρωση του έργου) και κακοπληρωμένες, ενώ σε καμιά περίπτωση η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στις κόντρες για τις πηγές και τους δρόμους Ενέργειας, δεν απαντά στις λαϊκές ανάγκες.

Στο παιχνίδι των εντυπώσεων μπήκαν τις τελευταίες μέρες ρουμανικά και αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης, διαδίδοντας ότι ο ΤΑΡ έχει προβάδισμα έναντι του «Nabucco». Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, αν επιλεγεί ο TAP, θα ενεργοποιηθεί και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός (Interconnection Greece Bulgaria ή IGB) προκειμένου Βουλγαρία και Ρουμανία να τροφοδοτηθούν και αυτές με αζέρικο αέριο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που δείχνει και το μέγεθος του ανταγωνισμού για τους δρόμους της Ενέργειας, αναβλήθηκε η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και τη Ρωσία για τη διασύνδεση της χώρας στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, που είναι ανταγωνιστικός των TAP και «Nabucco». Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είχε αναγγείλει ότι η υπογραφή θα γινόταν στο περιθώριο του διεθνούς οικονομικού φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, το οποίο ολοκληρώθηκε, χωρίς οι δύο χώρες να ολοκληρώσουν τη συμφωνία, για «τεχνικούς λόγους», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
21/6/2013
 -- Στο αζέρικο μονοπώλιο οδεύει ο ΔΕΣΦΑ
6/6/2013
 -- Ολοκληρώνεται η διαδικασία επιλογής των αγωγών
22/5/2013
 -- Πολυεπίπεδα παζάρια και ανταγωνισμοί
17/5/2013
 -- Σχέδια επί χάρτου για το ντόπιο κεφάλαιο
2/5/2013
 -- Κινητικότητα ενόψει εξελίξεων στα ενεργειακά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}