Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Οι αποτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις βγάζουν στο δρόμο τους Βόσνιους


http://www.thepressproject.gr

Via @NedadMemic
Οργισμένοι Βόσνιοι, που παρακολουθούν τις άλλοτε κραταιές δημόσιες επιχειρήσεις που ιδιωτικοποίησε η κυβέρνηση, να βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη, βρίσκονται για δεύτερη μέρα στους δρόμους
 
Στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην Τούζλα, στα βόρεια της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, συμμετείχαν περίπου 1000 εργαζόμενοι σε εταιρίες - πρώην οικονομικούς γίγαντες της χώρας - όπως είναι η βιομηχανία επίπλων "Konjuh", οι χημικές βιομηχανίες "Polihem" και "Poliolhem", η βιομηχανία απορρυπαντικών "Dita", αλλά και η βιομηχανία ελαστικών "Guming Resod".

Οι εταιρείες αυτές βρίσκονται πλέον σε καθεστώς πτώχευσης και οι εργαζόμενοί τους οδηγούνται στην ανεργία.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο της Τούζλας και στη συνέχεια έξω από το κτήριο της τοπικής κυβέρνησης.

Στην προσπάθεια τους να καταλάβουν το κτήριο, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν να συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις, πετώντας πέτρες και αυγά.

Στα επεισόδια που ακολούθησαν, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του καντονιού, Ιζούντιν Σάριτς, στο βοσνιακό πρακτορείο Fena, τραυματίστηκαν 23 άτομα, εκ των οποίων 17 αστυνομικοί και έξι πολίτες, ενώ καταστράφηκαν 11 υπηρεσιακά οχήματα και συνελήφθησαν 27 άτομα.

Ο Ι. Σάριτς δήλωσε ακόμη πως η εκρηκτική κατάσταση αποκλιμακώθηκε αργά το βράδυ, αν και έξω από το κτίριο της κυβέρνησης του καντονιού της Τούζλας παρέμεινε ομάδα διαδηλωτών.

«Ήρθε ο καιρός να πούμε 'αρκετά' στη διεφθαρμένη κυβέρνηση» φώναζε στους συγκεντρωμένους, ο Ελντίν Σινάνοβιτς, εκπρόσωπος της άτυπης ομάδας πολιτών "Επίθεση" που συμμετείχε στη διαδήλωση, καλώντας όλους τους πολίτες της Βοσνίας να αρχίσουν αγώνα για τα δικαιώματά τους.

«Οι εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξουν τίποτα. Μόνο τέτοιες, και φοβάμαι και πιο ριζοσπαστικές κινήσεις, μπορούν να αναγκάσουν την κυβέρνηση 'να πέσει'», δήλωνε στο Euronews άλλος διαδηλωτής.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση πως προχώρησε με δόλο στις εγκληματικές ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων, και ζητούν τώρα χρηματική αποζημίωση ύψους 250 ευρώ, διασφάλιση των δικαιωμάτων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μείωση των μισθών των μελών της τοπικής κυβέρνησης, καθώς και «να σωθούν οι εταιρείες που μπορούν ακόμη να σωθούν».
  • Σημειώνεται πως το ποσοστό ανεργίας στη Βοσνία ανέρχεται σε πάνω από 44%, ενώ ο μέσος μισθός βρίσκεται στα 420 ευρώ.
Βοσνιακή Άνοιξη;

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και σήμερα έξω από το κτήριο της τοπικής κυβέρνησης της Τούζλα, την ώρα που ορισμένοι από αυτούς κάνουν λόγο για την έναρξη της «βοσνιακής άνοιξης».

Σύμφωνα με Βόσνιους δημοσιογράφους, οι διαδηλωτές στην Τούζλα σήμερα έφτασαν και τις 6.000.

Στην πόλη σημειώνονται σποραδικές συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία, με τους τραυματίες να φτάνουν τους 50.

Παράλληλα, κινητοποιήσεις αλληλέγγυων διαδηλωτών σημειώνονται στο Σαράγεβο, αλλά και το Μπίχατς.

Στο Σαράγεβο μάλιστα διαδήλωτες συγκρούστηκαν με την αστυνομία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}