Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Ο καυγάς ευρωπαϊκών και ρωσικών βουβαλιών έλιωσε τα ελληνικά βατράχια


depa

«Με διάφορους τρόπους η Ευρώπη αποθάρρυνε τους Ρώσους. Τους ζητάει μια συνολική διαπραγμάτευση για όλη την Ευρώπη. Βρήκε την ευκαιρία μέσω της Ελλάδας να τους βάλει στο τραπέζι, γιατί η Ρωσία είπε ότι δεν διαπραγματεύεται με την Ευρώπη αλλά με κάθε χώρα χωριστά. Εχουμε τη μισή Ευρώπη να μας λέει αποκρατικοποιήστε και την άλλη να μπλοκάρει τη διαδικασία».Ο καθηγητής Ι. Κουκιάδης, πάντα με στενούς δεσμούς με την εξουσία, αλλά και πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, άρα γνώστης των πραγμάτων από τα μέσα, περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τα αίτια του ναυάγιου της πολυδιαφημισμένης πώλησης της ΔΕΠΑ στη ρωσική Gazprom. Ναυάγιο που έπληξε προσωπικά τον Σαμαρά, ο οποίος είχε πάρει πάνω του την τελική φάση της διαπραγμάτευσης, συναντώμενος κατ’ επανάληψη με τον Αλεξέι Μίλερ, ιθύνοντα νου του ρωσικού κρατικού μονοπώλιου.
 Είναι ν’ απορεί κανείς: δεν ήξερε ο Σαμαράς ότι στο παρασκήνιο εκτυλισσόταν ένας άγριος πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και τις ηγέτριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ; Ακόμη κι αν δεν ήξερε, δεν ήταν σε θέση (αν όχι ο ίδιος, τουλάχιστον οι κορυφαίοι σύμβουλοί του) να εκτιμήσει καταστάσεις; Θεωρούσε πως μπορούσε να κάνει μόνος παιχνίδι με τους Ρώσους, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγαλύτερο παζάρι, που αφορά τον ανταγωνισμό της Ρωσίας στα ενεργειακά όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με τις βασικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Ευρώπης; Δεν του θύμισε κανείς τη γνωστή παροιμία για τα βατράχια που την πληρώνουν όταν τσακώνονται στο βάλτο τα βουβάλια;

Γιατί, όμως, να πονοκεφαλιάζουμε για το πώς συνέβη και την πάτησε τόσο χοντρά ο Σαμαράς; Εδώ ο Γιωργάκης ανακοίνωσε δημοψήφισμα και μετά πήγε στις Κάννες, όπου η Μέρκελ με τον Σαρκοζί πρώτα τον πλάκωσαν στα μπινελίκια και μετά τον υποχρέωσαν να παραιτηθεί από πρωθυπουργός! Οι χοντρές γκάφες, είτε από αλαζονεία είτε από κακό υπολογισμό, είναι μέσα στο πρόγραμμα της αστικής πολιτικής. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Ας κρατήσουμε, λοιπόν, αυτό που έχει σημασία. Οτι όταν πρόκειται για στρατηγικής σημασίας επενδύσεις, οι οποίες αφορούν ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εκτός του δυτικού στρατόπεδου, όπως η Ρωσία και η Κίνα, οι αποφάσεις δεν παίρνονται στην Αθήνα, αλλά στις Βρυξέλλες. Εκεί που η κυβέρνηση της ελληνικής νεοαποικίας δεν έχει πλέον ούτε δικαίωμα λόγου.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Σαμαράς έμαθε πως οι Ρώσοι αποσύρονται από τους διαγωνισμούς για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ από καραμπόλα. Στέλεχος της ρωσικής Sintez, η οποία θα έπαιρνε μέρος στο διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ, ενημέρωσε στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ ότι πήραν εντολή από το Κρεμλίνο να αποσυρθούν και το ίδιο θα κάνει και η Gazprom στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ!

Επισήμως, οι Ρώσοι «έφτυσαν» τον συνομιλητή τους Σαμαρά, λέγοντας ότι αποσύρονται γιατί δεν πήραν όλες τις διασφαλίσεις που ήθελαν, ενώ αυτός ο άθλιος τους τα είχε δώσει όλα (γι’ αυτό και θεωρούσε τη δουλειά τελειωμένη). Το ίδιο «φτύσιμο» όμως δέχτηκε ο Σαμαράς και από την Κομισιόν, με δηλώσεις των εκπροσώπων του Μπαρόζο, του Ρεν και του Αλμούνια (ο τελευταίος είναι τώρα επίτροπος Ανταγωνισμού), οι οποίοι «διαβεβαίωσαν» ότι η Κομισιόν δεν είχε καμιά ανάμιξη στο ναυάγιο της πώλησης της ΔΕΠΑ στη Gazprom. Η στάση και των Ρώσων και των Κομισάριων είναι ευεξήγητη. Από τη στιγμή που το παρασκηνιακό παζάρι για συνολικές διευθετήσεις ανάμεσα στο ρωσικό ιμπεριαλισμό και τις ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συνεχίζεται, δε θέλουν να δυναμιτίσουν το κλίμα, οπότε δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εκθέσουν τον ανεκδιήγητο Σαμαρά. Ετσι κι αλλιώς, αναλώσιμο τον θεωρούν.

Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, δεν παρέλειψε να πει με το γνωστό ιταμό ύφος των γραφειοκρατών των Βρυξελλών, ότι «η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ πρέπει να επαναληφθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ελαχιστοποιηθούν ενδεχόμενες επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων». Εχουν μήπως έτοιμο τον αγοραστή; Δεν το γνωρίζουμε. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι πως το τίμημα της εξαγοράς θα είναι σημαντικά χαμηλότερο απ’ αυτό που θα έδιναν οι Ρώσοι. Ετσι γίνεται πάντοτε όταν κάποιος πουλάει και «δεν βρίσκει» αγοραστή.

Πρέπει ακόμη να επισημανθεί ότι οι Ρώσοι έχουν εξίσου αρπακτική-ιμπεριαλιστική συμπεριφορά με τους υπόλοιπους και δεν είναι «γενναιόδωροι ως ομόδοξοι», όπως τους παρουσιάζουν κάποια καλοταϊσμένα παπαγαλάκια τους. Πουλάνε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα 30% ακριβότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γι’ αυτό είχαν περιθώρια να «χτυπήσουν» σε λίγο ψηλότερη τιμή τη ΔΕΠΑ. Εχασαν, όμως, και σ’ αυτή την προσπάθεια αυτόνομης διείσδυσής τους σε μια χώρα-μέλος της ΕΕ.

πηγή: Κόντρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}