Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Ελλάδα: οι τεθλιμμένοι

Posted on 18 Ιουνίου, 2013 1:35 μμ από
 
Γράφει, στηλιτεύοντας τον ευρωπαϊστή συνάδελφό του Jean Quatremer της Libération,
αλλά και την υποκρισία του πολιτικού κόσμου της Γαλλίας,
o Daniel Schneidermann 
Αλιεύει και μεταφράζει η Κροτ
φωτογραφία από τη διαμαρτυρία των Βέλγων δημοσιογράφων για την ΕΡΤ μπροστά στην Ελληνική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή 14 Ιουν'ιου
φωτογραφία από τη διαμαρτυρία των Βέλγων δημοσιογράφων για την ΕΡΤ μπροστά στην Ελληνική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή 14 Ιουνίου
Βλέπετε, από χτές (ΣτΜ: το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 13 Ιουνίου), πώς πέφτουν οι μάσκες; Μια κυβέρνηση ευρωπαϊκού κράτους, υπό την πίεση της Τρόικα, στέλνει την αστυνομία της για να κατεβάσει τους πομπούς της δημόσιας τηλεόρασης. Και τι λέει, τι κάνει η Ευρώπη; Κρατάει σημειώσεις. Αποστρέφει το βλέμμα. Κοιτάζει αλλού. Φροντίζει να καταστήσει σαφές ότι εκείνη δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη. Ας αρχίσουμε με το πιο αναμενόμενο: “δεν πρόκειται για υπόθεση της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά της ελληνικής”, απαντά ο εκπρόσωπος τύπου της Καγκελαρίου Μέρκελ. Και σαν αντίλαλος, ένας ευρωπαίος Επίτροπος, ο Φινλανδός Όλλι Ρεν, όταν εγκαλέστηκε από τον Κον-Μπεντίτ στο Ευρωκοινοβούλιο, απαντά: “Δεν πρόκειται για απόφαση της Κομισιόν. Πρόκειται για αυτόνομη απόφαση”. Κι αυτό, λίγο πριν να σημειώσει, περίπου σαν χρησμό: “Αυτή η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των σημαντικών προσπαθειών που καταβάλλονται για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας”.
Στη Γαλλία, δεν διαπιστώνεται αυτή η παγερή αδιαφορία. Θλιβόμαστε. Θρηνούμε. Οι ευαίσθητες καρδιές μας ματώνουν. Για την Ωρελί Φιλιππετί, αυτό το κλείσιμο αποτελεί “ένα τραγικό συμβολισμό”, δηλαδή “μια τραγωδία”. Για τη Ναζάτ Βαγιό Μπελκασέμ, “μια προφανώς θλιβερή απόφαση”. Ούτε λέξη από τον Αϊρό,ούτε λέξη από τον Ολλάντ, για να υπενθυμίσουμε ότι δεν γίνεται να κλείνεις έναν τηλεοπτικό σταθμό, για να υποχεώσουμε την Τρόικα, να υποχρεώσει την ελληνική κυβέρνηση να σκίσει το διάταγμά της.
Είναι αλήθεια πως η άποψη είναι με επιμονή επεξεργασμένη από τους συνήθεις εραστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πρώτη γραμμή των οποίων, βρίσκεται ως συνήθως ο εξαίρετος συνάδελφός μας Quatremer, απεσταλμένος της Libération στις Βρυξέλλες, ο οποίος τιτλοφορεί το τελευταίο ποστ στο blog του ως εξής: “Η ΕΡΤ ήταν ο πιο διεφθαρμένος και δυσλειτουργικός οργανισμός στην Ελλάδα”. Πρόκειται για ένα σημείωμα που βρίθει αποσπασμάτων από εφημερίδες, δηλώσεων από δημοσιογράφους, έλληνες ιστορικούς, η αναφορά προς τους οποίους δυστυχώς ποτέ δεν συνοδεύεται από πληροφορίες για το ποιοι είναι. Δυο παραδείγματα. Ο Quatremer αναφέρει τον “αρθρογράφο Γιάννη Πρετεντέρη”, ο οποίος λέει πως πως το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης “προκαλεί γέλια”: “η δημοκρατία θα καταφέρει να επιβιώσει”. Πού αρθρογραφεί λοιπόν αυτός ο εύχαρις τύπος; Στην εφημερίδα “Το Βήμα”. Τι είναι “Το Βήμα”; Μια εφημερίδα καθημερινής κυκλοφορίας που στηρίζει την Τρόικα: για την ακρίβεια είχε την τύχη να λάβει ένα έγγραφο που διέρρευσε από την Τρόικα, στο οποίο υποστηρίζεται ότι στην Ελλάδα έγιναν 70000 προσλήψεις, μια διαρροή για την οποία μεγάλη αναφορά έγινε από τον Figaro και από άλλους από τους σημερινούς τεθλιμμένους. Λίγο πιο κάτω στο πόστ του, ο Quatremer αναφέρει την εφημερίδα Καθημερινή: “Ο Πρωθυπουργός έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, δείχνοντας την αποφασιστικότητά του να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, ασχέτως των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος”. Σε ποιον ανήκει η Καθημερινή; Στον εφοπλιστή Αλαφούζο, στον οποίο επίσης ανήκει το ιδιωτικό κανάλι Σκάι, το οποίο αναμφίβολα δεν θα διαμαρτυρηθεί ιδιαίτερα για το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης. Έτσι, χωρίς να χάνει από τα μάτια αυτές τις ατιμίες των δυσλειτουργικών Ελλήνων, η Γαλλία μπορεί να συνεχίσει να θλίβεται με την ησυχία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}