Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Mε χρηματοδοτικό κενό 1,5 -2 δισ. ευρώ απειλείται η Ελλάδα το 2013 - Αρνούνται οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης να συναινέσουν στο rollover των ελληνικών ομολόγων - Εκφράζουν φόβους ότι συνιστά απευθείας χρηματοδότηση




Η κωλυσιεργία των Ευρωπαίων και οι διαφωνίες τους για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης μπορεί να οδηγήσουν σε ένα νέο χρηματοδοτικό κενό ύψους 1,5 - 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα κατά το τρέχον έτος, 2013.

Τα ανωτέρω διαμηνύει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, καθώς, όπως εξηγεί, ορισμένοι εκ των Ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας εμφανίζονται διστακτικοί στο να πουν το "ναι" για τη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν στην κατοχή τους. Για τις πληροφορίες αυτές το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίων αλλά και Ελλήνων αξιωματούχων.

Να σημειωθεί εδώ πως οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο πως οι 17 εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα προχωρήσουν στην μετακύλιση ορισμένων ελληνικών ομολόγων.

Πρόκειται για τη μετακύλιση των ομολόγων ANFA (rollover of ANFA holdings), μέσω των οποίων η Ελλάδα δεν θα είχε καθήκον να καταβάλλει ποσό ύψους 3,7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή χρέους τη διετία 2013-2014 και ακόμη 1,9 δισ. ευρώ τη διετία 2015 - 2016.

Αλλά η μετακύλιση αυτή, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, προσκρούει στην αντίδραση ορισμένων κεντρικών τραπεζιτών, οι οποίοι εκφράζουν φόβους πως αν η λύση αυτή προωθηθεί, θα συνιστά απευθείας χρηματοδότηση προς την ελληνική κυνέρνηση. Υπενθυμίζεται εδώ, πως σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΚΤ, η απευθείας χρηματοδότηση προς ένα κράτος μέλος δεν είναι νόμιμη.

"Μπορεί να υπάρξει ακόμη και χρηματοδοτικό κενό ύψους 1,5 - 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Τίθεται σοβαρά το ερώτημα.. πως η Ελλάδα μπορεί να το διαχειριστεί", σχολιάζει Ευρωπαίος αξιωματούχος.

"Εμείς υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας, τώρα πρέπει να το κάνουν και οι δανειστές μας", διαμηνύει από την πλευρά του Έλληνας αξιωματούχος.

Όπως προσθέτει το Reuters, το χρηματοδοτικό αυτό κενό που ενδεχομένως προκύψει στην Ελλάδα, θα αποτελέσει σοβαρή απειλή για το σύνολο του οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζει η χώρα, καθώς το ΔΝΤ απαιτεί το κράτος που χρηματοδοτεί να έχει καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές του ανάγκες  για χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 12 μηνών.

Σε έκθεσή του τον περασμένο μήνα το ΔΝΤ ανέφερε πως η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με χρηματοδοτικό κενό ύψους 4 δισ. ευρώ από το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
"Αθήνα και Ευρωζώνη έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές προκειμένου να βρεθεί μια τεχνικής φύσεως λύση στο εν λόγω πρόβλημα", δηλώνει ο Έλληνας αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}