Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Σχέδιο για tax free zones "κόντρα" στην τραπεζική ασφυξία



Πηγή:www.capital.gr

της Δήμητρας Καδδά
Ειδικές φορολογικές ζώνες (tax free zones) προετοιμάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους πρόκειται για μία «νέα» έκδοση του «παγωμένου» εδώ και μήνες σχεδίου για ελεύθερες οικονομικές ζώνες το οποίο βρήκε ισχυρότατες αντιστάσεις από την ΕΕ η οποία ανάγκασε ακόμη και κράτη που είχαν ανάλογα καθεστώτα (πχ Πολωνία) να τα εξαλείψουν.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι πλέον το σχέδιο περιορίζεται  μόνο στο φορολογικό καθεστώς.  Βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας για το πώς μπορεί να υλοποιηθεί, έστω και με κάποιες εξαιρέσεις, ώστε να ξεπεράσει αντιρρήσεις που θέτει η τρόικα και ειδικά η κοινοτική πλευρά.

Οι ειδικές φορολογικές ζώνες αποτελούν μαζί με νέο πακέτο επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών για επενδύσεις, αλλά και την υπό σύσταση αναπτυξιακή τράπεζα το τρίπτυχο παρεμβάσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση για να στηρίξει τις επενδύσεις και την ανάκαμψη της οικονομίας. Μονολεκτική αναφορά για “tax free zones” υπάρχει σε μία από τις εκθέσεις του ΔΝΤ (περιοδική έκθεση βάση Άρθρου 4).

Στόχος είναι το τρίπτυχο αυτό να στηρίξει τις επενδύσεις με δεδομένους  τους αρνητικούς ρυθμούς πιστώσεων προς  τον ιδιωτικό τομέα έως και το 2016. Όπως εκτιμάται παρά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα μειωθεί φέτος κατά 6,5%, κατά 4% το 2014 και θα είναι αρνητικός (-0,6%) το 2016, ενώ θα "γυρίσει" θετικός στο 5,3% το 2017.

Ενστάσεις για τις ζώνες

Πάντως ο κυβερνητικός σχεδιασμός αντιμετωπίζει «ενστάσεις» από το ΔΝΤ. «Δεν είναι σαφές εάν τα εν λόγω μέτρα θα αποφέρουν οφέλη», αναφέρει το Ταμείο. Εξηγεί ότι η διεθνής εμπειρία σχετικά με τα οφέλη για την ανάπτυξη δείχνουν μία μεικτή εικόνα στην  καλύτερη περίπτωση, ενώ απαιτούνται δαπάνες και ενδεχομένως θα υπάρχει απώλεια εσόδων, αλλά και  ένα πιο πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης. Κυβερνητικοί κύκλοι πάντως που προωθούν το ζήτημα αναφέρουν ότι το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη και επιχειρείται να βρεθούν τρόποι εφαρμογής για να τονωθεί η ανάπτυξη.

«Το ίδιο το ΔΝΤ παραδέχεται άλλωστε ότι πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις άλλου τύπου μέχρι να αποκατασταθεί η ρευστότητα» αναφέρει αρμόδιος παράγοντας.  Επικαλείται τα στοιχεία του ΔΝΤ το οποίο στις εκθέσεις του έκανε λόγο  για μία από τις βαθύτερες ιστορικά υφέσεις που έχουν πλήξει ανεπτυγμένη οικονομία με το ΑΕΠ της Ελλάδας την περίοδο 2008-2012 να έχει συρρικνωθεί  κατά 22%.

Μάλιστα αποδέχεται τα «λάθη» που οδήγησαν σε σπιράλ ύφεσης αλλά  και θεωρεί «μέγα ζήτημα το πώς θα στηριχθεί η ανάπτυξη» αναφέροντας ότι  "η Ελλάδα θα πρέπει να υπομείνει αρκετά χρόνια επώδυνης προσαρμογής μέσα σε μια εύθραυστη πολιτική και κοινωνική κατάσταση" υπολογίζοντας  φέτος ύφεση 4,2%, το 2014 ισχνή ανάπτυξη 0,6% με μέγιστο το 2016 (3,7%) και μετά  επιβράδυνση έως το 3,2% το 2018.

"Γκάζι" στο ΕΣΠΑ και στις μεταρρυθμίσεις

Η κυβέρνηση φέρεται να ποντάρει πολύ και στα  αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ καθώς για πολλά χρόνια, καθαρά κρατικό χρήμα  για επενδύσεις δεν θα έρθει. Επίσης σε δάνεια από την ΕΤΕπ τα οποία έχουν την εγγύηση του δημόσιου και το ΕΣΠΑ και σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν.

Σημαντικός παράγοντας θα είναι και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες οι επιδόσεις προηγουμένως «ήταν  απογοητευτικές εν μέρει λόγω της πολιτικής αστάθειας» όπως παραδέχτηκαν οι ελληνικές αρχές στο ΔΝΤ. Το Ταμείο μεταφέροντας την συνομιλία αναφέρει ότι συμφώνησαν  σε ένα μίγμα πολιτικής, με μεγαλύτερη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Εκτίμησαν ότι  πλέον «υπάρχει ευρεία συνειδητοποίηση στην ελληνική κοινωνία»  για τις αλλαγές που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, αλλά και «μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση σε πολιτικό επίπεδο».

Κρίσιμο στοίχημα οι αποκρατικοποιήσεις

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων με  14 προκηρύξεις σε εξέλιξη περιλαμβανομένης της ΔΕΠΑ. Οι δανειστές θεωρούν ότι η επιτάχυνση θα είναι κρίσιμη για την αναστροφή του κλίματος και την προσέλκυση ξέων κεφαλαίων αλλά και για δημοσιονομικούς λόγους (αναμένεται 1,7 δις ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου και 2,5 δις ευρώ για το σύνολο του 2013 και διαφορετικά ίσως ενεργοποιηθεί η ρήτρα για πρόσθετα μέτρα.

Και στο κείμενο του ΔΝΤ  ασκείται πίεση για επιτάχυνση,  καλώντας την κυβέρνηση να διπλασιάσει τους ρυθμούς της  και να διευρύνουν τα προς πώληση  περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της ακίνητης περιουσίας. Η κυβέρνηση, ως «όπλο» φέρεται να προετοιμάζει σχέδιο τιτλοποίησης ακινήτων, από κάθε πηγή, ακόμη και από την τοπική αυτοδιοίκηση,  ενώ παράλληλο σχέδιο προωθείται και εντός του ΤΑΙΠΕΔ για να καλυφθεί πιθανή «τρύπα» στα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις με τον στόχο να παραμένει στα 22 δις ευρώ έως το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}