Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Η σύνταξη μετατρέπεται σε βοήθημα και έρχονται οι ιδιωτικές


«Συντάξεις - βοηθήματα» και επικράτηση της ιδιωτικοποιημένης ασφάλισης προβλέπει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ μέσα στα επόμενα χρόνια ως συνέπεια του περιορισμού της κρατικής δαπάνης για τις συντάξεις, της αποστέρησης εσόδων από την εισφοροδιαφυγή και την ανεργία και της αύξησης κατά 70% των συνταξιούχων


«Η συνταξιοδοτική παροχή θα μετατραπεί σε συνταξιοδοτικό... βοήθημα» εκτιμά σε έκθεσή της για την κοινωνική ασφάλιση μετά τις αλλαγές (περιορισμός κρατικής επιχορήγησης για τη μείωση του ελλείμματος, αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις συντάξεων) και με δεδομένες τις απώλειες τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή (6 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ) την υψηλή ανεργία και τη διεύρυνση των ευέλικτων μορφών εργασίας και αμοιβών σε 1,5 εκατ. εργαζόμενους (συνολική απώλεια 9 δισ. ευρώ).
«Δεν είναι δυνατόν την περίοδο 2010 - 2060 ο αριθμός των συνταξιούχων να αυξηθεί κατά 70% και να προβλέπεται ότι την ίδια περίοδο η αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών δεν θα είναι μεγαλύτερη του 2,5% του ΑΕΠ» υπογραμμίζει το ΙΝΕ.
Ιδιωτικές συντάξεις
Τη διαπίστωση ότι οι ιδιωτικές συντάξεις είναι προ των πυλών κάνει, μετά την Τράπεζα της Ελλάδος, και το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ σημειώνοντας ότι «παράλληλα με τις παραμετρικές αλλαγές (μείωση συντάξεων) αλλάζει το μοντέλο με περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης, μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών και επικράτηση της ιδιωτικοποιημένης ασφάλισης». Κάτι που είχε προτείνει στην Ελλάδα το ΔΝΤ από το 2005 με παράδειγμα τη Χιλή.

«Οσο θα υποχωρούν οι δημόσιες και εγγυημένες από το κράτος και τα Ταμεία συντάξεις, τόσο θα κερδίζει έδαφος η... ιδιωτικοποίηση των συντάξεων, ιδιαίτερα για τους νέους». Την πρόβλεψη αυτή κάνουν τα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης σε συνέχεια των αλλεπάλληλων μεταρρυθμίσεων του Ασφαλιστικού, των περικοπών στις συντάξεις και με αφορμή τη «σύσταση» που απηύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, να επανασχεδιαστεί το θεσμικό πλαίσιο και να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη της επαγγελματικής (σε επίπεδο κλάδου) και της ιδιωτικής (σε επίπεδο ατόμου) ασφάλισης.

Η «σύσταση» έγινε με βάση τη διαπίστωση ότι η μειωμένη, μετά τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, «γενναιοδωρία» του πρώτου πυλώνα -δηλ. των εγγυημένων από το κράτος συντάξεων- «δημιουργεί προϋποθέσεις για την ενίσχυση της μέχρι σήμερα περιορισμένης ζήτησης ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}