Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

 



29-1-2013

http://www.rproject.gr

Στις 1-3 Μάρτη η Αθήνα θα γίνει τόπος συνάντησης της ευρωπαϊκής, και όχι μόνο, αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στο διεθνές τριήμερο που οργανώνει το Rproject.

Η Ελ­λά­δα είναι ο κα­λύ­τε­ρος τόπος για μια τέ­τοια συ­νά­ντη­ση, όταν το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα τα μάτια ολό­κλη­ρου του πλα­νή­τη, και ιδιαί­τε­ρα της Ευ­ρώ­πης, είναι στραμ­μέ­να εδώ. Το κί­νη­μα των πλα­τειών, οι με­γα­λειώ­δεις απερ­γί­ες, οι κα­τα­λή­ψεις ερ­γα­τι­κών χώρων ενά­ντια στις απο­λύ­σεις και τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, η άνο­δος της Αρι­στε­ράς που πλη­σί­α­σε στο να πάρει την κυ­βέρ­νη­ση και η αί­σθη­ση σε όλους ότι κάτι σπου­δαίο πρό­κει­ται να γίνει, έχουν κάνει την Ελ­λά­δα το κέ­ντρο του κό­σμου.

Ρι­ζο­σπα­στι­κή Αρι­στε­ρά

Την ίδια στιγ­μή που οι ευ­ρω­παι­κές κυ­βερ­νή­σεις ελ­πί­ζουν ότι θα επι­βά­λουν τη σκλη­ρή λι­τό­τη­τα της Ελ­λά­δας και στις χώρες τους, οι Ευ­ρω­παί­οι ερ­γα­ζό­με­νοι ελ­πί­ζουν ότι μια ανα­τρο­πή στην Ελ­λά­δα θα τους δώσει τη δύ­να­μη για να ανα­τρέ­ψουν τις δικές τους κυ­βερ­νή­σεις.

Το πεί­ρα­μα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και ο ρόλος της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς μέσα σε αυτόν συ­ζη­τιέ­ται ήδη στην ευ­ρω­παϊ­κή Αρι­στε­ρά. Όπως ανα­φέ­ρε­ται και στο κά­λε­σμα του Rproject: «Το τρι­ή­με­ρο φι­λο­δο­ξεί και ελ­πί­ζει να συμ­βά­λει στην ενί­σχυ­ση της ρι­ζο­σπα­στι­κής γραμ­μής για τη σύ­γκρου­ση με τα σκλη­ρά σχέ­δια λι­τό­τη­τας των νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων κα­πι­τα­λι­στι­κών κέ­ντρων της ΕΕ και διε­θνώς, που οδη­γούν τον κόσμο της ερ­γα­σί­ας και τη λαϊκή πλειο­ψη­φία της Ελ­λά­δας, του ευ­ρω­παϊ­κού Νότου και προ­ο­πτι­κά  όλης της Ευ­ρώ­πης στην ανερ­γία, στη φτώ­χεια και στην εξα­θλί­ω­ση. Στη γραμ­μή της μο­νο­με­ρούς ανα­τρο­πής του μνη­μο­νί­ου, της παύ­σης πλη­ρω­μών προς τους δα­νει­στές και της απαί­τη­σης για την άμεση δια­γρα­φή του χρέ­ους πέρα από «νο­μι­σμα­τι­κά» δι­λήμ­μα­τα, της ανα­τρο­πής και ανα­στρο­φής της λι­τό­τη­τας. Της υπε­ρά­σπι­σης της δη­μο­κρα­τί­ας και της διεύ­ρυν­σής της μέσα από τον κοι­νω­νι­κό και ερ­γα­τι­κό έλεγ­χο απέ­να­ντι στη δεξιά και ακρο­δε­ξιά ανα­σύ­ντα­ξη των αστών μέσα στην κρίση. Της υπε­ρά­σπι­σης των αξιών και των ιδεών της Αρι­στε­ράς απέ­να­ντι στη δι­κτα­το­ρία της αγο­ράς, το ρα­τσι­σμό, τον εθνι­κι­σμό, τον ιμπε­ρια­λι­σμό και τον πό­λε­μο. Του στό­χου για την “κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς” σαν απο­φα­σι­στι­κό βήμα για τη σο­σια­λι­στι­κή προ­ο­πτι­κή».

Αυτή η συ­ζή­τη­ση έχει να δώσει πολλά στους αγω­νι­στές από το εξω­τε­ρι­κό, αλλά και στους αγω­νι­στές της Ελ­λά­δας, αφού οι κα­λε­σμέ­νοι εκ­προ­σω­πούν υπαρ­κτές και μα­ζι­κές κοι­νω­νι­κές και πο­λι­τι­κές δυ­νά­μεις. Ιδιαί­τε­ρα ση­μα­ντι­κή θα είναι η εμπει­ρία που θα κα­τα­θέ­σουν οι συν­δι­κα­λι­στές, αφού θα έχου­με την ευ­και­ρία να μά­θου­με για τους αγώ­νες των νο­σο­κο­μεί­ων στην Ισπα­νία, των δα­σκά­λων στην Αμε­ρι­κή, των με­γά­λων απερ­γιών της Ιτα­λί­ας, τη δου­λειά στα συν­δι­κά­τα της Γαλ­λί­ας κ.ά.

Προ­σκε­κλη­μέ­νοι

Με­γά­λο εν­δια­φέ­ρον έχουν οι κε­ντρι­κές συ­ζη­τή­σεις. Η πρώτη, για την κρίση, θα έχει ομι­λη­τές τους Μισέλ Ισόν (Michel Husson, οι­κο­νο­μο­λό­γος στο IRES, ιν­στι­τού­το οι­κο­νο­μι­κών και κοι­νω­νι­κών ερευ­νών, και μέλος του επι­στη­μο­νι­κού συμ­βου­λί­ου της ATTAC, Γαλ­λία), Ντα­νιέλ Αλ­μπα­ρα­σίν (Daniel Albarracin, οι­κο­νο­μο­λό­γος και κοι­νω­νιο­λό­γος, μέλος της οι­κο­νο­μι­κής επι­τρο­πής της Συ­νο­μο­σπον­δί­ας των ερ­γα­τι­κών συν­δι­κά­των Comisiones Obreras και μέλος της «Αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής Αρι­στε­ράς» από Ισπα­νία), Κώστα Λα­πα­βί­τσα (κα­θη­γη­τής στο SOAS, Πα­νε­πι­στή­μιο του Λον­δί­νου), Χρή­στο Λάσκο (οι­κο­νο­μο­λό­γος, κα­θη­γη­τής, μέλος της συ­ντο­νι­στι­κής γραμ­μα­τεί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ).

Η δεύ­τε­ρη, για τις προ­ο­πτι­κές της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς, καθώς και το θέμα της κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς, θα έχει ομι­λη­τές τους Ολι­βιέ Μπε­ζαν­σε­νό (ηγε­τι­κό στέ­λε­χος του NPA- Νέου Αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κού Κόμ­μα­τος, Γαλ­λία), Άχμετ Σόκι (Ahmed Shawki, εκ­δό­τη του πε­ριο­δι­κού «International Socialist Review» και ηγε­τι­κό στέ­λε­χος του ISO ΗΠΑ), Τζιόρ­τζιο Κρε­μάν­σκι (μέλος της εθνι­κής ηγε­σί­ας της FIOM, ιτα­λι­κή ομο­σπον­δία ερ­γα­τών με­τάλ­λου, και ιδρυ­τι­κό μέλος της «Επι­τρο­πής ενά­ντια στο χρέος»), τον Πα­να­γιώ­τη Λα­φα­ζά­νη και τον Αντώ­νη Ντα­βα­νέλ­λο.
Φυ­σι­κά αυτές δεν θα είναι οι μόνες  συ­ζη­τή­σεις. Θα υπάρ­ξουν επί­σης συ­ζη­τή­σεις για τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, την υγεία, την εκ­παί­δευ­ση, το αντι­φα­σι­στι­κό κί­νη­μα, τις ΑΟΖ. Στις συ­ζη­τή­σεις θα συμ­με­τέ­χουν πε­ρισ­σό­τε­ροι από 40 διε­θνείς προ­σκε­κλη­μέ­νοι, με στόχο να με­τα­φερ­θούν οι εμπει­ρί­ες των αντι­στά­σε­ων από όλη την Ευ­ρώ­πη.

Εν­δει­κτι­κά ανα­φέ­ρου­με: Τζοζέ Μαρία Ατέ­ντας (Josep Maria Attentas, κα­θη­γη­τής κοι­νω­νιο­λο­γί­ας στο Αυ­τό­νο­μο Πα­νε­πι­στή­μιο της Βαρ­κε­λώ­νης UAB και μέλος της ηγε­σί­ας της Izquera Anticapitalista), Φραν­σουά Σα­μπα­ντό (François Sabato, μέλος της ηγε­σί­ας του NPA, Γαλ­λία), Αλαίν Μπύρ (Alain Bihr, επί­τι­μος κα­θη­γη­τής κοι­νω­νιο­λο­γί­ας στο πα­νε­πι­στή­μιο France-Comte, συγ­γρα­φέ­ας του βι­βλί­ου «Το φά­ντα­σμα της εξ­τρε­μι­στι­κής Δε­ξιάς» για το Εθνι­κό Μέ­τω­πο), Ρακέλ Βα­ρέ­λα (Raquel Varela, κα­θη­γή­τρια στο Ιν­στι­τού­το Σύγ­χρο­νης Ιστο­ρί­ας της Λισ­σα­βό­νας και εκ­δό­της του πε­ριο­δι­κού «Rubra», Πορ­το­γα­λία), ο Ζιλ­μπέρ Ασκάρ (Gilbert Achcar, κα­θη­γη­τής στο SOAS, Πα­νε­πι­στή­μιο του Λον­δί­νου και συγ­γρα­φέ­ας) και συν­δι­κα­λι­στές από Γαλ­λία, Ισπα­νία, Πορ­το­γα­λία, Ιτα­λία, Ελ­βε­τία, ΗΠΑ κ.α.

Το τρι­ή­με­ρο θα με­τα­φέ­ρει επί­σης το μή­νυ­μα ότι πέρα από τις συ­να­ντή­σεις κο­ρυ­φής που μπο­ρεί να κάνει κατά και­ρούς η ελ­λη­νι­κή Αρι­στε­ρά με τα με­γά­λα ευ­ρω­παι­κά κόμ­μα­τα της Αρι­στε­ράς, έχει ση­μα­σία να συ­να­ντώ­νται και να ανταλ­λά­σουν εμπει­ρί­ες και τα πιο ρι­ζο­σπα­στι­κά κομ­μά­τια της, να χα­ράσ­σουν κοι­νούς στό­χους, να δί­νουν ελ­πί­δα σε πολύ κόσμο που θέλει μια αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή προ­ο­πτι­κή.

Συμ­με­το­χή

Πέρα όμως από την πο­λι­τι­κή του ση­μα­σία το τρι­ή­με­ρο θα είναι μια με­γά­λη διορ­γά­νω­ση που θα χτί­ζε­ται μέρα με τη μέρα με τη συμ­με­το­χή των φίλων του rproject και του κό­σμου του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Ήδη ορ­γα­νώ­νο­νται συ­σκέ­ψεις σε όλη την Ελ­λά­δα, όπου σε το­πι­κό επί­πε­δο συ­να­ντιώ­νται αγω­νι­στές για να συ­ζη­τή­σουν για τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ που χρεια­ζό­μα­στε, αλλά και για το πώς θα διορ­γα­νω­θεί ένα τέ­τοιο με­γά­λο γε­γο­νός.

Στό­χος είναι στο τρι­ή­με­ρο να έχουν το λόγο οι ερ­γα­ζό­με­νοι που πα­λεύ­ουν ενά­ντια στις ιδιω­τι­κο­ποί­η­σεις του νερού, του ηλε­κτρι­κού, οι ερ­γα­ζό­με­νοι του Τα­χυ­δρο­μι­κού Τα­μιευ­τη­ρί­ου, οι ερ­γα­ζό­με­νοι του δη­μο­σί­ου κλπ, η νε­ο­λαία που ασφυ­κτιά, οι αντι­φα­σί­στες που δί­νουν τη μάχη ενά­ντια στο ρα­τσι­σμό και το φα­σι­σμό.

Για να γίνει αυτό εφι­κτό, χρειά­ζε­ται το τρι­ή­με­ρο να γίνει γνω­στό όχι μόνο μέσα από τα μέσα κοι­νω­νι­κής δι­κτύ­ω­σης, αλλά και στόμα με στόμα, άν­θρω­πο τον άν­θρω­πο. Ένας κα­θό­λου ανέ­φι­κτος στό­χος είναι η αφίσα και τα υλικά του τρι­η­μέ­ρου να βρί­σκο­νται σε κάθε ερ­γα­σια­κό χώρο, σχολή, σχο­λείο, γει­το­νιά, να κά­νου­με ανοι­χτές συ­νε­λεύ­σεις προ­ε­τοι­μα­σί­ας πα­ντού.

Οι διορ­γα­νω­τές κα­λούν όσες και όσους εμπνέ­ο­νται από τις ιδέες αυτού του τρι­η­μέ­ρου να το δια­δώ­σουν και να συμ­με­τέ­χουν σε αυτό. Τα επί­πε­δα βο­ή­θειας είναι πολλά. Οι εξορ­μή­σεις και η προ­πα­γάν­δι­ση, αλλά και στο ίδιο το τρι­ή­με­ρο η συμ­με­το­χή στα εστια­τό­ρια και το μπαρ, στη με­τά­φρα­ση, η φι­λο­ξε­νία αγω­νι­στών. Κυ­κλο­φο­ρεί επί­σης κου­πό­νι ενί­σχυ­σης στη τιμή των 5ευρώ, για να κα­λυ­φθούν κά­ποια από τα με­γά­λα έξοδα που έχει μια τέ­τοια διορ­γά­νω­ση.  

Στις 1-3 Μάρτη η καρ­διά της αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής Αρι­στε­ράς θα χτυπά στην Αθήνα. Όσοι και όσες συμ­με­τέ­χουν στην προ­ε­τοι­μα­σία, αλλά και στο ίδιο το τρι­ή­με­ρο, θα έχουν την ευ­και­ρία να λά­βουν μέρος σε μια συ­νά­ντη­ση διε­θνούς εμ­βέ­λειας, που θα συ­ζη­τή­σει το σχέ­διο των από κάτω για την αλ­λα­γή της κοι­νω­νί­ας. Γί­νε­τε μέρος αυτής της προ­σπά­θειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}