Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Μας οδηγούν αδίστακτα στη φτώχεια, στη μιζέρια, στον κοινωνικό όλεθρο.

 

 Φεβ. 2013, 1
 http://vathikokkino.com

Φτωχαίνει η Ελλάδα. Παγώνει η Ελλάδα. Ρημάζει κοινωνικά. Ανελέητα «γδέρνει» φορολογικά τους Έλληνες και εξαθλιώνει τον πληθυσμό η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη, η οποία υλοποιεί τις εντολές των ξένων επικυρίαρχων αλλά και των πιο επιθετικών κύκλων του ελληνικού κεφαλαίου. Δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Τα σοκ που υφίστανται οι Έλληνες διαδέχονται το ένα το άλλο.

Αυτές τις μέρες, με το κλείσιμο του μήνα, οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν ότι οι αποδοχές τους μειώνονται για μια ακόμη φορά. Παίρνουν λιγότερα λεφτά στο χέρι, γιατί με την κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ αυξήθηκαν για μια ακόμη φορά οι φόροι που πρέπει να πληρώσουν στο κράτος. Το ίδιο παθαίνουν και οι συνταξιούχοι, αν και σε αυτούς οι μειώσεις θα είναι μικρότερες, επειδή κατά μέσο όρο οι συντάξεις είναι χαμηλότερες και από τους γλίσχρους αυτούς μισθούς.
Για να καταλάβουμε με τι ιλιγγιώδη ταχύτητα μειώνονται οι μισθοί, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά σε έκθεση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, προκειμένου να απαντηθεί ερώτηση του βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη.

Μείωση μισθών 22%!



Τα στοιχεία αφορούν μόνο στο οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος του 2012, αλλά είναι αποκαλυπτικά της καταβαράθρωσης των αποδοχών των εργαζομένων.
Στο διάστημα αυτό 40.297 επιχειρήσεις προέβησαν σε μείωση αποδοχών που αφορούσε σε 178.058 εργαζόμενους. Μέσος όρος της μείωσης; 21,72%!

Στο οκτάμηνο αυτό 61.000 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε συμβάσεις «ευέλικτης» απασχόλησης με δραματικά μειωμένους μισθούς. Οι 35.000 έγιναν συμβάσεις μερικής απασχόλησης, οι 16.000 σε συμβάσεις απασχόλησης εκ περιτροπής, οι 10.000 σε συμβάσεις απασχόλησης εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι τους τελευταίους μήνες έχει σταματήσει η δημοσίευση στοιχείων για τις αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας, διότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εξοντώσει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας προκειμένου να απαλλαγεί από την ενοχλητική για τους εργοδότες δραστηριότητα του και να παύσει η δημοσιοποίηση στοιχείων σχετικών με τον εργασιακό Καιάδα.


Αύξηση φόρου ακινήτων… 465%!


Τα μαλλιά τους τραβάνε με την εφιαλτική φορολόγηση και οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Και εδώ οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες του φορολογικού αμόκ των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου και Α. Σαμαρά, με «πρωτοδήμιο» τη συγκυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, που αποχαλίνωσε εντελώς την κυβερνητική φορομπηξία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, των ακινήτων.

ο 2009, λοιπόν, εισπράχθηκαν από τους πάσης φύσεως φόρους επί των ακινήτων 526 εκατ. ευρώ. Το 2010, πρώτη μνημονιακή χρονιά, το ποσό αυτό μειώθηκε στα 487 εκατ. ευρώ. Το 2011, όμως, υπερδιπλασιάστηκε και ανήλθε στα 1,17 δις ευρώ, ενώ το 2012 απογειώθηκε και αυξήθηκε κατά… 135%, φτάνοντας στα 2,75 δις ευρώ!
Το ποσοστό αύξησης είναι τρομακτικό. Από το 2010 ως το 2012 -μέσα σε μία μόλις διετία- οι φόροι επί των ακινήτων υπερπενταπλασιάστηκαν! Μιλάμε για αύξηση της τάξης του… 465%!

Δεν πρόκειται για κάποια έκτακτη κατάσταση, για κάποια έκτακτη, εφάπαξ φορολογία. Όχι. Πρόκειται για απόφαση μόνιμης, απηνούς δίωξης της ιδιοκατοίκησης και της κατοχής ακινήτων από τους Έλληνες.
Για του λόγου το αληθές, φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν περίπου 3,2 δις ευρώ – δηλαδή μισό δισεκατομμύριο περισσότερα από πέρσι.


Αύξηση φόρου καυσίμων… 1.500%!


Όσο κι αν φαίνεται αδιανόητο, ακόμη πιο φρικιαστική είναι η αύξηση της φορολογίας. Τα νούμερα είναι τρελά. Η Ελλάδα παγώνει όπως τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 πριν από μισό αιώνα, επειδή η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη αύξησε το ειδικό φόρο καυσίμων στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά το ασύλληπτο ποσοστό του 1.500%!

Όχι, δεν πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους. Το ποσοστό αύξησης είναι όντως 1.500% – για την ακρίβεια, 1.471 % για μαθηματικά σχολαστικούς. Το Δεκέμβρη του 2010, προ δύο ετών, ο φόρος αυτός ανερχόταν σε 21 ευρώ στα 1.000 λίτρα καυσίμου, πετρελαίου θέρμανσης. Το Δεκέμβρη του 2011 ο φόρος αυτός είχε τριπλασιαστεί και ανερχόταν στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Το Δεκέμβριο του 2012 είχε… χαθεί στο διάστημα, καθώς είχε υπερπενταπλασιαστεί για να φτάσει στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο. Μέσα στα δύο αυτά χρόνια, δηλαδή, ο φόρος από 20 ευρώ το χιλιόλιτρο έγινε 230 ευρώ – ποσοστό αύξησης 1.471 %!

Σκασίλα της κυβέρνησης που παγώνει ο κόσμος. Εξαιτίας της απίστευτης αύξησης του ειδικού φόρου καυσίμων, τα κυβερνητικά έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανση θα παρουσιάζουν αύξηση – ακόμη κι αν ο κόσμος αγοράζει το πετρέλαιο θέρμανσης με το μπουκάλι, όπως αγοράζαμε πριν από μισό αιώνα το πετρέλαιο για τις γκαζιέρες!


Κατάρρευση της ζήτησης


Πέρσι τον Ιανουάριο είχαν διακινηθεί στην αγορά 620.000 τόνοι πετρελαίου θέρμανσης. Φέτος, στο πρώτο εικοσαήμερο αυτού του μήνα, είχαν διακινηθεί μόλις 135.000 τόνοι- ούτε καν το ένα τέταρτο. Κι όμως, τα κυβερνητικά έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης για τις είκοσι μόνο μέρες του φετινού Γενάρη ήταν 44,6 εκατ. ευρώ έναντι 37,1 εκατ. πέρσι για ολόκληρο τον Ιανουάριο! Με το ένα τέταρτο και λιγότερο της κατανάλωσης, αύξηση εσόδων κατά 20%! Τι σημασία έχει, λοιπόν, για την κυβέρνηση αν οι Έλληνες τουρτουρίζουν από το κρύο; Αυτή εισπράττει!

Οσον αφορά στα στοιχεία της κατανάλωσης, τα νούμερα είναι όντως τρομακτικά. Τον Οκτώβριο, π.χ., του 2012 οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης καταβαραθρώθηκαν στους 5.647 τόνους, μόλις στο… 2,53% των 223.386 τόνων του Οκτωβρίου του 2011 και στο… 1,7% των 329.448 τόνων του Οκτωβρίου του 2010! Μιλάμε για παντελώς αδιανόητα ποσοστά πτώσης – 97,5% και 58,3% αντιστοίχως! Όσο για την υποτιθέμενη «τρομερή αποθεματοποίηση» που δήθεν έκαναν οι Έλληνες πέρσι την άνοιξη και γι” αυτό δεν αγοράζουν φέτος πετρέλαιο, επειδή, κατά την κυβέρνηση, ζεσταίνονται με το περσινό (!), πρόκειται για έναν ισχυρισμό με ελάχιστη δόση αλήθειας.

Οντως τον Απρίλιο του 2012 αγοράστηκαν 381.736 τόνοι πετρελαίου έναντι των 364.756 τόνων πετρελαίου θέρμανσης που είχαν διακινηθεί τον Απρίλιο του 2011. Τι να σου κάνουν, όμως, αυτοί οι 17.000 τόνοι επιπλέον, όταν φέτος τον Ιανουάριο θα έχουν αγοραστεί από τους δυστυχείς απένταρους καταναλωτές… 400.000 τόνοι λιγότεροι από πέρσι;


Η ανεργία καλπάζει


Τώρα και ο ΟΟΣΑ, ο οργανισμός των αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών, επιβεβαιώνει αυτό που όλοι γνωρίζουμε: την καταβαράθρωση της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Το 2008, χρονιά που ξέσπασε η κρίση, το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα υστερούσε μεν από το αντίστοιχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι τραγικά. Στη χώρα μας ήταν 61,9% και στην ΕΕ 65,8% – μια υποφερτή διαφορά 3,9 εκατοστιαίων μονάδων. Το γ” τρίμηνο του 2012 η απασχόληση στην ΕΕ είχε υποχωρήσει κατά 1,6 εκατοστιαία μονάδα, πέφτοντας στο 64,2%. Στην Ελλάδα, όμως, κυριολεκτικά καταποντίστηκε κατά επταπλάσιο (!) ποσοστό -κατά 11,5 εκατοστιαίες μονάδες-, βυθιζόμενο στο 50,4%.

Με το ποσοστό αυτό η Ελλάδα έπεσε στην προτελευταία θέση των τριάντα τεσσάρων χωρών του ΟΟΣΑ όσον αφορά στην απασχόληση του πληθυσμού της. Μόνο η Τουρκία βρίσκεται κάτω από τη χώρα μας – τελευταία με 48,5%. Αν, όμως, επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις όλων των διεθνών οργανισμών για τη νέα κατακρήμνιση της ελληνικής μνημονιακής οικονομίας και το 2013, τότε δεν αποκλείεται καθόλου στο τέλος της χρονιάς η χώρα μας να εγκατασταθεί μόνιμα στον πάτο της λίστας των χωρών του ΟΟΣΑ, άγνωστο για πόσα χρόνια ή και για ολόκληρες δεκαετίες, αν συνεχιστεί η πολιτική αυτή.


Συρρικνώνεται το εισόδημα


Περιττό να τονιστεί ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες συρρικνώνεται διαρκώς το εισόδημα των Ελλήνων. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, και το γ” τρίμηνο του 2012 μειώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών κατά 4 δις ευρώ έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2011. Έπεσε από τα 37,2 δις στα 33,2 – μια μείωση της τάξης του 10,6%. Εννοείται ότι αυτό προκάλεσε πτώση τόσο της κατανάλωσης όσο και της αποταμίευσης των νοικοκυριών κατά 6,1% και 8,1 % αντιστοίχως.

Περιττό επίσης να αναζητηθεί ο ένοχος αυτής της πτώσης: είναι, φυσικά, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη.
Γιατί; Πρώτον, γιατί αύξησε στο διάστημα αυτό κατά 17,7% τους φόρους εισοδήματος και περιουσίας των νοικοκυριών.
Δεύτερον, γιατί μείωσε κατά 10,2% τις κοινωνικές παροχές.
Τρίτον, γιατί εξαιτίας της πολιτικής της μειώθηκαν στο τρίμηνο αυτό οι αποδοχές των εργαζομένων έναντι του ίδιου τριμήνου του 2011 κατά 11,3%.
Μας οδηγούν αδίστακτα στη φτώχεια, στη μιζέρια, στον κοινωνικό όλεθρο.

 Πηγή: Γ. Δελαστίκ – «Επίκαιρα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}