Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

METΡΟ:'' Mind the Gap''

422892 1951349761607 52972805 n  http://tometopo.gr
25-1-2013 
 
του Λουκά Ελευθερίου
 
Όλες και όλοι όσοι ενεργοποιούμαστε στο Σχέδιο Β΄ εκφράζουμε την αλληλεγγύη και στήριξή μας στους εργαζόμενους του Μετρό και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα.
 
Η κινητοποίηση τους σπάει μια περίοδο οπισθοχώρησης των αγώνων. Δείχνει ότι η εργατική τάξη δεν έχει τελικά συνθηκολογήσει και μπορεί ως κοινωνική δύναμη, να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στη χώρα μας.
Ο άγριος τρόπος που τους αντιμετωπίζει η κυβέρνηση , η στρατιωτικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής δεν εκφράζει μόνο το αδιέξοδο των πολιτικών της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εκφράζει τον φόβο απέναντι στον κόσμο της εργασίας που ξεχειλίζει πια η οργή του.
 
Μια ενδεχόμενη νίκη των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές διεκδικήσεις άλλες ομάδες εργαζομένων. Θα λειτουργήσει ως ντόμινο. Θα αναπτερώσει το ηθικό ενός λαού που αρνείται να ηττηθεί. Θα πυροδοτήσει σοβαρές πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις.
 
Το «ποιος θα νικήσει» και «ποιος θα ηττηθεί» - η κυβέρνηση, η ευρωζώνη και το ΔΝΤ ή το κόσμος της εργασίας – θα κρίνει πολλά.
 
«Mind the Gap». Η κυβέρνηση κατανοεί ότι ήδη βρίσκεται μπροστά στο κενό.
 
Είναι γι’ αυτό σημαντικό η κοινωνία, που ως πρώτη ανεπεξέργαστη αντίδραση μπορεί να έχει την ενόχληση και την επιβάρυνση από τη διατάραξη της ζωής στην Αθήνα, να μη μείνει εκεί. Να μη παρασυρθεί στα κηρύγματα του κοινωνικού εμφυλίου που κάνει η κυβέρνηση σε κάθε εργατικό αγώνα. Να καταλάβει ότι αυτοί που απεργούν με καθημερινό κόστος και με ρίσκο για τις θέσεις εργασίας τους στο ΜΕΤΡΟ αγωνίζονται για όλους μας.
 
Είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί, που τόσο έχουν πληγεί από την τρόικα , να πάρουν κι αυτοί άμεσα μέρος στην απεργιακή ενότητα των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Είναι σημαντικό να διαμορφωθεί ένα πανεργατικό μέτωπο συμπαράστασης και αμφισβήτησης των κυβερνητικών πολιτικών.

Είναι τέλος εξαιρετικά σημαντικό να αναδειχθεί μέσα και από τους αγώνες αυτούς όχι μόνο η αντίθεση σε κυβέρνηση και τρόικα, αλλά το περίγραμμα μιας άμεσης, ρεαλιστικής, εναλλακτικής πορείας.
 
Καλές δημόσιες συγκοινωνίες, δωρεάν εισιτήρια για τις ευπαθείς ομάδες, φθηνό κόστος για τους υπόλοιπους επιβάτες, καλές αμοιβές και σεβασμό τους εργαζόμενους θέλουν πολλοί. Δεν φτάνουν όμως οι ευχές. Χρειάζεται και το πλαίσιο που θα τις επιτρέψει. Ένα πλαίσιο που θα περιλαμβάνει τη δικαιοδοσία και την ευθύνη του δημοσίου για όλες τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, την οικοδόμηση ενός κοινωνικού κράτους, την απελευθέρωση από τις δεσμεύσεις της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}