Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Τράπεζα Ελλάδος: Πρωτογενές έλλειμμα 3,32 δισ. ευρώ


Stournaras-Provopoulos

Μείωση εσόδων κατά περίπου 4% σημείωσαν τα έσοδα του Προϋπολογισμού στο πρώτο 9μηνο του 2013, σε σύγκριση με πέρυσι. Την ίδια ώρα, οι δαπάνες κατέγραψαν αύξηση κατά 5,4% με συνέπεια το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης να ανέλθει στα 8,88 δισ. ευρώ έναντι 6,53 δισ. πέρυσι. 

Διεύρυνση του ελλείμματος στον Προϋπολογισμό για το εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου δείχνουν τα ταμειακά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 8,88 δισ. ευρώ έναντι 6,53 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.


Τα ταμειακά στοιχεία της ΤτΕ καταγράφουν για το εννεάμηνο πρωτογενές έλλειμμα 3,32 δισ. ευρώ, διευρυμένο σε σχέση με πέρυσι, οπότε είχε διαμορφωθεί στα 543 εκατ. ευρώ.

Μείωση εσόδων, αύξηση δαπανών

Σε ταμειακή βάση πάντως, τα έσοδα του Προϋπολογισμού εμφανίζουν φέτος μείωση κατά περίπου 4% στα 32,7 δισ. ευρώ (από 34 δισ. ευρώ στο περυσινό εννεάμηνο), ενώ οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού κατέγραψαν αύξηση κατά 5,4% στα 42,6 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού αυξήθηκε κατά 33,6% στα 8,7 δισ. ευρώ έναντι 6,6 δισ. ευρώ πέρυσι.
Μικρή μείωση κατέγραψε η δαπάνη για τόκους του Δημοσίου Χρέους η οποία διαμορφώθηκε στα 5,4 δισ. ευρώ έναντι 5,9 δισ. ευρώ πέρυσι.

Πρωτογενές πλεόνασμα ή έλλειμμα;

Υπουργείο Οικονομικών και Τράπεζα της Ελλάδος μετρούν διαφορετικά τα στοιχεία, με συνέπεια να παρουσιάζεται διαφορετικό αποτέλεσμα. Στο πρωτογενές έλλειμμα των 3,32 δισ. ευρώ, λοιπόν, που παρουσιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος, δεν έχουν προσμετρηθεί τα έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από τη τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Υποσυστήματος και δεν έχουν αφαιρεθεί δαπάνες ύψους περίπου 4,82 δισ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών – όπως το κάνει το υπουργείο Οικονομικών. Εάν υπολογιστούν αυτά, τότε το πρωτογενές έλλειμμα μετατρέπεται σε… πλεόνασμα ύψους 3 δισ. ευρώ
.
Δείτε ΕΔΩ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ με τις δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2013).
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}