Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

REUTERS: ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ «BAD BANKS» ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ

Author:
 
ethnikiΟι δύο μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, η Εθνική και η Πειραιώς, σχεδιάζουν τη δημιουργία ξεχωριστών “bad banks” για τα επισφαλή τους δάνεια προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, είπαν στο Reuters ανώτατα στελέχη των δύο τραπεζών.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πέτρος Χριστοδούλου είπε ότι υπάρχουν επαφές με ιδιώτες επενδυτές για τη σύσταση κοινοπραξίας προκειμένου να αποκτήσουν ποσοστό μειοψηφίας στα δάνεια κάποιων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν συστήσει bad banks προκειμένου να βελτιώσουν τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων — συχνά με το να τα πωλούν σε funds που ειδικεύονται σε προβληματικά δάνεια– και με αυτό τον τρόπο να αναδείξουν την υγιή κατάσταση των υπόλοιπων δραστηριοτήτων τους.

Η βρετανική κυβέρνηση επί του παρόντος μελετά εάν θα εφαρμόσει το μοντέλο αυτό στην Royal Bank of Scotland, που παραμένει εύθραυστη παρά το ότι διεσώθη όταν έφθασε στο χείλος της κατάρρευσης λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Τα επισφαλή δάνεια αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για τις ελληνικές τράπεζες, όπου το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί 25% κατά τη διάρκεια της εξαετούς ύφεσης. Οι τράπεζες κατέγραψαν ζημίες 27 δισ. ευρώ λόγω της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το 2010.

Έως τα τέλη Ιουνίου, τα επισφαλή δάνεια ανέρχονταν στο 29% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των 260 δις ευρώ των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών. Το ποσοστό αυτό είναι υπερτριπλάσιο του μέσου όρου του 7,15% που καταγράφεται για την ευρωζώνη το 2012, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Χριστοδούλου είπε ότι η Εθνική, που έχει το χαμηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) στο 24,4% του συνολικού χαρτοφυλακίου, μελετά τη σύσταση bad bank “μέσα στο επόμενο δίμηνο” και ότι βρίσκεται στη διαδιακασία πρόσληψης συμβούλων που θα συνδράμουν στην όλη διαδικασία.

“Πρέπει να έχεις ξεκάθαρο focus, ξεκάθαρη εικόνα των NPL, ξεκάθαρη διαχείριση των NPL, ξεκάθαρη διάρθρωση των αρμοδιοτήτων για το ποιος είναι υπεύθυνος για το κάθε τι”, είπε ο Χριστοδούλου. “Χρειάζεσαι διαφορετικές ικανότητες για τα NPL”.

Ακόμα δεν έχει καθοριστεί το ύψος των δανείων της Εθνικής που θα μεταφερθεί στη bad bank. “Είμαστε στη φάση σχεδιασμού”, είπε ο Χριστοδούλου, προσθέτοντας ότι η bad bank θα είναι επιχειρησιακά αυτόνομη έως τα τέλη του έτους.

Η Εθνική ίσως χρησιμοποιήσει τη δομή της bad bank για να μειώσει την έκθεσή της σε επισφαλή δάνεια, βρίσκοντας επενδυτή που θα αναλάβει ποσοστό μειοψηφίας σε μια θυγατρική, στην οποία θα περάσουν κάποια από τα δάνεια αυτά.

“Έχουμε υπογράψει τις συμφωνίες εμπιστευτικότητας, έχουν δει τα χαρτοφυλάκια και θα ορίσουν κάποια τιμή”, είπε ο Χριστοδούλου. “Πρόκειται για μια σειρά από χρηματοοικονομικά funds που προσπαθούν να βγάλουν γρήγορο κέρδος, άρα στο τέλος μπορεί να συμφωνήσουμε, μπορεί και όχι”.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Άνθιμος Θωμόπουλος είπε ότι η τράπεζά, όπου τα επισφαλή δάνεια ανέρχονται στο 33%, αναζητεί τρόπους να απομονώσει τα προβληματικά από τα υγιή δάνεια και πως ελπίζει ο νέος οργανισμός να έχει συσταθεί έως το πρώτο τρίμηνο του 2014.

“Η αγορά απαιτεί διαφάνεια” για τις αποδόσεις των εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, είπε ο Θωμόπουλος.

Πρόσθεσε ότι είναι λογικό να γίνει αυτός ο διαχωρισμός στην τράπεζα καθώς “η κατάσταση σταθεροποιείται, πλησιάζουμε στο τέλος του κύκλου των προβληματικών δανείων”, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η εστίαση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αρχίζει να αποκλιμακώνονται καθώς η χώρα ευελπιστεί να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2014.

Η Eurobank και η Alpha Bank αρνήθηκαν να σχολιάσουν για τη στρατηγική τους στον τομέα αυτό. Η Eurobank ήδη διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της καταναλωτικής πίστης μέσω της θυγατρικής της FPS.

πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}