Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΔΝΤ: Με bridge bank η επόμενη ημέρα του ΤΤ

 Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013
Πηγή:www.capital.gr

Της Δήμητρας Καδδά

Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει τη στάση του απέναντι στο ΤΤ και αναφέρει ότι οι συστημικές τράπεζες «ενσωματώνουν προηγούμενες συγχωνεύσεις και δεν ήταν σε θέση να κάνουν αποδεκτές δεσμευτικές προσφορές για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Σε περίπτωση που η συναλλαγή δεν καταστεί εφικτή, η εκκαθάριση (resolution) του ΤΤ μέσω μιας τράπεζας – γέφυρας μπορεί να είναι αναγκαία». Αυτό αναφέρεται σε συμπληρωματικό έγγραφο της αποτίμησής του ΔΝΤ με τις εξελίξεις έως 15 Ιανουαρίου.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν ότι η μέθοδος που επιλέγει το ΔΝΤ είναι αυτή που έχει ήδη αρχίσει να τίθεται σε ενέργεια με τη δημιουργία του νέου ΤΤ. Βέβαια άλλα τραπεζικά στελέχη διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο η αναφορά σε μηχανισμό εκκαθάρισης με τράπεζα – γέφυρα ταυτίζεται με τις εν εξελίξει διαδικασίες ή αφορά επόμενο στάδιο.
Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι ο φόρος 15% επί τον καταθέσεων ήταν να επιβληθεί από το 2014 αλλά τελικά εφαρμόζεται ήδη, για να υποκαταστήσει την αύξηση του φόρου χωρητικότητας πλοίων που θα αποφασιστεί 8 Φεβρουαρίου και Θα εφαρμοσθεί από το 2014.

Προαναγγέλλει νέα αλλαγή στο καθεστώς συλλογής αποδείξεων, η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ του ΔΝΤ και της κυβέρνηση για τον Μάιο του 2013 μαζί με το νέο φορολογικό (το ΔΝΤ αναφέρει ότι η συλλογή είναι «μια δραστηριότητα που προσφέρει ελάχιστα, ενώ επιβάλλει σημαντικές επιβαρύνσεις»).  Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχουν και αλλαγές στους φόρους ακινήτων.

Το ΔΝΤ καταγράφει τα «συν» της κυβέρνησης τον προηγούμενο μήνα αλλά και σειρά από εκκρεμότητες. Στα «συν» μεταξύ άλλων καταγράφει τα  4,9 δισ. ευρώ επιστροφής καταθέσεων μόνο Δεκέμβριο, την μικρή αύξηση των εξαγωγών. Κάνει λόγο για «περαιτέρω πρόοδο με τις μεταρρυθμίσεις» αλλά προσθέτει ότι «η εφαρμογή παραμένει μια συνεχής πρόκληση που θα απαιτήσει εντατική και αδιάκοπη προσπάθεια» καθώς οι διολισθήσεις του Δεκεμβρίου επισημαίνουν τις μελλοντικές προκλήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος».

Όπως αναφέρει υπάρχουν αποκλίσεις στα διαθρωτικά ορόσημα του Δεκεμβρίου, τα οποία δείχνουν τις προκλήσεις που είναι μπροστά στοχοποιώντας κυρίως τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό ο οποίος «είναι κρίσιμος για το πρόγραμμα και θα απαιτήσει την πλήρη κινητοποίηση της πολιτικής στήριξης για να πετύχει».

Τι δεν έκανε η κυβέρνηση έως τέλος Δεκεμβρίου και πρέπει να προλάβει μέχρι την επόμενη αξιολόγηση:

- Μόνο 6 εκατ. ευρώ (έναντι στόχου 3,2 δισ. ευρώ) ήταν τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων το 2012.

- Φόρος χωρητικότητας πλοίων που πλέον θα εφαρμοσθεί τη διετία 2014-2016. Στις 8 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το ΔΝΤ αναμένεται να υπογραφεί το μνημόνιο κυβέρνησης – πλοιοκτητών με στόχο πρόσθετη αύξηση εσόδων έσοδα 60-65 εκατ. ευρώ ετησίως. Το μέτρο ήταν να επιβληθεί από το 2013 και «υποκαταστάθηκε» με την κατά 1 χρόνο ταχύτερη (από το 2013) αύξηση του φόρου επί των καταθέσεων στο 15%

- Χάθηκαν οι στόχοι φοροελέγχων του Δεκεμβρίου και υπήρξε δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα θέσει νέο πακέτο στόχων έως το τέλος Μαρτίου, που θα είναι προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση.

- Κλειστά επαγγέλματα. Καθυστέρησε ο νόμος νέων παρεμβάσεων και πρέπει πλέον να ψηφισθεί έως το τέλος Μαρτίου

- Εκκρεμεί η πλήρης στελέχωση της διεύθυνσης του προγραμματισμού, της διαχείρισης, και παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων στο Γραφείο του Πρωθυπουργού

- Εκκρεμεί η δημοσίευση μιας έκθεσης σχετικά με την μείωση των συσσωρευμένων εκκρεμών δικών (η οποία παρεμποδίζεται από τις κινητοποιήσεις στα δικαστήρια αναφέρει το ΔΝΤ).

- Αρκετές δράσεις για την υποστήριξη του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων έχουν καθυστερήσει, αν και η κυβέρνηση συμφωνεί ότι δεν θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα.

- Στις δαπάνες μόνο το 66% των φορέων δίνουν πλήρη στοιχεία έναντι 90% στόχου. Ορίστηκαν νέοι στόχοι για το τέλος Μαρτίου, που θα είναι προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}