Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Μια τράπεζα ήταν μόνη της σε θάλασσα γαλάζια

Polyfimos

 
Για μοίρασμα επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατηγορούνται μια σειρά από τραπεζίτες, υπάλληλοι και επιχειρηματίες. Το ποσό φτάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, δόθηκαν παρανόμως σε επιχειρήσεις που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Το πρώην αφεντικό του ΤΤ, Άγγελος Φιλιππίδης, για τον οποίο εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, δήλωσε από το εξωτερικό ότι τα χρήματα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τις λεγόμενες συστημικές τράπεζες - Συστημικές τράπεζες θεωρούνται οι ιδιωτικές τράπεζες στις οποίες δόθηκαν δάνεια σε επιχειρήσεις, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις. Αυτά είναι τα λεγόμενα “επισφαλή”.
Δήλωσε επίσης ότι το ΤΤ έδειχνε την καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τις άλλες τράπεζες, και τα τραπεζικά τεστ το έφερναν πρώτο. Το ΤΤ συγχωνεύτηκε με την ΑΣΠΙΣ Bank, μεγάλωσε το ποσοστό του σε κόκκινα δάνεια και τελικά το “καλό” του κομμάτι κατέληξε στην Eurobank, γιατί κάποιοι έκριναν ότι δεν μπορούσε πλέον να υπάρχει ως τράπεζα.

Κάπως έτσι περιέγραψε την κατάσταση ο Άγγελος Φιλιππίδης. Ο οποίος όμως λίγο μετά την είδηση για τα εντάλματα, δήλωσε στο ραδιόφωνο ότι “με τις συλλήψεις αυτές πέθανε η ανάπτυξη στη χώρα”.

Χθες ήταν μια πολύ ευχάριστη μέρα για την Ελλάδα. Παρέλαβε την προεδρία της Ε.Ε., τα πολυτελή Audi γέμισαν το Ζάππειο, η Αθήνα ερημώθηκε και απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις, και ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι “Η Ελλάδα πέρασε απίστευτες δυσκολίες, έχασε βιοτικό επίπεδο που δεν έχει χάσει κανένας ευρωπαϊκός λαός από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το έκανε συντονισμένα με την βοήθεια της Ευρώπης για να έχουν οι επόμενες γενιές, ελπίδα”.

Όταν ακούς τον πρωθυπουργό να λέει ότι η χώρα “έχασε βιοτικό επίπεδο που δεν έχει χάσει κανένας ευρωπαϊκός λαός από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο” κι ότι αυτό το έκανε “συντονισμένα με την βοήθεια της Ευρώπης”, πώς αντιδράς;

Η υπόθεση με τις τράπεζες και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν έχει ξαναβγεί στον αφρό με τα δημοσιεύματα του Reuters. Τότε, όπου οι τελευταίες συμφωνίες έκλειναν και το ζήτημα ήταν να σωθούν όσοι έπρεπε να σωθούν, για να καταστραφούν οι υπόλοιποι.

Η Ελλάδα έβαλε στο δημόσιο χρέος της 50 επιπλέον δισεκατομμύρια, για να κλείσει κάποιες από τις τραπεζικές τρύπες. Ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει 3 δισ. λιγότερα για υγεία, παιδεία και κοινωνική ασφάλιση. Παρόλα αυτά θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα - με το μισό “χαράτσι” της ΝΕΡΙΤ.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ο τρόπος με τον οποίο Φιλιππίδης αλλά και άλλοι σχολιαστές, αναφέρθηκαν σε αυτά τα 500 εκατ. ευρώ του ΤΤ. Η απαξίωση για το ύψος του ποσού τα λέει όλα. 

Το τι θα γινόταν με 500 εκατ. επιπλέον στην Υγεία ή την Παιδεία, είναι εύκολο να το φανταστεί κανείς. Αυτό που δυσκολεύονται όλοι να καταλάβουν είναι ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι άνθρωποι ενστερνίζονται την άποψη ότι τα χρήματα των άλλων τους ανήκουν.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είχε πει σε εκπομπή ότι στην Ελλάδα δεν πρέπει να απειλούμε συνεχώς τους τραπεζίτες με μηνύσεις, γιατί δεν θα μας δανείσουν τα λεφτά μας. Παραπονέθηκε μάλιστα ότι και ο ίδιος είχε δεχθεί μήνυση επειδή έκανε μια τραπεζική πώληση.

Τον Απρίλιο του 2013 η βουλή με τροπολογία της παρείχε αναδρομική ασυλία στις διοικήσεις των τραπεζών που έδωσαν (επισφαλή) δάνεια σε κόμματα και άλλες ΜΚΟ (βλ. καταχρεωμένο Μέγαρο Μουσικής κλπ). 

Τον Ιούλιο του 2013 η βουλή παρείχε ασυλία στα μέλη του ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Το Ταμείο διαχειρίζεται, μεταξύ άλλων, τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επίσης εποπτεύει τις κινήσεις των τραπεζών· πού θα ξοδεύουν τα λεφτά που παίρνουν από το κράτος για να κρατηθούν ζωντανές.

Τον Ιούνιο του 2013 επικεφαλής της Eurobank τοποθετείται από το ΤΧΣ ο Γιώργος Δαυίδ, ο οποίος φέρεται να έχει φεσώσει την ίδια την τράπεζα. Καμία αντίδραση.

Σύμφωνα με την κοινή λογική, το ΤΧΣ πρέπει να θεωρείται συνυπεύθυνο για τις κινήσεις που αφορούν τη διάλυση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Κανείς δεν ξέρει ακόμη. Είναι και η ασυλία στη μέση.

Οι λέξεις “επισφαλή δάνεια” θα είναι το τελευταίο κεφάλαιο μιας κατεστραμμένης χώρας που κανείς δεν έχει λογοδοτήσει για τη χρεοκοπία της. 

Αν ψάξει κάποιος να βρει μια υπόθεση που περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, είναι αυτή: ο άνθρωπος που τοποθετήθηκε από το ΤΧΣ στο ΔΣ της Alpha Bank είναι ο Νικόλαος Κουτσός. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ είναι ο Γιώργος Κουτσός. Ο γιος του. 

Δηλαδή ο γιος ελέγχει τον πατέρα. 

Ένας αγγελικά πλασμένος κόσμος…

(Οι δημοσιογράφοι Βασσιλική Σιούτη και Χρήστος Ιωάννου είχαν γράψει από τον Ιούλιο του 2012 για το θέμα του ΤΤ)

(Οι εκδόσεις Πήγασος έλαβαν δάνειο 10 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2013. Αυτό θα είναι λεπτομέρεια μπροστά σε αυτά τα λεγόμενα “επισφαλή δάνεια” των άλλων)

(Η υπόθεση της οικογένειας Κουτσού, έχει γραφτεί πρώτα εδω κι εδώ)

(Καλή νύχτα και καλή τύχη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}