Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Κόλαση=Ύφεση 2013


 

Δεκεμβρίου 18, 2012 από seisaxthiablog

Του Δευκαλίωνος
Την πήραμε λοιπόν τη δόση, ας δούμε τώρα τις λεπτομέρειες που αφορούν αυτή την περιβόητη δόση.
Ως γνωστό, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.
Αν μέχρι τώρα βράζαμε στο Καθαρτήριο, το 2013 θα βρεθούμε στην Κόλαση.
Το σύνολο της δόσης είναι επακριβώς 43,7 δις ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, η 1η δόση είναι 34,4 δις ευρώ, που θα έρθουν στην χώρα μετά τις 13 Δεκεμβρίου. Θα κατανεμηθούν δε ως εξής.
Τα 23,8 δις ευρώ για την ανακεφαλαιο- ποίηση των τραπεζών. Περισσεύουν 1ο,6 δις ευρώ για πληρωμές εντόκων γραμματίων και ομολόγων εντός PSI, καθώς και για ανάγκες του προϋπολο­γισμού. Υπολογίζεται ότι, απ’ αυτά τα 1ο,6 δις ευρώ, θα διατεθούν περίπου 3,5 δις για καθυστερημένες πληρωμές του κράτους προς προμηθευτές (φάρμακα, ιατρικές αμοιβές, άλλοι προμηθευτές του δημοσίου κλπ.). Τα περισσότερα χρήματα λοιπόν για τις τράπεζες και πλη­ρωμές των δανειστών, και ελάχιστα για την ελληνική οικονομία.

Τα υπόλοιπα 9,3 δις ευρώ θα δοθούν το α’ τρίμηνο του 2013, εφόσον οι κυβερ­νητικές επιδόσεις της φιλομνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά είναι εντός των στόχων του μνημονίου. Όταν και άμα δοθούν, θα δούμε τότε αναλυτικά πού θα πάνε. Εμείς είμαστε σίγουροι ότι πάλι οι ξένοι δανειστές θα πάρουν τα περισσότερα.
Προσέξτε εδώ το κρίσιμο σημείο. Η ελληνική Βουλή στα πλαίσια του πολυ- νομοσχεδίου έχει ψηφίσει την εφαρμογή ενός μηχανισμού ο οποίος λειτουργεί αυτόματα και είτε ελαφρύνει το μνημονιακό  πρόγραμμα, εάν οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται, είτε επιβάλλει ακόμα αυστηρότερα μέτρα, εφόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι του μνημονιακού προγράμματος δεν επιτυγχάνονται.
Αυτό είναι πραγματικό δεδομένο. Οπότε γιατί μιλάμε και ασχολούμαστε με το περιεχόμενο κρίσιμων για τη ζωή μας νομοσχεδίων, όπως το φορολογικό, το οποίο είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα ισχύσει ούτε στο άμεσο μέλλον; Γιατί θα συμβεί αυτό;
Γιατί εάν προκύψει η πλέον πιθανή εξέ­λιξη, δηλαδή αν δεν επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι, τότε είναι απλώς βέβαιο ότι θα αλλάξει επί το δυσμενέ­στερο η ισχύουσα για το 2013 φορολογία που θα κληθούν να καλύψουν οι πολί­τες. Η ελληνική πολιτεία έχει μακρά παράδοση στην επιβολή έκτακτων φορολογικών μέτρων.
Και εκεί είναι το επίμαχο σημείο που καθιστά, με απολύτως αντικειμενικούς όρους, το μνημονιακό πολιτικό τόξο αναξιόπιστο και για πολλούς ξενόδουλο. Δηλώνουν όπου σταθούν και όπου βρε­θούν οι μνημονιακοί πολιτικοί ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στην επι­βολή νέων μέτρων. Λένε εν γνώσει τους ψέματα. Γιατί έχουν ήδη συναινέσει και ψηφίσει την επιβολή του αυτόμα­του μηχανισμού, ο οποίος επιβάλλει νέα αυστηρότερα μέτρα όταν οι μνημονιακοί στόχοι δεν επιτευχθούν.
Τι σόφισμα θα χρησιμοποιήσουν οι μνημονιακοί πολιτικοί όταν επιβληθούν αυτόματα τα νέα αυστηρότερα μέτρα, δεν το γνωρίζουμε. Κάποια ανοησία και ψέμα θα εφεύρει ή έχει ήδη εφεύ­ρει η μνημονιακή προπαγάνδα. Είναι το πλέον σίγουρο.
Όπως είναι επίσης σχεδόν σίγουρο ότι η ύφεση θα διαλύσει όλο τον μνημονιακό σχεδίασμά. Ό,τι δηλαδή έγινε και τα προηγούμενα χρόνια, αυτό θα γίνει και το 2013. Τα πρώτα δείγματα για την επι­κείμενη το 2013 ύφεση έχουν ήδη γίνει ορατά. Το γ’ τρίμηνο του 2012 η ύφεση έχει φτάσει στο 7,2% του ΑΕΠ. Προσέξτε, στο γ’ τρίμηνο είναι οι μήνες Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέ μ βρ ιος. Δηλαδή οι καλοκαιρινοί μήνες, που ο τουρισμός δίνει μια αναπτυξιακή ανάσα και επιπλέον ρευστότητα. Παρ’ όλα αυτά, η ύφεση αυξήθηκε.
Τι θα συμβεί το δ’ τρίμηνο, δηλαδή τους επόμενους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο- Δεκέμβριο, που η εκτός ορίων ανεργία και η ανύπαρκτη ρευστότητα θα συρρι­κνώσουν σε πρωτοφανείς ρυθμούς την ελληνική οικονομία; Απλώς η ύφεση θα συντρίψει το μνημόνιο, ή ακόμα πιο απλά Κόλαση = Ύφεση 2013.
Πηγή:  HOT DOC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}