Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Bloomberg: Οι Έλληνες δεν έχουν χρήματα για πετρέλαιο θέρμανσης το χειμώνα


bloomerg.jpg
 http://alterthess.gr                                              19-12-2012
 Ρεπορταζ για την κρίση πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα δημοσιεύει σήμερα στην ηλεκτρονική του σελίδα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
"Στην Ελλάδα της κρίσης, με την ανεργία στο 25% και την συνεχόμενη ύφεση, οι κάτοικοι δε μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους.
Στην ελληνική ορεινή πόλη της Καστοριάς, λιγότερο από μία ώρα από τα αλβανικά σύνορα, o Κώστας Τσίτσκος, 88 ετών, δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τα καύσιμα για τη θέρμανση του σπιτιού για το κρύο του χειμώνα. Έτσι, ο ίδιος και ο γιος του ζουν σε ένα μοναδικό υπνοδωμάτιο, και θερμαίνονται από μια μικρή ηλεκτρική θερμάστρα.

«Ένα δωμάτιο είναι αρκετό», δήλωσε ο Τσίτσκος, ο οποίος ζει με 734 ευρώ τον μήνα σύνταξη και δεν έχει τα 1.000 ευρώ το μήνα που χρειάζεται για να αγοράσει το πετρέλαιο θέρμανσης.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίση στη θέρμανση πετρελαίου. Με μια οικονομία που έχει συσταλεί για πέντε χρόνια και ένα ποσοστό ανεργίας στα επίπεδα ρεκόρ του 25%, οι κάτοικοι στη βόρεια Ελλάδα δεν μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους. Η Καστοριά δεν έχει λάβει την επιχορήγηση από την κεντρική κυβέρνηση για να ζεστάνει τα σχολεία και ο δήμαρχος είπε ότι θα κλείσει το σύνολο των 53 σχολείων από τον να αφήνει τα παιδιά να παγώνουν- ένα βήμα που έχει ήδη κάνει μια κοντινή πόλη. Φορτία με ξύλα έρχονται από τη Βουλγαρία, καθώς οι οικογένειες αναζητούν εναλλακτικές μορφές καυσίμων.
«Αυτό είναι το πιο κρύο μέρος στην Ελλάδα», δήλωσε ο Εμμανουήλ Χατζησιμεωνίδης , ο δήμαρχος Καστοριάς, σε συνέντευξή στο γραφείο του. «Είναι χειμώνας από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο. Φέτος είμαστε πολύ τυχεροί. Πέρυσι, χιόνιζε για τέσσερις μήνες».
Όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν, ο  Τσίτσκος ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο του στο υπνοδωμάτιο του και σπάνια φεύγει από το σπίτι, όπως είπε. Για τα γεύματα, ο ίδιος και ο γιος του μετακινούν την ηλεκτρική θερμάστρα στην κουζίνα. Άλλες γηραιότεροι κάτοικοι της πόλης περνούν τις μέρες τους σε ένα κέντρο ηλικιωμένων και καφετέριες για να αποταμιεύουν τις δαπάνες θέρμανσης, επιστρέφοντας στο σπίτι μόνο για ύπνο, όπως είπε.
Περικοπές λιτότητας
Τα μέτρα λιτότητας έχουν μειώσει τους μισθούς και τα επιδόματα, αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωσαν τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Η τιμή των νοικοκυριών για το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ελλάδα ανήλθαν σε 1.266 ευρώ ανά 1.000 λίτρα (264 γαλόνια) κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012, αυξανόμενη απότομα κατά 48% από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, μια οργάνωσε με έδρα το Παρίσι. Η ίδια ποσότητα κοστίζει 700 λίρες (861 ευρώ) στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τη ΔΟΕ, και 1.045 δολάρια (790 ευρώ) στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία.
Οι Έλληνες πληρώνουν τόσο ειδικό φόρο κατανάλωσης όσο και φόρο προστιθέμενης αξίας για το πετρέλαιο θέρμανσης που μπορούν να ανεβάσουν έως και 42 τοις εκατό το συνολικό κόστος. Οι δήμαρχοι της περιοχής υποβάλλουν αναφορές στην κυβέρνηση για να απαλλαχθούν από το φόρο.
Οι τιμές του πετρελαίου στην Ελλάδα είναι υψηλές λόγω της νομοθεσίας που προστατεύει τις δύο εταιρείες διύλισης της χώρας και παρεμποδίζει τον ανταγωνισμό, δήλωσε ο Παύλος Ελευθεριάδης, λέκτορας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Αγγλία, ο οποίος μελετά τα μονοπώλια.
«Το ελληνικό πολιτικό σύστημα λειτουργεί για τους «μυημένους»», δήλωσε ο Ελευθεριάδης, γεννημένος στην Ελλάδα. «Αν είσαι «μυημένος», θα υπάρξει μια προσπάθεια για να σε προστατεύσει. Αν είσαι ένα φτωχό άτομο στην Καστοριά, είσαι μόνος σου».
Παγωμένη λίμνη
Η Καστοριά, μια πόλη περίπου 36.000 κατοίκων, βρίσκεται σε μια χερσόνησο που προεξέχει σε μια λίμνη 625 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εστιατόρια και ταβέρνες βρίσκονται δίπλα από το νερό, όπου κωπηλάτες κωπηλατούν κάθε χρόνο. Στις μέρες του χειμώνα, ο ουρανός είναι ανοιχτό μπλε και ο αέρας είναι καθαρός. Μερικά χρόνια, η λίμνη παγώνει και οι κάτοικοι από τα γειτονικά χωριά την περπατούν. Τη νύχτα τον Δεκέμβρη, η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους -10 βαθμούς Κελσίου (14 βαθμούς Φαρενάιτ).
Η Καστοριά είναι το κέντρο της βιομηχανίας γούνας στην Ελλάδα και τα μινκ αυξάνονται στην περιοχή. Πολλοί από τους γουναράδες της περιοχής εξυπηρετούν μια ρωσική πελατεία, και υπογραφές με κυριλλικά γράμματα κρέμονται από τα καταστήματά τους.
Ο Νίκος Σερσέμης, 32 ετών, είπε ότι θα χρειαστεί 3.500 ευρώ για να θερμάνει το σπίτι του με πετρέλαιο το χειμώνα. Αντ’ αυτού, αγόρασε 15 τόνους ξύλο με 1.500 ευρώ και η οικογένειά του κοιμάται σε ένα δωμάτιο γύρω από την ξυλόσομπα, όπως είπε. Ανησυχεί για τα σχολεία στα οποία πηγαίνουν οι δύο του γιοι. «Ξέρω ότι αυτό το χειμώνα δεν θα έχουν θέρμανση στο σχολείο τους», είπε ," είπε ο Σερσέμης. «Θα τους κρατήσω στο σπίτι, αν χρειαστεί».
Χρήματα για ψωμί
Ο Σερσέμης δουλεύει το 15 ετών αρτοποιείο της οικογένειάς του σε μια κατοικημένη γειτονιά και ανησυχεί πως θα πρέπει να το κλείσει το επόμενο έτος. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, οι πωλήσεις του έχουν πέσει 35%, ενώ τα συστατικά κοστίζουν 30 με 40%  περισσότερο. Φέρνει στο σπίτι περίπου 500 ευρώ το μήνα, κάτω από τα 1.200 που έφερνε πριν από δύο χρόνια.
«Ο κόσμος δεν έχει χρήματα ούτε για να αγοράσει ψωμί». είπε.
Οι πωλήσεις του ξύλου για θέρμανση έχουν εκτοξευθεί 40% από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσεκούρας, έναν πωλητή ξύλων στη Καστοριά. Λόγω των ορίων που επιβάλλονται από την δασική υπηρεσία για την ποσότητα ξυλείας που μπορεί να συγκομισθεί, ξύλο εισάγεται από τη Βουλγαρία, είπε.
Η κεντρική κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει κόψει τη χρηματοδότηση για τη θέρμανση σχολείων κατά 60%, δήλωσε ο Χατζησυμεωνίδης, δήμαρχος της Καστοριάς.
Στις 31 Οκτώβρη, οι κάτοικοι της Φλώρινας, μια ώρα βόρεια της Καστοριάς, ταξίδεψαν στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη κονδυλίων για το πετρέλαιο θέρμανσης, αδειάζοντας πάγο μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου.
Κέντρο Ηλικιωμένων
Σε ένα κέντρο ηλικιωμένων στην Καστοριά σε ένα μικρό κτίριο δίπλα στη λίμνη, αρκετές δεκάδες γκριζομάλληδες άνδρες παίζουν χαρτιά και πληρώνουν 80 λεπτά τον  καφέ. Μεταξύ αυτών είναι ο Κώστας Τσίτσκος, ο οποίος είπε ότι η δυστυχία που βλέπει τώρα του θυμίζει την καταστροφή που προκλήθηκε από τη γερμανική κατοχή στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Οι άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια για τροφή τότε και τώρα», είπε ο Τσίτσκος. «Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι άνθρωποι πωλούσαν τα έπιπλα για τροφή». Αν η κατάσταση συνεχιστεί και τώρα, θα πουλάμε τα έπιπλα μας».
Αυτόν τον χειμώνα, ο  Τσίτσκος αγόρασε μία ηλεκτρική θερμάστρα για το 100 τ.μ σπίτι του και την κλείνει τη νύχτα. Έχει δύο θερμόμετρα  και μία πρόσφατη μέρα του Δεκεμβρίου, η θερμοκρασία έφτανε τους 17 βαθμούς μέσα και τους 6 έξω.
Αν ο καιρός είναι καλός, ο Τσίτσκος χρησιμοποιεί ένα μπαστούνι για να πάει στο κέντρο ηλικιωμένων λίγα τετράγωνα από το σπίτι του. Το κέντρο συνήθως θερμαίνεται, αν και όχι τόσο καλά και όχι κάθε μέρα, όπως είπε.
Δεν υπάρχουν αγοραστές
Ο Χρήστος Τσίτσκος, ο 43 ετών γιος του, ζει με τον πατέρα του. Ο Χρήστος ήταν ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης γούνας πριν από το κλείσιμο της στην κρίση. Εργάζεται τώρα σε άλλη εταιρία κατασκευής δερμάτων, βγάζοντας 5 ευρώ την ώρα. Δεν υπάρχουν αγοραστές, είπε.
«Θα κάνουμε 100 γούνες και θα πουλήσουμε δύο ή τρεις», «Εμείς δεν πουλάμε τίποτα».
Βετεράνος του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, που έγινε μεταξύ του  1946 και του 1949, ο ηλικιωμένος Τσίτσκος δούλευε στη βιομηχανία γούνας στο Μόντρεαλ και τη Νέα Υόρκη, πριν ανοίξει την δική του επιχείρηση κατασκευής γούνας στην Καστοριά, και συνταξιοδοτήθηκε στα 65. Η γυναίκα του πέθανε πριν από 15 χρόνια.
Ο Τσίτσκος έχει συγγενείς στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, οι οποίοι σκεφτόντουσαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να συνταξιοδοτηθούν και τους προειδοποιεί να παραμείνουν στις ΗΠΑ. Ο ίδιος θα έφευγε, αν μπορούσε να ανταπεξέλθει, είπε.
«Περίμενα ένα διαφορετικό τρόπο ζωής», είπε. «Δεν υπάρχει τίποτα που να με κάνει ευτυχισμένο. Ζω απλά για να ζω».
Ακόμα και μετά από 40 χρόνια στον τομέα του εμπορίου, ο Τσίτσκος δεν έχει καμία γούνα για να τον ζεστάνει. Το ένα και μοναδικό γούνινο παλτό που είχε πωλήθηκε χρόνια πριν".
Πηγή: Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}