Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τα χρέη των κομμάτων λόγω δανεισμού από τράπεζες


 Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τα χρέη των κομμάτων λόγω δανεισμού από τράπεζες
 Dailynews24

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν λάβει τα περισσότερα τραπεζικά δάνεια. Συνολικά, τα κόμματα έχουν δανειστεί περισσότερα από 270 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια.
Η ΝΔ βρίσκεται στην πρώτη θέση, έχοντας δανειστεί 132.437.915 ευρώ (κυρίως από την Αγροτική Τράπεζα) και το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη με δάνεια ύψους 120.757.300 ευρώ. Τα λιγότερα, 8.276.788 ευρώ έχει δανειστεί από τις τράπεζες ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ προηγείται ελαφρά με δάνεια ύψους 10.977.245 ευρώ.
Τα στοιχεία παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα Τα Νέα, η οποία αποκαλύπτει ότι ΝΔ ετοιμάζεται να ζητήσει «κούρεμα» των δανείων της απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος το χρέος της να μη μπορεί να εξυπηρετηθεί.
Η ΝΔ ετοιμάζεται να ζητήσει επιπλέον, και ρύθμιση για το επιτόκιο, το οποίο σήμερα κινείται στο 8,5%, αλλά και επανακαθορισμό των όρων που έχει υπογράψει με τις τράπεζες να παρακρατούν το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης, με το επιχείρημα ότι αν δεν καταλήξουν κάποια χρήματα από την επιχορήγηση στα ταμεία της Συγγρού τότε η ΝΔ δεν θα μπορέσει να εξοφλήσει τις άμεσες υποχρεώσεις της.
Πριν από μερικές ημέρες, ο γιος του επιχειρηματία, Μπάμπη Βωβού, Άρης αποκάλυπτε ότι η ΝΔ δεν έχει πληρώσει ενοίκια στην εταιρεία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr οι εργαζόμενοι στη Συγγρού είναι απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο και ελπίζουν, βάσει υποσχέσεων, ότι θα λάβουν το Δώρο Χριστουγέννων.
Τα οικονομικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ, γνωστά εδώ και καιρό, επανήλθαν στην επικαιρότητα με την επιστολή των εργαζομένων στο κόμμα, οι οποίοι είναι απλήρωτοι 11 μήνες. Στην επιστολή που δημοσιοποίησαν εχθές, οι εργαζόμενοι στο κόμμα, ζητούσαν από τα κορυφαία στελέχη «να πουλήσουν τις βίλες και τα κότερα που έχουν για να τους πληρώσουν».
Το ΠΑΣΟΚ έχει συνολικό χρέος περίπου 120 εκατ. ευρώ και πρόσφατα κινδύνευσε να βρεθεί στο δρόμο αφού στην Ιπποκράτους έφτασε αίτημα δικαστικής έξωσης. Ήδη εδώ και μήνες έχει επιτευχθεί κούρεμα 50% των μισθωμάτων των κτιρίων που ενοικιάζει το κόμμα.
Το κτίριο της Ιπποκράτους που κόστιζε μηνιαίως 67.000 ευρώ μειώθηκε στα 35.000 ευρώ ενώ για το κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη που στεγάζει το ΙΣΤΑΜΕ από ενοίκιο 11.500 ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.000 ευρώ.
Οι οφειλές του ΠΑΣΟΚ από απλήρωτα μισθώματα ανέρχονται στα 110.000 ευρώ και συμφωνήθηκε να μειωθούν στις 50.000 ευρώ με τον όρο το ποσό να καταβληθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με πολύ μικρότερο «άνοιγμα» στις τράπεζες, έχει απλήρωτους τους 45 εργαζόμενούς στο κόμμα και στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 Fm. Οι τελευταίοι έκαναν μάλιστα πρόσφατα τετραήμερη απεργία ζητώντας τα δεδουλευμένα και έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι θα πληρωθούν εντός του Δεκεμβρίου, μόλις εκταμιευθεί η προκαταβολή της κρατικής επιχορήγησης.
Ας σημειωθεί ότι το κτίριο στο οποίο στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ επί της Πλατείας Κουμουνδούρου είναι ιδιόκτητο ενώ το δάνειο που έχει λάβει από τις τράπεζες ύψους περίπου 8 εκατ. ευρώ έχει ρυθμιστεί.
Και το ΚΚΕ βρίσκεται σήμερα σε δεινή οικονομική κατάσταση και τα δάνειά του ανέρχονται σε περίπου 11 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2012 το ΚΚΕ έκανε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα για την εταιρεία ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε., την εκτυπωτική επιχείρηση του κόμματος. Παράλληλα, έκλεισε την τηλεόραση «902». Η Κεντρική Επιτροπή εξήγγειλε δίμηνη οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}