Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Αποκρυπτο- γραφώντας τη συμφωνία για την τραπεζική ένωση

 Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012
 Πηγή:www.capital.gr

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης συμφώνησαν για την τραπεζική ένωση, μετά από πολλές προσπάθειες συμβιβασμού. Έτσι, από το Μάρτιο του 2014, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει να φέρει εις πέρας μία ιδιαίτερα δύσκολη -για πολλούς ακατόρθωτη- αποστολή και να σηκώσει ένα ακόμη βαρύ φορτίο, αυτό της εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Είναι μία μάταιη προσπάθεια των πολιτικών να δείξουν ότι μπορούν... να συμφωνήσουν σε κάτι, ή όντως αποτελεί την απαρχή μίας νέας εποχής όπου θα προτάσσεται το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον πάνω από κρατικά συμφέροντα; Θα μπορέσει η ΕΚΤ θα εποπτεύει και να διασφαλίζει την εφαρμογή του ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου για τις αναρίθμητες τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης;
Τα ερωτήματα πολύ δύσκολα μπορούν να απαντηθούν στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς η παράδοση των Ευρωπαίων στην επίλυση... σταυρολέξων για δυνατούς λύτες είναι από κακή έως απογοητευτική.

Σε μία μαραθώνια συνεδρίαση οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία, αναθέτοντας στην ΕΚΤ το ρόλο του... τραπεζικού τροχονόμου για τράπεζες με ενεργητικό πάνω από 30 δισ. ευρώ ή για εκείνες που είναι πολύ μεγάλες για την χώρα τους - που το ενεργητικό τους ξεπερνά το 20% του ΑΕΠ της χώρας. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το Μάρτιο του 2013, ενώ ο νέος Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) θα τεθεί σε ισχύ το Μάρτιο του 2014.

Βάσει του ορισμού, στις τράπεζες που θα εποπτεύει η ΕΚΤ δεν συμπεριλαμβάνονται οι μικρές αποταμιευτικές τράπεζες της Γερμανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του γερμανικού δημοσίου. Επίσης, όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα έχουν τουλάχιστον 3 τράπεζες που θα εποπτεύονται απευθείας από την ΕΚΤ. Την πρώτη Μαρτίου του 2014 περίπου 200 τράπεζες αυτομάτως μπαίνουν στο ραντάρ, ήτοι την άμεση εποπτεία, της ΕΚΤ.

Παρ΄ όλα αυτά, η ΕΚΤ διατηρεί την εξουσία να παρεμβαίνει σε οποιαδήποτε τράπεζα και να δίνει οδηγίες στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές. Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός θα αποτελείται από την ΕΚΤ και από τις αρμόδιες εθνικές Αρχές. Η ΕΚΤ όμως θα είναι υπεύθυνη για τη συνολική λειτουργία του “Επόπτη”. Οι χώρες εκτός Ευρωζώνης που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον ΕΕΜ θα έχουν το δικαίωμα να το κάνουν μέσω συμφωνιών στενής συνεργασίας.

Ποιος "κέρδισε" και ποιος "έχασε"

Η Γερμανία έκανε κάποια βήματα πίσω αλλά κέρδισε κάτι που στην πορεία μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για την εφαρμογή ή όχι της συμφωνίας. Στο κείμενο δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία που η ΕΚΤ θα αναλάβει την εποπτεία των μεγαλύτερων τραπεζών. Έτσι, είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα ότι η λειτουργία του ΕΕΜ θα ξεκινήσει το Μάρτιο του 2014, έτος κατά το οποίο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει αφήσει να εννοηθεί ότι συζητείται η ενεργοποίηση της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον ESM.

Στο σημείο αυτό δημιουργείται μία “στρέβλωση” αφού η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα ολόκληρης της ενωμένης Ευρώπης αλλά θα είναι Επόπτης μόνο των χωρών της Ευρωζώνης. Παρά τις προσπάθειες για συμβιβασμό και σε αυτό το επίπεδο, αρκετές χώρες ακολουθούν τη γραμμή της Μ. Βρετανίας. Ήδη, η Σουηδία και η Τσεχία ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να ενταχθούν στην τραπεζική ένωση στο άμεσο μέλλον.

Τέλος, υπάρχει ζήτημα όσον αφορά μία εν δυνάμει “σύγκρουση”. Των καθηκόντων άσκησης νομισματικής πολιτικής με τα καθήκοντα του Επόπτη. Και σε αυτό υπήρξε συμβιβασμός, αφού η αρμοδιότητα της ΕΚΤ στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής διαχωρίζεται πλήρως από τα εποπτικά καθήκοντα για να περιοριστούν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ των στόχων της νομισματικής πολιτικής και μίας συνετούς εποπτείας. Για να γίνει αυτό, θα οριστεί ένα εποπτικό συμβούλιο στα σπλάχνα της ΕΚΤ, που θα είναι υπεύθυνο για την διεκπεραίωση των εποπτικών καθηκόντων. Στο εν λόγω συμβούλιο, τα μέλη της τραπεζικής ένωσης που δεν θα είναι μέλη της Ευρωζώνης θα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου.

Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα συνεχίσουν να είναι υπεύθυνες για θέματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ. Για παράδειγμα, θέματα που αφορούν την προστασία του καταναλωτή, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και υποκαταστήματα τραπεζών από χώρες εκτός Ευρώπης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μας έχουν συνηθίσει σε συμφωνίες που τίθενται σε εφαρμογή και επιτυγχάνουν το στόχο τους. Το σίγουρο είναι πως ανοίγει ένα νέο μέτωπο δοκιμασιών για την συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}