Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Έρχεται νέο "τσεκούρι" 50% στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών

 27-2-2013
 Πηγή:www.capital.gr
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Στο περιθώριο των εργασιών του Athens Energy Forum, φάνηκε ότι το νούμερο ένα πρόβλημα που απασχολεί σήμερα την αγορά ενέργειας είναι το θέμα της ρευστότητας. Μέρος του προβλήματος, σύμφωνα με τα όσα πιστεύει η αγορά ενέργειας είναι και το θέμα των ολοένα αυξανόμενων πληρωμών που καλείται να διαχειριστεί ο λειτουργός της αγοράς, προς τα φωτοβολταϊκά. Τα όσα διαμείφθηκαν στα «πηγαδάκια» του συνεδρίου, συνοψίζονται στην φράση που χρησιμοποίησε ο γενικός διευθυντής της Protergia Ντίνος Μπενρουμπή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο ότι «τα φωτοβολταϊκά εξελίχθηκαν σε ένα Ελντοράντο, σε ένα μηχανισμό εύκολου κέρδους και πλέον η λύση πρέπει να βρεθεί κοινή συναινέσει»
Και πράγματι σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΚΑ κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του νέου νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ μέσω του οποίου θα ρυθμίζονται και κρίσιμα θέματα που αφορούν στη μεσομακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος επιδοτήσεων των ΑΠΕ. Ιδιαίτερη έμφαση, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα δοθεί στο κομμάτι των φωτοβολταϊκών με δεδομένο ότι σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2012 αλλά και τις προβλέψεις για το 2013, στις επιδοτήσεις των φβ θα κατευθυνθεί ο μεγαλύτερος όγκος των πληρωμών του ΛΑΓΗΕ: το 2012 οι πληρωμές έφτασαν τα 670 εκατ. ευρώ σε σύνολο –για όλες τις ΑΠΕ 1,061 δισ., ενώ για το 2013 προβλέπεται ότι οι πληρωμές για φωτοβολταϊκά θα φτάσουν τα 1,1 δισ. σε σύνολο 1,6 δισ. πληρωμών για όλες τις ΑΠΕ.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν διαμορφώνεται μια κατάσταση μη βιώσιμη που καθιστά αναγκαία τη λήψη πρόσθετων μέτρων, τα οποία και θα ακουμπούν τον πυρήνα του προβλήματος που δεν είναι άλλος από τα λειτουργούντα έργα και τις ταρίφες που αυτά έχουν εξασφαλίσει.

Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι πως μπορεί να πειστεί ένας ιδιοκτήτης φωτοβολταϊκού να συμφωνήσει να αναθεωρήσει τη σύμβαση που έχει υπογραφεί και να δεχθεί μείωση στην ταρίφα που έχει κλειδώσει.

Η ρύθμιση, όπως παραδέχονται και πηγές του υπουργείου, θα είναι επώδυνη –κάποιες πληροφορίες μιλούν για «πετσόκομα» των υφιστάμενων υψηλών ταριφών σε ποσοστό ακόμη και 50% για κάποιες κατηγορίες– ωστόσο το πακέτο της αναθεώρησης της σύμβασης πιθανότατα θα συνοδεύεται από κίνητρα, ενώ αντίθετα θα υπάρχουν αντικίνητρα σε περίπτωση διατήρησης της υφιστάμενης σύμβασης.

Τα κίνητρα μπορεί να περιλαμβάνουν –και αυτό θα είναι αντικείμενο της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει– άρση της έκτακτης εισφοράς, χρονική επέκταση της σύμβασης, εγγύηση για απορρόφηση ολόκληρης της παραγόμενης ενέργειας κλπ. Στον αντίποδα τα αντικίνητρα θα μπορούσαν να αφορούν στη μονιμοποίηση και αύξηση του ποσοστού της «έκτακτης εισφοράς» αλλά και χρήση του όρου που περιλαμβάνεται στις υφιστάμενες συμβάσεις και προβλέπει μείωση της απορροφώμενης ενέργειας ανάλογα με τις ανάγκες του διαχειριστή.

Σύμφωνα με τα λόγια που μεταφέρει στο Capital.gr αρμόδιος θεσμικός παράγοντας οι αλλαγές που έρχονται «ξεπερνούν κάθε φαντασία» και θα ανατρέπουν πλήρως το σκηνικό στην αγορά κυρίως των φωτοβολταϊκών.

του Σπύρου Λέκκα

Έχω μία έντονη αίσθηση τον τελευταίο καιρό ότι κάτι δεν πάει καλά.
«Γάτος  είσαι!», θα μου απαντήσετε οι περισσότεροι με έναν τόνο ειρωνίας στη φωνή σας.
Κι όμως…κάτι δεν πάει καθόλου καλά!

- See more at: http://www.inprecor.gr/index.php/archives/231408#sthash.kcgR5Whe.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}