Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Νερό-χρυσάφι στους ιδιώτες

Το δρόμο για τις «συμφέρουσες» στο Δημόσιο και υπέρ των πολιτών ιδιωτικοποιήσεις των εταιρειών ύδρευσης στη χώρα μας δείχνει και η ρουμανική Apa Nova Bucuresti S.Α., θυγατρική της γαλλικής Veolia, που σκοπεύει να αυξήσει τα τιμολόγιά της κατά 13% προκειμένου να χρηματοδοτήσει βελτιώσεις στις υποδομές του δικτύου. 

Πολλά από τα δίκτυα ύδρευσης που έχει ή πρόκειται να πάρει από δήμους η ΕΥΔΑΠ είναι σε κακά χάλια, οπότε αν ιδιωτικοποιηθεί, το κόστος συντήρησής τους θα το πληρώσει ο καταναλωτής Πολλά από τα δίκτυα ύδρευσης που έχει ή πρόκειται να πάρει από δήμους η ΕΥΔΑΠ είναι σε κακά χάλια, οπότε αν ιδιωτικοποιηθεί, το κόστος συντήρησής τους θα το πληρώσει ο καταναλωτής Οι προθέσεις της εταιρείας έχουν τη σημασία τους, καθώς είμαστε προ των πυλών των ιδιωτικοποιήσεων ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, περιμένοντας να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι μνηστήρες εξαγοράς του δημόσιου αγαθού και στην Ελλάδα. 

Υπενθυμίζεται ότι η Veolia - MIG, η SUEZ - Ακτωρ, η Aqualia - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η SAUR έχουν εκφράσει κατά καιρούς το ενδιαφέρον τους. 

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η έρευνα της Κομισιόν για τις ενδεχόμενες μονοπωλιακές πρακτικές (είναι και αυτό ένα βήμα). 

Στα δικαστήρια
 
Η SUEZ έχει χάσει και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, στο γαλλικό εφετείο, την αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση με τους παραγωγούς του ντοκιμαντέρ «Flow: For Love of Water». Αντίστοιχη υπόθεση εκκρεμεί και ανάμεσα στη Veolia και τους παραγωγούς του ενημερωτικού ντοκιμαντέρ «Water Makes Money». 

Για την Ελλάδα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ΕΥΑΘ, εφόσον η SUEZ είναι μέτοχος της εταιρείας.
Σύμφωνα με τη ρουμανική Apa Nova Bucuresti S.Α., οι αυξήσεις στα τιμολόγιά της είναι της τάξης του 0,75 λέι (ρουμανικό νόμισμα) ανά κυβικό μέτρο επί της σημερινής τιμής 5,86 λέι (1,76 δολάριο). Η θυγατρική εταιρεία περιμένει την έγκριση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής για να προχωρήσει. 

Εν τω μεταξύ, στην Αττική οκτώ δήμοι εξετάζουν το ενδεχόμενο παραχώρησης των δικτύων ύδρευσης - αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ, όπου οφείλουν σημαντικά ποσά από τη χονδρική αγορά του νερού σε μια προσπάθεια να «ξελασπώσουν» από τα χρέη που τρέχουν. Πρόκειται για τους δήμους Ελευσίνας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκόπουλου, Μεγαρέων, Παιανίας, Σπάτων και Φυλής.
Η κινητικότητα των οκτώ δήμων (προς υπογραφή συμφωνίας) έχει ανεβάσει την αξία μετοχής της ΕΥΔΑΠ (τριπλασιάστηκε τους τελευταίους δώδεκα μήνες). 

Απ' τη Θεσσαλονίκη πάντως η «Κίνηση 136», μια πρωτοβουλία πολιτών κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, δεν «μασάει» τα λόγια της. Ο Κώστας Μαριόγλου λέει: «Από το 2009 έως σήμερα τα κέρδη μετά φόρων της εταιρείας ήταν: 2009: 14.300.000 ευρώ, 2010: 12.400.000 ευρώ, 2011: 20.600.000 ευρώ, 2012: όχι λιγότερα από 20.000.000 ευρώ, σύνολο: 67.300.000 ευρώ. 

»Αν επωλείτο το 40% για 30 χρόνια σύμβαση επί κυβέρνησης Καραμανλή (έχασε όμως τις εκλογές), το τίμημα θα ήταν περίπου 50.000.000 ευρώ. Καταλαβαίνετε τη χασούρα». 

«Δεν θέλουμε και θα αγωνιστούμε γι' αυτό, να απολέσει το δημόσιο χαρακτήρα το νερό», είπε η Μαρία Κανελλοπούλου από την κίνηση «Save greek water». «Εχουμε στοιχεία για το τι θα γίνει αν ιδιωτικοποιηθούν οι εταιρείες ύδρευσης. Μας το έχουν αποδείξει άλλωστε οι πρακτικές των πολυεθνικών στο εξωτερικό: στη Γαλλία η χρηματοδότηση υπηρεσιών ύδρευσης εξακολουθεί να γίνεται κατεξοχήν από το δημόσιο τομέα, αφού η συμμετοχή του ιδιώτη, να το πούμε εν συντομία έτσι, στις επενδύσεις ανέρχεται μόλις στο 12%. Μεγάλο πρόβλημα με τις ιδιωτικοποιήσεις υπάρχει και στο Βερολίνο». 

Από την άλλη, προσθέτει η κ. Κανελλοπούλου, «το Ταμείο Συνοχής έχει δώσει πολλά χρήματα για επενδύσεις σε υπηρεσίες ύδρευσης σε αρκετές χώρες στην κεντρική και νότια Ευρώπη. Αυτό ίσως σταματήσει, αφού οι κανονισμοί της Ε.Ε. δεν επιτρέπουν τη δαπάνη χρημάτων από το ταμείο για την ενίσχυση ιδιωτικών εταιρειών. Οταν οι πολυεθνικές εταιρείες επενδύουν, προσβλέπουν σε εγγυημένα υπερκέρδη. Στην Αγγλία, η Thames Water θέλει να φτιάξει έναν κεντρικό υπόνομο για το Λονδίνο και ζητεί τα ετήσια κέρδη της να υπερβαίνουν το κόστος της επένδυσης κατά 100 και πλέον εκατομμύρια στερλίνες. Στην Ουγγαρία εξάλλου, όπου σε πολλές πόλεις η ύδρευση έχει ιδιωτικοποιηθεί, οι επενδύσεις χρηματοδούνται από την κεντρική διοίκηση». Ιδια μοίρα-τροχιά «θα έχουν και οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα». 

Μεγάλος ο πλούτος
 
Ο πλούτος των υδάτινων πόρων της χώρας είναι μεγάλος και τα κέρδη από την «αξιοποίησή» τους τεράστια. 

Η μέχρι σήμερα άνοδος των μετοχών της ΕΥΔΑΠ, που χαροποίησε τους αρμόδιους, είναι μια σταγόνα στο νερό του ωκεανού της αξίας που έχει. Πανευρωπαϊκά έχουν συγκεντρωθεί 1.000.000 υπογραφές υπέρ της δημόσιας χρήσης του νερού και έχουν σταλεί στο Ευρωκοινοβούλιο. 

* Σήμερα το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ και του νερού συνολικά θα συζητηθεί σε εκδήλωση, στις 7 μ.μ., στα γραφεία των Οικολόγων Πράσινων, πλατεία Ελευθερίας 14 (Κουμουνδούρου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}