Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Oχι στο σχέδιο ''Αθηνά''

 25-2-2013
http://tometopo.gr 
d092a7ea9dcb3e71938975c579e85d9c L
      Ανακοίνωση του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Με την παρουσίαση του σχεδίου «Αθηνά» από την κυβέρνηση πριν μερικές μέρες ξεκίνησε η δημόσια συζήτηση εανόψει των αλλαγών που έρχονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μαζί με αυτήν ξεκίνησαν και οι πρώτες αντιδράσεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα κυρίως σε περιφερειακά ιδρύματα που πλήττονται άμεσα.

Η δημοσιοποίηση του σχεδίου έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πίσω από το χιτώνα του εξορθολογισμού «των μη αναγκαίων» τμημάτων  κρύβεται το οργανωμένο σχέδιο συρρίκνωσης, διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης.

Πολλά τμήματα ανά την Ελλάδα μεταφέρονται-καταργούνται-συγχωνεύονται ενώ οι εισακτέοι μειώνονται κατά 15.000 με ορατό τον κίνδυνο οι υπάρχοντες φοιτητές μεταφερθέντων τμημάτων να μην έχουν τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των σπουδών τους.

Τι φέρνει το σχέδιο «Αθηνά»

20 τμήματα από ΑΕΙ χάνονται και πάνω από 70 από ΤΕΙ. Καταργούνται τα Πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας. Το σχέδιο «Αθηνά» αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τα ΤΕΙ πανελλαδικά. Ήδη το ΤΕΙ Πειραιά αντιμετωπίζει το φάσμα του κλεισίματος και δε λειτουργεί ουσιαστικά από την αρχή της χρονιάς ενώ το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αποσυγκροτείται πλήρως λόγω του σχεδίου με πολλές καταργήσεις και μεταφορά στις Σέρρες. Μάλιστα αυτή η πρόταση διώχνει ένα ΤΕΙ με δομές και περιουσία σε μια περιοχή που καν τις δικές της σχολές δεν μπορεί να καλύψει. Κεντρικά ΤΕΙ όπως αυτό της Πάτρας πλήττονται ενώ περιφερειακά κλείνουν εντελώς. Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι ο σχεδιασμός αφορούσε τη διάλυση των ΤΕΙ και κάποιων ΑΕΙ και όχι μια συγκεκριμένου τύπου «διόρθωση». Επίσης η μαζική μεταφορά από κεντρικές πόλεις στην περιφέρεια θα αναγκάσει φοιτητές που σπούδαζαν επειδή ήταν στην πόλη τους να διακόψουν τις σπουδές τους λόγω αδυναμίας μετακίνησης. Ένα ακόμη στοιχείο είναι ότι τα πτυχία των σχολών που εξαφανίζονται υποβαθμίζονται και ότι οι περιφερειακές πόλεις χωρίς σχολές καταδικάζονται σε μαρασμό. Ιεράπετρα, Άγιος Νικόλαος, Αίγιο, Αμαλιάδα, Λευκάδα, Αργοστόλι, Ναύπακτος, Λιβαδειά, Μουδανιά, Βέροια, Έδεσσα και Νάουσα μένουν χωρίς τμήμα. Επίσης μειώνονται οι εισακτέοι στις κοινωνικές επιστήμες και αυξάνονται σε θετικές - τεχνολογικές σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς. Φαίνεται λοιπόν ότι στην Ελλάδα του ΔΝΤ υπάρχει χώρος μόνο για ότι θεωρείται κερδοφόρο. Το σχέδιο Αθηνά μετατρέπει τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ Αθήνας σε ομοσπονδιακά (θα ακολουθήσουν και άλλα πιθανά). Έτσι κάτω από το όνομα Αδαμάντιος Κοραής «στριμώχνονται» 5 ΑΕΙ της Αθήνας .

Εκτός λοιπόν από τους ανθρώπους των εταιριών και των επιχειρήσεων που μέσω του Συμβουλίου Διοίκησης εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα δημιουργείται και νέο Συμβούλιο με αρμοδιότητες στο σχεδιασμό, στα οικονομικά και στον αριθμό του προσωπικού στο ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο. Άμεση συνέπεια λοιπόν θα είναι η εύκολη περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης από το κράτος αφού τα πέντε Πανεπιστήμια θα γίνουν ένα. Θα υπάρξει επίσης διευκόλυνση για επιπλέον καταργήσεις και συγχωνεύσεις ακόμα και ολόκληρων ιδρυμάτων όπως π.χ. το Χαροκόπειο που ανήκει στον Κοραή και χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο από το υπουργείο. Και όλα αυτά με το νέο συμβούλιο να κόβει και να ράβει, σε άμεση σύνδεση με υπουργείο και πολυεθνικές. Μια ακόμη αλλαγή που έρχεται να φέρει το σχέδιο Αθηνά θα αφορά τη μετατροπή τμημάτων σε σχολές. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και ένα τμήμα θα μπορεί να αποτελεί σχολή. Οι σχολές απονέμουν μεταπτυχιακά διπλώματα. Ο νόμος του υπουργού παιδείας εξισώνει το μεταπτυχιακό με το master που σήμερα αποτελεί μέρος του προπτυχιακού. Αφού λοιπόν πλέον τα μεταπτυχιακά είναι επί πληρωμής έτσι και ένα τμήμα του τωρινού πτυχίου δηλαδή το master θα το πληρώνουμε. Περνούν από την πίσω πόρτα επομένως την κατάργηση της ανώτατης δημόσιας εκπαίδευσης.

Κομμάτι συνολικού σχεδίου

Αυτή η νέα μεταρρύθμιση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, μιλάμε για την ριζική ανατροπή του χάρτη των ΑΕΙ και ΤΕΙ, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αλλαγών που εξυπηρετούν ένα συνολικό σχέδιο ξεπουλήματος της δημόσιας Παιδείας και συρρίκνωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η νομιμοποίηση των Ιδιωτικών κολεγίων και η εξίσωση των πτυχίων και των εργασιακών δικαιωμάτων με αυτά των αντίστοιχων δημόσιων τμημάτων αποτελεί θεμελιακό πλήγμα στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Η εξίσωση όλων των πτυχίων προς το κάτω αποτελεί βασική κατεύθυνση, που «εναρμονίζει» τον αυριανό εργαζόμενο με την ανάγκες της αγοράς.

Το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου πανεπιστημίου και το περσινό κούρεμα των αποθεματικών του, λόγω PSI, σε συνδυασμό με τη διαρκή υποχρηματοδότηση της τριτοβάθμιας από το κράτος συμβάλλουν στη διάλυση του δημοσίου χαρακτήρα και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της παιδείας στην Ελλάδα. Μάλιστα στην υπάρχουσα περιουσία του Πανεπιστημίου είναι δυνατόν βάσει νόμου να δημιουργήσουν ιδιωτικά παραρτήματα του εκάστοτε Πανεπιστημίου. Επίσης ενδέχεται να πουληθεί σε τιμή ευκαιρίας σε ιδιωτικά κολλέγια. «Από τα μέσα» ιδιωτικοποίηση δηλαδή. Και οι μειώσεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού συνεχίζονται… Έτσι λοιπόν είναι πολύ πιθανό η, πέρα από κάθε λογική, μεταφορά που γίνεται από ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στις Σέρρες πχ να αφορά το ξεπούλημα όλων αυτών των υποδομών στους ιδιώτες. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετώντας κάθε φορά διαφόρων ειδών ρουσφέτια και συμφέροντα ίδρυσαν τμήματα χωρίς να γίνει καμιά επιστημονική και εκπαιδευτική μελέτη που να τεκμηριώνει την ίδρυσή τους, αλλά αντιθέτως, πρόχειρα, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και το κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η λύση όμως δεν είναι το κλείσιμο και η στέρηση της φοίτησης αλλά η ενίσχυση των ιδρυμάτων με περισσότερο προσωπικό και χρηματοδότηση, η κατοχύρωση και αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων και δημιουργία τμημάτων ή προγραμμάτων σπουδών εναρμονισμένων με μία πορεία παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας με πραγματικά δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο, προσανατολισμένο στις ανάγκες του λαού. Ένα Πανεπιστήμιο, άρτιο γνωστικά και επιστημονικά, με τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές, που θα παράγει έρευνα, επιστήμονες και εργατικό δυναμικό προσανατολισμένο στην οικοδόμηση ενός διαφορετικού παραγωγικού χάρτη στην Ελλάδα.

Η απάντηση μας

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι σαφές. Στην περίοδο των Μνημονίων, της φτώχειας, της εξαθλίωσης θα ισοπεδώσουν τα πάντα. Την ίδια στιγμή που αναζητούνται επενδυτές για να λεηλατήσουν τη δημόσια περιουσία της χώρας, το κράτος δε θα κάνει εξαιρέσεις με το Πανεπιστήμιο. Ας ρίξουν λοιπόν τις μάσκες τους. Δεν το κάνουν για το καλό της γνώσης, δεν το κάνουν για να εξορθολογήσουν. Η προχειρότητα είναι εμφανής αφού δε συγχωνεύουν καν τμήματα με ίδιο γνωστικό αντικείμενο όπως έλεγαν και απλά στοιβάζουν τμήματα, δε δημιουργούν καν σχολές για καλύτερη εκμετάλλευση της υλικοτεχνικής υποδομής αφού και από εκεί που υπάρχει υποδομή διώχνουν σχολές. Το σχέδιο Αθηνά δεν πρέπει να ψηφιστεί, δε διορθώνεται, δεν αλλάζει. Το δικαίωμά μας στη μόρφωση είναι αδιαπραγμάτευτο. Κανένα κλείσιμο, καμία μεταφορά, καμία συγχώνευση. Όχι στις απολύσεις καθηγητικού και διοικητικού προσωπικού. Όχι στην διάλυση – συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευση, αύξηση των δαπανών για την παιδεία.

Η απάντηση που θα δώσουμε από την πλευρά μας πρέπει να είναι συνολική. Να μην κυριαρχήσει η λογική «κλείστε τον διπλανό». Κανένα τμήμα δε θα γλιτώσει από την επίθεση της κυβέρνησης στη δημόσια παιδεία ακόμα και αν σε πρώτη φάση δε συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο Αθηνά. Δε θα σταματήσουν εδώ, γι’ αυτούς είναι μόνο η αρχή, ο βασικός τους στόχος είναι να υπάρχει ιδιωτική εκπαίδευση για λίγους και αυτό αφορά όλους τους φοιτητές και άμεσα. Σε κάθε φοιτητικό σύλλογο να γίνουν συνελεύσεις , να προχωρήσουμε σε συντονισμό και κοινές συνελεύσεις - εκδηλώσεις με καθηγητές και διοικητικό προσωπικό. Να προετοιμαστούμε για αγώνα διαρκείας για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Χρειαζόμαστε μέτωπα και ενότητες της πανεπιστημιακής κοινότητας με την τοπική κοινωνία σε κάθε πόλη για να γίνει η υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης υπόθεση όλων.

Είναι επιτακτική ανάγκη από σήμερα να συγκροτηθεί ένα ευρύ Πανεπιστημιακό μέτωπο υπέρ της υπεράσπισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Οι διάφορες εστίες αντίστασης στο σχέδιο Αθηνά που υπήρξαν σε όλη τη χώρα το προηγούμενο διάστημα να ενωθούν. Το φοιτητικό κίνημα μαζί με τους καθηγητές που πλήττονται και το διοικητικό προσωπικό είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να διασφαλίσουμε τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των ΑΕΙ και ΤΕΙ και το δικαίωμά μας στη μόρφωση. Σήμερα το φοιτητικό κίνημα χρειάζεται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ο πήχης είναι πολύ ψηλά. Όχι στην αδράνεια και την αναμονή. Η μάχη ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» να γίνει κεντρική πολιτική μάχη ενάντια στην κυβέρνηση και την τρόικα. Να γίνει η παιδεία το πρώτο μέτωπο που θα ηττηθεί η κυβέρνηση. Για να διεκδικήσουμε την Παιδεία που μας αξίζει, για δουλειά και μέλλον για να αλλάξει πορεία ο τόπος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}