Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Η δημοκρατία σε κίνδυνο

 Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013
 Ελευθεροτυπία

Η άνοδος του φασισμού, του ρατσισμού και η διάβρωση της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα προξενούν έντονη ανησυχία στους Ελληνες του εξωτερικού. Μετά τις αντιδράσεις της ομογένειας σε χώρες όπου η Χρυσή Αυγή ανοίγει γραφεία, μια νέα πρωτοβουλία ξεκίνησε από μικρή ομάδα Ελλήνων του Λονδίνου, με στόχο να προβληθούν διεθνώς τα προβλήματα αυτά, ώστε να ενταθούν οι πιέσεις στους Ελληνες πολιτικούς για να πάρουν μέτρα. 

Η ανεξάρτητη από πολιτικά κόμματα «Πρωτοβουλία για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα» συγκεντρώνει ήδη μέσω Διαδικτύου υπογραφές για ένα κείμενο που τιτλοφορείται «Ελλάδα: Η δημοκρατία σε κίνδυνο» και που σκοπεύει να προωθήσει σε Μέσα Ενημέρωσης στη Βρετανία, στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες (μπορείτε να δείτε και να συνυπογράψετε, αν θέλετε, το κείμενο μέσω της εφαρμογής ΤΕΧΤ2C). 

Η συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση, λένε οι ομογενείς, σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπιστοσύνης στο υπάρχον πολιτικό σύστημα απειλούν πλέον την ίδια τη δημοκρατία. Εντοπίζουν, μεταξύ άλλων, την ουσιαστική απάθεια -που επανειλημμένα έχουμε σημειώσει- απέναντι στην άνοδο της νεοναζιστικής συμμορίας που λυμαίνεται τον πόνο των Ελλήνων κατά την περίοδο της κρίσης, τις αστυνομικές αυθαιρεσίες και βιαιοπραγίες εναντίον μεταναστών και πολιτικών αντιφρονούντων και τις ποικίλες πιέσεις, που φτάνουν στα όρια της λογοκρισίας, προς τους δημοσιογράφους. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η διαπίστωση -που έχουν κάνει και πολλοί συμμετέχοντες στο διάλογο που άνοιξε η «Ελευθεροτυπία» για ένα νέο Σύνταγμα- σχετικά με την υποβάθμιση του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς σοβαρότατα νομοθετήματα με μακροχρόνιες συνέπειες περνούν μέσω προεδρικών διαταγμάτων και πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. 

Ισως προξενεί εντύπωση το πόσο προφανή είναι αυτά τα τεράστια προβλήματα της δημοκρατίας στην Ελλάδα ακόμα και σε όσους δεν τα βιώνουν καθημερινά. Ομως αυτό είναι που μπορεί να δώσει κάποιο κουράγιο. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας σε μια χώρα, η εμμονή στη σωστή λειτουργία των θεσμών, η αντεπίθεση απέναντι στα νεοναζιστικά, νεοφασιστικά και ρατσιστικά μορφώματα που απειλούν την Ευρώπη δεν είναι θέμα μοναχά ενός λαού. 

Ισως είναι μια από τις σύγχρονες μορφές του διεθνισμού στις μέρες μας. 

m.kosmides@eleftherotypia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}