Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Περίπου 110 χιλ καταθετικοί λογαριασμοί δεν είναι ασφαλείς στην Ελλάδα – Το μοντέλο που υιοθετήθηκε στην Κύπρο οδηγός για αναδιαρθρώσεις τραπεζών – Οι μη εξασφαλισμένες καταθέσεις άνω των 100 χιλ θα ανακεφαλαιοποιούν τράπεζες



27/3/2013
www.bankingnews.gr 
 
Πέτρος Λεωτσάκος
Το μοντέλο λύση της Κύπρου έφερε στο φως το σχέδιο – δόγμα της ΕΕ όσον αφορά τις καταθέσεις και τις τράπεζες.
Οι μη εξασφαλισμένες καταθέσεις δηλαδή αυτές άνω των 100 χιλιάδων ευρώ θα υποχρεώνονται να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έναντι μετοχών που θα λαμβάνουν οι καταθέτες.
Ο επικεφαλής του Eurogroup ο Ολλανδός Dijsselbloem, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι μεγάλες τράπεζες στην Ευρώπη πρέπει να καταστούν μικρότερες και για την αναδιάρθρωση τους πλέον θα συμμετέχουν και οι μη εξασφαλισμένες καταθέσεις. Εν συνεχεία, υπήρξε προσπάθεια να ανασκευάσει αυτές τις δηλώσεις αλλά γεγονός είναι ότι τίποτε δεν λέγεται τυχαία. 
Τι σημαίνει αυτό το νέο δόγμα για την Ελλάδα;
Οι καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ και στην Ελλάδα δεν είναι εγγυημένες.
Διασφαλίστηκαν για την ώρα οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ αλλά οι καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ εντάσσονται στις μη εξασφαλισμένες που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν. 

Δεδομένης της διάχυτης καχυποψίας η λύση που προτείνεται τουλάχιστον ως μια πρώτη δικλείδα ασφαλείας είναι οι μη εξασφαλισμένες καταθέσεις να καταστούν εξασφαλισμένες δηλαδή αν ένας καταθέτης έχει σε μια τράπεζα 500 χιλιάδες ευρώ να σπάσει την κατάθεση αυτή σε 6 π.χ. λογαριασμούς ώστε κάθε λογαριασμός να εμφανίζει υπόλοιπα κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ είναι μια λύση.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 110 χιλιάδες λογαριασμοί καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ που σημαίνει ότι αυτοί οι λογαριασμοί δεν είναι εξασφαλισμένοι

Οι ιδιαιτερότητες της Ελλάδος

Μπορεί ο κοινωνικός πλούτος να μειώθηκε κατά 84 δις ευρώ σωρευτικά που αποτελεί το 35% του συνόλου των καταθέσεων με βάση το τέλος του 2009 που κατεγράφη το ιστορικό υψηλό των 237,5 δις ευρώ αλλά ορισμένα ποιοτικά στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά.
Στην Ελλάδα οι καταθέσεις των ιδιωτών αγγίζουν τα 135 δις ευρώ.
Ο πλούτος των φυσικών προσώπων φθάνει τα 135 δις ευρώ και επιμερίζεται σε περίπου 26 με 27 εκατομμύρια καταθετικούς λογαριασμούς πάσης φύσεως ταμιευτηρίου, προθεσμίας και όψεως.
Ο δυσανάλογος αριθμός των λογαριασμών σε σχέση με τους πολίτες της χώρας σχετίζεται με το γεγονός ότι πολλοί εξ ημών διατηρούμε πάνω από ένα λογαριασμούς καταθέσεων.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο όμως που αποδεικνύει γιατί ο έλληνας έχει καταστεί φτωχότερος είναι ότι το 94% αυτών των λογαριασμών περίπου 24 εκατομμύρια λογαριασμοί έχουν υπόλοιπα κάτω από 10 χιλιάδες ευρώ και σε σχεδόν καθολικό βαθμό που προσεγγίζει το 95% του  94% αφορούν ποσά κάτω των 2000 ευρώ. 

Δηλαδή μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο πλούσιος έλληνας όπως χαρακτηρίστηκε στο παρελθόν από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που ζει σε ένα φτωχό κράτος ή τις αναφορές των ξένων ότι οι έλληνες καλοπερνάνε, τελικός είναι ένας μύθος. 

Επίσης είναι εντυπωσιακό ότι οι καταθετικοί λογαριασμοί πάνω από 100 χιλιάδες φθάνουν τους 110 χιλιάδες. 

Στην Ελλάδα δηλαδή υπάρχουν 110 χιλιάδες καταθετικοί λογαριασμοί που διαθέτουν πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ.

Κατ΄ εκτίμηση αυτοί οι 110 χιλιάδες καταθετικοί λογαριασμοί αντιστοιχούν σε 60-62 χιλιάδες έλληνες.

Η ουσία από τα στοιχεία αυτά ποια είναι; 

Ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων έχει καταθέσεις έως 2000 ευρώ. 

Η κοινωνία λόγω της ύφεσης έχει εξαθλιωθεί. 

Η σωρευτική ύφεση περί το 27% έχει αποδομήσει τον κοινωνικό ιστό, καταστήσει τον έλληνα πιο φτωχό.

Το χτύπημα στις καταθέσεις στην Κύπρο ήδη έχει δημιουργήσει αμυντικά αντανακλαστικά και φοβικά σύνδρομα στον έλληνα καταθέτη. 
Ήταν ένα μεγάλο λάθος.

Η Ευρώπη έκανε ένα μεγάλο λάθος πλήττοντας τις καταθέσεις στην Κύπρο.
Το λάθος αυτό μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για την συνοχή της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}