Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΠΙΕΡ ΛΟΡΑΝ Μην περιμένετε να αντιδράσει ο Ολάντ στην πολιτική Μέρκε

30/3/2013
http://www.efsyn.gr
Ο Εθνικός Γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Πιερ Λοράν, έφτασε στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στη σύσκεψη των προέδρων του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, του οποίου είναι άλλωστε πρόεδρος.

Ο άλλοτε διευθυντής σύνταξης της ιστορικής εφημερίδας «L’ Humanité» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι η απόφαση του Εurogroup ήταν «μια απόφαση μεγάλης βίας απέναντι στους Κυπρίους», ότι «η στάση του Ολάντ προκαλεί ακόμα και τους ίδιους τους ψηφοφόρους του», καθώς και ότι πρέπει να οικοδομηθεί «η αλληλεγγύη των εργαζομένων σε όλες της ευρωπαϊκές χώρες».

Συνέντευξη στον Νίκο Σβέρκο  επιμέλεια μετάφρασης: Χαρά Καπλάνη

- Το Eurogroup πήρε πρόσφατα μια πρωτοφανή απόφαση, να κουρευτούν καταθέσεις για τη «διάσωση» τραπεζών και κατ’ επέκταση της οικονομίας της χώρας. Πώς κρίνετε αυτή την απόφαση;

Οι ηγεσίες των χωρών της ευρωζώνης πήραν μια τρομερά επικίνδυνη απόφαση, μια απόφαση μεγάλης βίας απέναντι στους Κυπρίους. Το κούρεμα των καταθέσεων θα έχει αναμφίβολα δυσμενείς επιπτώσεις στην κοινωνία, καθώς ακολουθεί, με ακόμη πιο ακραίο τρόπο, τον δρόμο της λιτότητας. Εκτός όμως από τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει στην κοινωνία της Κύπρου και την οικονομία της, με τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων ή την ανεργία που αναμένεται να διογκωθεί, υπάρχει και ένα σοβαρότατο πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Βλέπετε, η απόφαση του Εurogroup δεν πρόκειται να εγκριθεί από το κυπριακό Κοινοβούλιο, καθώς προηγουμένως είχε απορρίψει το αρχικό σχέδιο για το κούρεμα. Παρακάμπτεται δηλαδή η δημοκρατία στις ευρωπαϊκές χώρες. Και έτσι με αυτή την απόφαση-σοκ γίνεται ξεκάθαρο σε όλους τους πολίτες ότι οι κυβερνώντες στην Ευρώπη ακολουθούν έναν εντελώς λαθεμένο τρόπο να αντιμετωπίσουν την κρίση. Και εδώ έγκειται και η σημασία της αλληλεγγύης των λαών.

- Η Γαλλία όμως διά του Φρανσουά Ολάντ «απείχε» θεαματικά από την όλη διαδικασία, διαψεύδοντας εκείνους που ήλπιζαν ότι θα αντιπαρατεθεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην πολιτική της Γερμανίας. Είδαμε άλλωστε και τις δηλώσεις του υπουργού του επί των Οικονομικών…

Ο Ολάντ μετά την εκλογή του δήλωνε πως δεσμεύεται δημοσίως ότι θα δώσει μάχη ενάντια στις μέχρι τώρα αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ότι θα παλέψει για την αλλαγή προσανατολισμού της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Ωστόσο, ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Δεσμεύτηκε ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τον κοινοτικό προϋπολογισμό και τελικά δήλωσε ότι η Γαλλία δεν μπορεί να δεχτεί τη σχετική συμφωνία. Τίποτα παραπάνω. Επί της ουσίας ο Φρανσουά Ολάντ δεν έχει κανένα σθένος, συμμαχεί στο γενικότερο πλάνο της Ε.Ε. της επιβολής λιτότητας, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, και δέχεται όλες τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Και φυσικά συμφώνησε επί της ουσίας στο σκανδαλώδες σχέδιο για την Κύπρο.

- Εκτιμάτε ότι στο μέλλον ο Γάλλος πρόεδρος θα αντιπαρατεθεί στην Ανγκελα Μέρκελ; Υπάρχει κάποιο σημείο που ελπίζετε ότι θα σταματήσει η συμμαχία τους;

Ξέρετε, στη Γαλλία η στάση του Ολάντ προκαλεί ακόμα και τους ίδιους τους ψηφοφόρους του που τον έφεραν στην εξουσία, οι οποίοι αδυνατούν να κατανοήσουν τη στάση του. Ελεγε ότι θα αντιπαρατεθεί στην πολιτική της Μέρκελ, αλλά σήμερα συμπεραίνουμε ότι αποδέχεται διαρκώς τα πάντα και συμμαχεί με την Ανγκελα Μέρκελ σε όλα τα κομβικά ζητήματα της πορείας της Ευρώπης, χωρίς να υψώνει κάποια διαφορετική φωνή. Δεν πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει να περιμένουμε κάτι διαφορετικό στο μέλλον. Και πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτή η συγκυρία είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αντιταχθεί η Γαλλία στη γερμανική ηγεσία, καθώς ήδη τα μέτρα είναι καταστροφικά. Αυτή η ευκαιρία για αντίθεση δεν πρόκειται να έρθει από τον Ολάντ, δεν είναι αυτός η ευκαιρία για τον γαλλικό λαό και τους Ευρωπαίους. Αλλά είναι ο ίδιος ο λαός της Αριστεράς, ο οποίος πρέπει να συμπαραταχθεί. Κάποιοι πιστεύουν ότι έχει ήδη υπάρξει η μέγιστη δυνατή συσπείρωσή του, πράγμα το οποίο όμως δεν ισχύει.

- Εκτός από τη συμπαράταξη της Αριστεράς σε κάθε χώρα, υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξει μια συμμαχία των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στις κυρίαρχες δυνάμεις της Ε.Ε.;

Δυστυχώς στο επίπεδο της πολιτικής πραγματικότητας, με δεδομένο ποιοι κυβερνούν στις νότιες χώρες της Ε.Ε., τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Και σε κάθε χώρα ξεχωριστά επικρατούν διαφορετικές πολιτικές συνθήκες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλες οι χώρες βάλλονται με τον ίδιο τρόπο από την πολιτική που επιβάλλει η Γερμανία και οι «σύμμαχοί» της, από την πολιτική της τρόικας. Είναι όμως αναγκαίο να αναζητήσουμε λύσεις για την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης των λαών, που θα ενώσει τους λαούς του Νότου με τους εργάτες των βορειότερων χωρών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εργαζόμενοι σε χώρες όπως η Γαλλία και το Βέλγιο είναι επίσης θύματα της πολιτικής λιτότητας. Πρέπει λοιπόν να χτίσουμε την αλληλεγγύη των εργαζομένων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να αντιμετωπιστεί η επίθεση των κυβερνώντων. Αυτή η αλληλεγγύη είναι πολύ πιο σημαντική και πρέπει να την υποστηρίξουμε.

- Βλέπουμε όμως παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα διεκδικεί πλέον την κυβέρνηση, ενώ στις υπόλοιπες χώρες η Αριστερά είναι είτε στάσιμη, είτε αυξάνει ελαφρώς τις δυνάμεις της. Το γαλλικό Κ.Κ. πώς σχεδιάζει να κινηθεί ώστε να αυξήσει την επιρροή του;

Εδώ και τέσσερα χρόνια αναζητούμε την ενότητα της Αριστεράς, της Αριστεράς πέραν του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Εχουμε δημιουργήσει το «Μέτωπο της Αριστεράς», με το οποίο προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια νέα σημαντική δύναμη και πρέπει να σας πω ότι πλέον έχουμε μπει σε μια νέα φάση. Στη φάση που αυτό το μέτωπο θα γίνει μια από τις κινητήριες δυνάμεις που θα διευκολύνει την ανάπτυξη των αγώνων για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών κατακτήσεων. Και δεν είμαστε μόνοι σε αυτή την προσπάθεια, αλλά συμμαχούμε με νέες δυνάμεις από τον χώρο της Οικολογίας και των Σοσιαλιστών, πιστεύοντας ότι τελικά ο Ολάντ δεν πρόκειται να αλλάξει τακτική και να αμφισβητήσει την πολιτική της λιτότητας. Γι αυτό πρέπει να οικοδομήσουμε μια μεγάλη δύναμη που θα επιβάλει την άλλη στρατηγική μας.

- Εγινε πολύς λόγος τώρα τελευταία και στην Ελλάδα για το ότι το Γαλλικό Κ.Κ. έβγαλε το σφυροδρέπανο από τις ταυτότητες των μελών του. Οταν τα σύμβολα απομακρύνονται, αλλάζει το DNA του κάθε κόμματος;

(γελάει) Σε εμάς, στο Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, δεν έγινε μεγάλη συζήτηση σχετικά με αυτό το θέμα. Και επίσης το σφυροδρέπανο δεν παραμένει ακόμα σύμβολο όλων των Κομμουνιστικών Κομμάτων ανά τον κόσμο. Ούτως ή άλλως, η περιορισμένης έκτασης συζήτηση έγινε για το ότι αντικαταστήσαμε το σφυροδρέπανο στις κομματικές ταυτότητες με το έμβλημα του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Πρόκειται για μια απόφαση που δεν ακυρώνει καθόλου τον χαρακτήρα του κόμματός μας, αλλά ουσιαστικά δείχνει την κατεύθυνση στη στενή συνεργασία με άλλα κόμματα στην Ευρώπη. Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα παραμένει κομμουνιστικό. Είναι απλώς μια κίνηση εκσυγχρονισμού, με την οποία όμως οι αξίες και τα οράματά μας παραμένουν αναλλοίωτα. Και πρεσβεύουμε τον κομμουνισμό της νέας γενιάς.

Ο κ. Πιερ Λοράν είναι Εθνικός Γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}