Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ

euro_dromosΠαγιδευμένη σε έναν φαύλο κύκλο λιτότητας και ύφεσης, ο οποίος πλήττει την ανταγωνιστικότητά της, αλλά και ανατρέπει τους δημοσιονομικούς στόχους ακόμη και στους ισχυρούς του «πυρήνα», βρίσκεται η Ευρωζώνη.
Τα ζοφερά οικονομικά δεδομένα έχουν ενισχύσει τις φωνές εκείνων, που επισημαίνουν την ανάγκη για χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, με τους οικονομολόγους ακόμη και οργανισμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο ΟΟΣΑ να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Στους κόλπους της νομισματικής ένωσης, ωστόσο, εξακολουθεί να καταγράφεται διχογνωμία ως προς την κατεύθυνση, που θα πρέπει να ακολουθηθεί.
Ερευνα
Σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποίησαν από κοινού το Κέντρο Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής (CEPR), με έδρα το Λονδίνο, και η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης παρέμεινε σε τροχιά συρρίκνωσης το πρώτο διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου, με το σχετικό δείκτη Eurocoin να κινείται σε αρνητικό έδαφος (-0,12%) για έκτο διαδοχικό τρίμηνο.
Τα επίσημα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα του πρώτου τριμήνου αναμένεται να δοθούν στα δημοσιότητα από τη Eurostat το Μάιο. Ολα τα τελευταία μακροοικονομικά δεδομένα, ωστόσο, δείχνουν ύφεση, και μάλιστα βαθύτερη των αρχικών εκτιμήσεων. Για συρρίκνωση της γαλλικής και ιταλικής οικονομίας, της δεύτερης και τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης αντίστοιχα, έκανε λόγο στην τελευταία έκθεσή του και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στοιχεία της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν επίσης ότι το Φεβρουάριο οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία σημείωσαν απροσδόκητη πτώση, καθώς τα νοικοκυριά περιόρισαν τις αγορές τους στα απαραίτητα.
Εκτός στόχου τα ελλείμματα
Η συρρίκνωση των οικονομιών, απόρροια των αυστηρών μέτρων λιτότητας, που συρρικνώνουν το εισόδημα των νοικοκυριών και αυξάνουν την ανεργία, έρχεται με τη σειρά της να υπονομεύσει κάθε προσπάθεια για μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Η Γαλλία
Το δημοσιονομικό έλλειμμα στη Γαλλία διαμορφώθηκε στο 4,8% του ΑΕΠ το 2012, έναντι 5,3% το 2011, όπως ανακοινώθηκε χθες από τη στατιστική υπηρεσία.
Ο αρχικός στόχος ήταν η μείωσή του στο 4,5%. Το Παρίσι έχει ήδη προειδοποιήσει ότι πιθανότατα δεν θα επιτευχθεί ούτε ο εφετινός στόχος για συρρίκνωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, εξαιτίας της στήριξης, που παράσχει στη γαλλοβελγική τράπεζα Dexia, αλλά και της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών.
Την ανιούσα ακολουθεί άλλωστε και το δημόσιο χρέος, το οποίο έφτασε στο 90,2% πέρυσι έναντι 85,8% του ΑΕΠ το 2011.
Στην Ολλανδία την ίδια ώρα, μία χώρα η οποία ανήκει στους ένθερμους οπαδούς της δημοσιονομικής πειθαρχίας, το έλλειμμα αυξήθηκε το 2012 στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας το όριο του 3%, ενώ και το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 71,2% του ΑΕΠ.
Η ολλανδική κυβέρνηση επιμένει παρόλα αυτά στην ανάγκη για περιοριστικές πολιτικές και σχεδιάζει νέα μέτρα λιτότητας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της, έστω και με μικρή καθυστέρηση.
Την ανάγκη για αυστηρή πειθαρχία επισημαίνει και η Φινλανδία. «Ενας από τους λόγους, που βρισκόμαστε σε κρίση σήμερα είναι το γεγονός ότι δεν ακολουθήθηκαν αυστηρά οι κανόνες από ορισμένους και τώρα πληρώνουμε όλοι το τίμημα» τόνισε σε συνέντευξή του στο CNN ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γίρκι Κατάινεν.
Το Ελσίνκι, όπως άλλωστε και όλοι οι «δορυφόροι» του Βερολίνου, δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση να συμμερίζονται τις προειδοποιήσεις του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, ότι η επιμονή στη λιτότητα θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη. Και ο ίδιος όμως ο κ. Ολάντ δέχεται αυστηρή κριτική στο εσωτερικό της χώρας του, ότι παρά τις επισημάνσεις του, δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης.
πηγή:  naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}