Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

“Eρχεται και δεύτερο μνημόνιο στην Κύπρο”

31/3/2013
http://www.efsyn.gr
Του Μπάμπη Μιχάλη
Η κυπριακή κυβέρνηση επανέλαβε χθες ότι δεν έχει καμία πρόθεση να φύγει από το ευρώ όμως αρκετοί οικονομολόγοι θεωρούν την έξοδο της Κύπρου σχεδόν αναπόφευκτη αφού το κόστος παραμονής φαίνεται δυσβάσταχτο.

Σε χθεσινή ομιλία του στο 50ό συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ -της κυπριακής ομοσπονδίας δημοσίων υπαλλήλων- ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να βγει από το ευρώ. Ωστόσο αρκετοί οικονομολογοι εκτιμούν ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωζώνης οι πιθανότητες εξόδου μιας χώρας είναι τόσο μεγάλες. «Νομίζω ότι είναι η πρώτη περίπτωση όπου θα μπορούσαμε να δούμε ένα είδος εξόδου από το ευρώ ως μια πολύ ευδιάκριτη πιθανότητα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Φίλιπ Σατλ, συμπληρώνοντας ότι η Κύπρος οδεύει προς άνευ προηγούμενου οικονομική αδυναμία.

Απο τον Αττίλα στην “διάσωση”

Η εισβολή του τουρκικού Αττίλα το 1974 οδήγησε σε πτώση του κυπριακού ΑΕΠ κατά 17% εκείνη τη χρονιά και κατά 19% το 1975. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι μετά το συμφωνία «διάσωσης» η συρρίκνωση του κυπριακού ΑΕΠ θα αγγίξει αυτή τη φορά μόνο το 10%. Ιδιώτες αναλυτές όμως, όπως η Φιόνα Μιούλεν της κυπριακής συμβουλευτικής εταιρείας Sapienta Economics, θεωρούν υπεραισιόδοξη αυτή την εκτίμηση και βλέπουν ότι η ύφεση της κυπριακής οικονομίας στη διετία 1013-14 θα προσεγγίσει τουλάχιστον το 20%. «Μια τέτοια προοπτική θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την κυπριακή κοινωνία, αφού θα εκτοξεύσει την ανεργία στο 17% φέτος και πάνω από το 25% το 2014» λέει χαρακτηριστικά η Μιούλεν στον τελευταίο Economist. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Λι Μπούκχαιτ, αρχιτέκτονας του ελληνικού PSI προβλέπει ότι η Κύπρος θα χρειαστεί και δεύτερη διάσωση. «Η συμφωνία διάσωσης και οι υπολογισμοί για τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών έχουν στηριχθεί σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την ύφεση που δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα θα ζήσει το νησί… Θα χρειαστεί και άλλη αναδιάρθρωση», λέει.

“Μήπως είναι ηδη εκτός”

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου Καρλ Γουέλαν, σύμβουλος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και πρώην στέλεχος της Fed και της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, αναρωτιέται μήπως η Κύπρος είναι ήδη εκτός ευρώ. Σε άρθρο του στο Forbes, ο επιφανής οικονομολόγος επισημαίνει ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις κυπριακές τράπεζες και στη διακίνηση κεφαλαίων σημαίνουν ότι το ευρώ παραμένει ονομαστικά και μόνο νόμισμα της Κύπρου. «Ενα κυπριακό ευρώ δεν είναι ισότιμο πια με ένα ευρώ οπουδήποτε αλλού… η Κύπρος είναι τυπικά μόνο μέλος της ευρωζώνης». Από τη στιγμή που είναι κατ’ όνομα μέλος, το αιωρούμενο ερώτημα είναι: «θα καταφέρει να ξαναγίνει φυσιολογικό μέλος της ευρωζώνης ή καλύτερα να επιστρέψει σε δικό της νόμισμα;». Ο Γουέλαν πιστεύει πάντως ότι για να παραμείνει η Κύπρος στο ευρώ θα πρέπει να αλλάξουν στρατηγική οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναθέτοντας την εξυγίανση και ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης-ESM.

………………………………………………………………………………….

EΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΠΟΛ ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ

“Το μέλλον της Κύπρου στο ευρώ είναι… καταστροφική λιτότητα”

«Τα τελευταία τρία χρόνια προέβλεπα ένα πιθανό σενάριο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ: μια τραπεζική κρίση, την οποία ακολουθούν περιορισμοί στις τραπεζικές αναλήψεις παρόμοιοι με το corralito στην Αργεντινή το 2001 και μετά -με το επιχείρημα κατά της εξόδου να έχει εξαλειφθεί- την επανεισαγωγή του εθνικού νομίσματος. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Παρά τον μεγάλο πόνο, η προσήλωση της πολιτικής ελίτ της Ελλάδας στο ευρώ αποδείχθηκε υπερβολικά ισχυρή. Η ανάλυσή μου για τα οικονομικά δεν ήταν λάθος, αλλά οι πολιτικές μου προβλέψεις ήταν άστοχες» σημειώνει ο Πολ Κρούγκμαν στο μπλογκ του στους «New York Times» υποστηρίζοντας ότι αν και η οικονομική του ανάλυση για την Ελλάδα ήταν ορθή, δεν υπολόγισε σωστά την πολιτική διάσταση των εξελίξεων. Εκτιμά ότι η περίπτωση της Κύπρου δικαιώνει το πρώτο μέρος του σεναρίου του. Και τονίζει ότι η Κύπρος δεν έχει πλέον κανέναν λόγο να μείνει στο ευρώ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποιος είναι ο λόγος της παραμονής στο ευρώ; Η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του ενιαίου νομίσματος έχει φύγει. Εν τω μεταξύ, το μέλλον της Κύπρου στο ευρώ είναι ένα μέλλον αποπληθωρισμού και καταστροφικής λιτότητας. Μπορεί η ελπίδα ότι κάποια μέρα με κάποιον τρόπο θα αποκατασταθεί το status quo ante να τα δικαιολογήσει όλα αυτά;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}