Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Καταρχήν «ναι» στην αξιολόγηση εκπαιδευτικών

φωτό αρχείου
 27/3/2013
 http://www.enet.gr

Ψηφίστηκε επί της αρχής -με τη στήριξη των κομμάτων της πλειοψηφίας- το νομοσχέδιο για την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο προβλέπει αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. 

Ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου διαβεβαίωσε ότι μοναδικός σκοπός της αξιολόγησης είναι η βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης των εκπαιδευτικών ενώ απέρριψε τις επικρίσεις ότι αποτελεί εργαλείο για απολύσεις. Διαβεβαίωσε ότι οι αξιολογηθέντες ως ανεπαρκείς, θα υποβοηθηθούν και δεν θα απολυθούν. 

Η ΝΔ επανέλαβε ότι η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο ενός εκπαιδευτικού συστήματος παγκοσμίως και ότι δεν αποτελεί αυτοσκοπό, στοιχείο τιμωρίας των εκπαιδευτικών ή μισθολογικής εξέλιξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι η κυβέρνηση συνδέει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με το μισθολόγιό τους ενώ προέβλεψε ότι η αξιολόγηση θα προκαλέσει πιο εκτεταμένες πελατειακές σχέσεις και άγριο ανταγωνισμό ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία. 

Το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι πρέπει να ξεκινήσει στην Ελλάδα η αξιολόγηση και σημείωσε ότι εάν καταψήφιζε το νομοσχέδιο, θα δινόταν λανθασμένο μήνυμα στην κοινωνία. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. 

Η ΔΗΜΑΡ εκτίμησε ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα ο δάσκαλος που κάνει τη δουλειά του, υπογράμμισε όμως ότι υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί η αξιολόγηση για τους εκπαιδευτικούς σε κυνήγι "των ντοσιέ και των προγραμμάτων του συστήματος". Το ΚΚΕ σχολίασε ότι η αξιολόγηση συνδέεται με απολύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}