Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΑΓΕΤ Πήραν τα λεφτά, έβαλαν λουκέτο και… έφυγαν!

27/03/2013 
http://www.efsyn.gr

Του Βασίλη Γεώργα 
Οριστικό λουκέτο στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής στη Χαλκίδα βάζουν οι Γάλλοι της Lafarge, μόλις πέντε μήνες αφότου απομάστευσαν τα αποθεματικά του ομίλου, μεταφέροντας εκτός Ελλάδος 70 εκατ. ευρώ μέσω επιστροφής κεφαλαίου.

Οι φούρνοι στο εργοστάσιο της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας Τσιμέντα Χαλκίδας που πέρασε στην ιδιοκτησία της ΑΓΕΤ το 1996, έσβησαν και τυπικά χθες με απόφαση που έλαβε η μητρική ανήμερα της αργίας της 25ης Μαρτίου. Οι 230 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, που τον τελευταίο χρόνο είχαν υποχρεωθεί σε μειώσεις αποδοχών και είχαν αντιμετωπίσει αποφάσεις για εκ περιτροπής εργασία, βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα καθώς οι θέσεις εργασίας τους δεν διασφαλίζονται και έχουν κληθεί να υπογράψουν τις απολύσεις τους.

Η επίσημη αιτιολογία που επικαλείται η διοίκηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής για το λουκέτο στο εργοστάσιο της Χαλκίδας είναι ότι δεν ήταν πλέον βιώσιμο καθώς η παραγωγή τσιμέντου η οποία τροφοδοτούσε κατά κύριο λόγο την αγορά της Αττικής, είχε μειωθεί σημαντικά λόγω της υποχώρησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά 80% από το 2008. Ηδη από το 2011 το εργοστάσιο είχε σταματήσει την παραγωγή και δούλευε στο 10% της δυναμικότητάς του.

Το σχέδιο της ΑΓΕΤ, τώρα, είναι να ενισχύσει την παραγωγή τσιμέντου στα άλλα δύο εργοστάσια που λειτουργεί ο όμιλος στον Βόλο (σ.σ.: πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα στην Ευρώπη) και στο Μηλάκι της Εύβοιας και να αυξήσει τις εξαγωγές τσιμέντου στις αγορές της Μεσογείου.

Από το λουκέτο στο εργοστάσιο της Χαλκίδας, η ΑΓΕΤ θα επιβαρυνθεί λογιστικά με 57 εκατ. ευρώ, ωστόσο εκτιμά ότι από του χρόνου θα έχει θετική επίδραση ύψους 18 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο όμιλος ανακοίνωσε χθες ότι ολοκλήρωσε τη χρήση 2012 με ζημιές μετά από φόρους 76,50 εκατ. ευρώ και μείωση πωλήσεων κατά 17,8% στα 228,16 εκατ. ευρώ.

Μίλαγαν για επενδύσεις με τον… Σαμαρά!

Η διοίκηση της εταιρείας, που προ ολίγων εβδομάδων είχε μετάσχει στη σύσκεψη των πολυεθνικών με τον Αντώνη Σαμαρά για την προσέλκυση… επενδύσεων, έχει καλέσει τους εργαζόμενους σε συνάντηση προκειμένου να… διαβουλευτεί τις απολύσεις τους. Από το σωματείο εργαζομένων διεμήνυσαν πάντως χθες ότι δεν προτίθενται να νομιμοποιήσουν καμία διαβούλευση και θα ζητήσουν από την κυβέρνηση, αν κλείσει το εργοστάσιο, να αφαιρεθούν οι άδειες λειτουργίας του λατομείου και του εργοστασίου.

Η ΓΣΕΕ από την πλευρά της κατήγγειλε χθες ως απαράδεκτη την απόφαση της διοίκησης της εταιρείας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ να κλείσει το εργοστάσιο. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «με το πρόσχημα της μείωσης της παραγωγικής δραστηριότητας, η διοίκηση της εταιρείας βάζει λουκέτο σ’ ένα από τα πιο ανεπτυγμένα και κερδοφόρα όλα τα προηγούμενα χρόνια εργοστάσια της χώρας, αδιαφορώντας για τις δραματικές επιπτώσεις στις οικογένειες των εργαζομένων και στην τοπική κοινωνία. Η ΓΣΕΕ μαζί με τους εργαζομένους της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ θα αντιπαλέψουν με κάθε μέσο και τρόπο την απαράδεκτη και εξοντωτική αυτή απόφαση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}