Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο των νέων αντιλαϊκών μέτρων




Κατάργηση τριετιών, αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις, απολύσεις στο δημόσιο και τους δήμους, παραχώρηση λιμανιών και μπαράζ μέτρων για τη συγκέντρωση των μεριδίων της αγοράς στους επιχειρηματικούς ομίλους περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Προς κατάργηση των τριετιών

Αφήνεται ορθάνοιχτο παράθυρο για κατάργηση των τριετιών από το 2017, ο κατώτατος μισθός θα αντικατασταθεί με τη φράση «μοναδική αξία αναφοράς» και το πιθανότερο είναι να μην συνοδεύεται από τις τριετίες, που ούτως ή άλλως είναι παγωμένες, ενώ με πρόσχημα τους μακροχρόνια άνεργους μειώνονται σημαντικά.

Νέες αντασφαλιστικές παρεμβάσεις 

Η επικουρική ασφάλιση μετατρέπεται σε κεφαλαιοποιητική, αφού το ενιαίο επικουρικό ταμείο μετατρέπεται σε ταμείο καθορισμένων εισφορών, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων, οι οποίες θα υπολογίζονται με βάση το ύψος των εισφορών που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος. Επιπλέον, δίνεται πλήγμα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, με την κατάργηση σειράς κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν τα ταμεία αλλά και από τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Απολύσεις και διαθεσιμότητες 

Με το πολυνομοσχέδιο κάνει ξεκάθαρο ότι οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες θα συνεχισθούν στο δημόσιο, αφού προβλέπει ότι «το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει αποζημίωση απόλυσης ειδικά και μόνο λόγω κατάργησης θέσης». Δείχνει ακόμα πως οι υπάλληλοι Δήμων και Περιφερειών θα βρεθούν στο στόχαστρο, αφού προβλέπει ότι «η πράξη λύσης της εργασιακής σχέσης υπαλλήλων ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, σε περίπτωση που δεν εκδοθεί από το αρμόδιο όργανο διοίκησης εντός πέντε ημερών (5) από τη λήξη του καθεστώτος διαθεσιμότητας, εκδίδεται από το Γενικό Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης». Ανάλογη κατάσταση και για τους εργαζόμενους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπου «η πράξη λύσης της εργασιακής σχέσης υπαλλήλων ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε περίπτωση που δεν εκδοθεί από το αρμόδιο όργανο διοίκησης εντός πέντε ημερών (5) από τη λήξη του καθεστώτος διαθεσιμότητας, εκδίδεται από τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Επιπλέον, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θέτει σε διαθεσιμότητα εργαζόμενους στο ΕΣΥ, προβλέποντας ότι «το σύνολο των υπαλλήλων των κλάδων ΔΕ Οδηγών, ΔΕ Τεχνικού (ειδικότητας Οδηγών) και ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων, οι οποίοι κατέχουν οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ τίθεται, αυτοδικαίως, από την ισχύ του παρόντος, σε καθεστώς διαθεσιμότητας».

Η πρόταση για το γάλα

Για το γάλα προβλέπει πως «το παστεριωμένο γάλα που συσκευάζεται σε τελική συσκευασία εντός 12 ωρών από την άμελξη και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης, μπορεί, πέραν των αναφερόμενων στο προηγούμενο εδάφιο, να φέρει και την ένδειξη "γάλα ημέρας"». Για το γάλα «υψηλής παστερίωσης» προβλέπεται ότι η «διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή».

Παραχώρηση των λιμανιών 

Με το πολυνομοσχέδιο ιδρύεται η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ), η οποία «είναι αρμόδια για την παρακολούθηση της εφαρμογής των όρων και διατάξεων των συμβάσεων παραχώρησης στους λιμένες, την τήρηση των υποχρεώσεων των λιμένων στο πλαίσιο της σχετικής κείμενης -εθνικής και ευρωπαϊκής- νομοθεσίας, κυρίως σε σχέση με δημόσιες συμβάσεις, συμβάσεις παραχώρησης και τους κανόνες ανταγωνισμού...».

Διευκόλυνση των επιχειρηματικών ομίλων 

Το πολυνομοσχέδιο ενσωματώνει μπαράζ προτάσεων από την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, που διευκολύνουν τους επιχειρηματικούς ομίλους να συγκεντρώσουν σημαντικά μερίδια της αγοράς που κατέχουν αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι.
Μεταξύ άλλων, επιφέρει αλλαγές στις αγορές υγρών καυσίμων, τσιμέντου, ασφάλτου, τουρισμού, μεταφορών, σιδηροδρόμων ακόμα και του περιπτέρου.

Και διατάξεις για φοροεπιδρομή

Θεσπίζονται οι αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών με το χαράτσι στα χωράφια και την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων υπό προϋποθέσεις. Για το ποσό των 500 ευρώ η εφορία θα προχωράει σε κατασχέσεις κινητών και ακινήτων. Επίσης, για τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά, προβλέπεται το αυτονόητο: «απαλλάσσονται από το φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) τα ακίνητα που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό στην Κεφαλονιά και ειδικά για τα έτη 2014, 2015».

Θριαμβολογεί η κυβέρνηση

Σε θριαμβολογίες για τη συμφωνία με την τρόικα κατέφυγε εκ νέου ο Αντώνης Σαμαράς που σε δηλώσεις του κάλεσε τους βουλευτές της πλειοψηφίας να υπερψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός έπειτα από τη σύσκεψη με τη συμμετοχή τουΕυάγγελου Βενιζέλου ισχυρίστηκε «μετά από επτά μήνες διαπραγμάτευσης πετύχαμε μία συμφωνία που κάνει το μεγάλο βήμα μπροστά. Πρώτα απ’ όλα αναγνωρίστηκαν όλες οι επιτυχίες της χώρας. Μετά δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας. Τελείωσε αυτό. Και κυρίως κρατήθηκαν άθικτες όλες οι κόκκινες γραμμές που τους είχαμε βάλει. Θα ακολουθήσει τώρα η έξοδός μας στις αγορές, μετά η συζήτηση για το χρέος. Και έτσι μόνον αρχίζουμε πια, οριστικά, να βγαίνουμε από την κρίση και από τα μνημόνια. Αυτό και μόνο μετράει σήμερα. Και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Οι βουλευτές μας το ξέρουν. Είναι υπεύθυνοι και το έχουν αποδείξει».

«Όλα είναι υπό έλεγχο» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη με τον Αντώνη Σαμαρά και υποστήριξε ότι «θα γίνει το καλύτερο για την ελληνική κοινωνία» σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη λαϊκή οργή για τα νέα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}