Georgia Mylonaki |
ΕΕ-ΔΝΤ-Ουκρανία
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον μιλώντας σε εκδήλωση του Γερμανικού Ιδρύματος Μάρσαλ εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για την οικονομία της Ουκρανίας και απηύθυνε έκκληση για την υποστήριξή της. Η Άστον δήλωσε ότι θα πρέπει να επιλυθεί «αρκετά γρήγορα» ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Πρόσθεσε ότι ένα άλλο πρόβλημα είναι «η οικονομική βιωσιμότητα της βιομηχανίας, μεγάλο μέρος της οποίας χρήζει εκσυγχρονισμού ... πράγμα που απαιτεί ένα πιο μακρόπνοο σχέδιο». Τέλος, σημείωσε «υπάρχουν τα βασικά διαρθρωτικά προβλήματα για το πως θα διασφαλιστεί ότι θα μπορούν να παράγουν τους πόρους που χρειάζονται για να μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και να μπορούν να αναπτύξουν αυτή την οικονομία χωρίς να προσκρούουν στο να μην έχουν αρκετά χρήματα μέρα με τη μέρα».Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να παράσχει 15 δις ευρώ σε δανειακή μορφή και σε επιδοτήσεις σε μια πάροδο πολλών ετών. Η βοήθεια της ΕΕ απαιτεί εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις και την υπογραφή μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Ουκρανία και το ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να υποβάλει έκθεση την ερχόμενη Τρίτη για την πρόοδο των συνομιλιών με την Ουκρανία σχετικά με ένα δανειακό πρόγραμμα.
Η ΕΕ συμφώνησε επίσης να επεκτείνει εμπορικά προνόμια στην Ουκρανία ύψους σχεδόν 500 εκατ. ευρώ, αφαιρώντας τους δασμούς σε μια ευρεία γκάμα αγροτικών, υφαντουργικών και άλλων εισαγωγών.
http://www.reuters.com/article/2014/03/22/us-ukraine-crisis-economy-idUSBREA2L0MP20140322
Ενέργεια από ΗΠΑ και Τ-ΤΙΡ (Transatlantic Trade and Investment Partnership)
ΗΠΑ και ΕΕ φέρνουν στο προσκήνιο την Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Συνεργασία (Τ-ΤΙΡ), για την οποία οι συνομιλίες ξεκίνησαν πριν από οκτώ μήνες. Βρυξέλες και Ουάσινγκτον λένε ότι μια εμπορική συμφωνία που θα καλύπτει σχεδόν τη μισή οικονομία του κόσμου θα μπορούσε να παράγει ετησίως επιπλέον 100 δις δολάρια σε πρόσθετη οικονομική απόδοση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς και να δημιουργήσει μια αγορά 800 εκατομμυρίων καταναλωτών.
Την Τετάρτη οι δύο ανώτατοι επικεφαλής της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα συναντηθούν με τον Ομπάμα στις Βρυξέλες. Πέρα από το θέμα της ενέργειας και της Ουκρανίας, θα συζητήσουν με ποιο τρόπο θα ανοίξουν εκατέρωθεν τις αγορές τους, αίροντας τα εμπόδια για τις επιχειρήσεις και τους δασμούς που κοστίζουν στις εταιρείες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ιδιαίτερα στις αυτοκινητοβιομηχανίες όπως οι Ford, General Motors και Volkswagen.
ΗΠΑ και ΕΕ διαφωνούν σε μια αρχική ανταλλαγή προσφορών για το άνοιγμα των αγορών και τον περιορισμό των δασμών, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για έλλειψη φιλοδοξίας ολοκλήρωσης της συμφωνίας.
Το θέμα επανέφερε στο προσκήνιο με δηλώσεις του ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Μάικλ Φρόμαν λίγες μέρες πριν τη σύνοδο ΗΠΑ-ΕΕ στις Βρυξέλες. Ο Φρόμαν δήλωσε ότι η στιγμή είναι ιδανική και εξέθεσε με ποιο τρόπο ευρωπαϊκές εταιρείες θα μπορούσαν να εξάγουν αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο σε τάνκερ στην Ευρώπη μέσω της συμφωνίας, ή ακόμα και πριν την υπογραφή της, όπως θα ήθελαν Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία.
Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, το υπουργείο Ενέργειας πρέπει να εκδίδει άδειες στις εταιρείες εξαγωγών, αλλά η έγκριση αδειών γίνεται αυτόματα υπό μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (free-trade agreement, FTA). «Εννοείται ότι όταν ολοκληρωθεί η Τ-ΤΙΡ, αν ολοκληρωθεί, θα υπάρχει μια σχέση FTA με την ΕΕ» δήλωσε ο Φρόμαν.
Η κύρια εξαγωγική αγορά για το υγροποιημένο φυσικό αέριο των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή είναι η Ασία, αλλά ο Φρόμαν δήλωσε ότι εναπόκειται στις ευρωπαϊκές εταιρείες να αποφασίσουν που θα πάει το αέριο καθώς και ότι οι εξαγωγές δεν εξαρτώνται από την Τ-ΤΙΡ. «Ακόμα και τώρα έχουν εγκριθεί τέσσερις ή πέντε άδειες εξαγωγών σε χώρες με τις οποίες δεν έχει συναφθεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Υπάρχουν αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες που είναι ανάδοχοι» δήλωσε ο Φρόμαν ονοματίζοντας τη γαλλική Total και την GDF Suez.
http://www.reuters.com/article/2014/03/22/ukraine-crisis-usa-trade-idUSL6N0MJ08520140322
Σύνοδος Πυρηνικής Ασφάλειας και G7
Ο Λαβρόφ θα πάρει μέρος στη Σύνοδο Πυρηνικής Ασφάλειας που θα γίνει στη Χάγη στις 24-25 Μαρτίου και αυτή θα είναι η πρώτη του συνάντηση με δυτικούς αξιωματούχους μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Στη συνάντηση θα παραβρεθεί ο Ομπάμα και άλλοι ηγέτες, αλλά όχι ο Πούτιν. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε οτι ο Κέρι θα έχει διμερείς συναντήσεις με ξένους συνομιλητές, μεταξύ των οποίων και με τον Λαβρόφ. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Στο περιθώριο της συνόδου, οι ηγέτες των αναπτυγμένων βιομηχανικών χωρών αναμένεται να πραγματοποιήσουν μια συνάντηση των G7 για συζητήσουν για το νέο ψυχροπολεμικό κλίμα.
http://www.reuters.com/article/2014/03/22/us-ukraine-crisis-lavrov-summit-idUSBREA2L0AO20140322
ΗΠΑ-ΔΝΤ-Ουκρανία
Οι βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων, που κυριαρχείται από τους Ρεπουμπλικάνους, πρότειναν ένα νομοσχέδιο που δεν περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις του ΔΝΤ, δημιουργώντας μια πιθανά χρονοβόρα αντιπαράθεση με τη Γερουσία, που κυριαρχείται από τους Δημοκρατικούς, και η οποία αναμένεται να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις στο ΔΝΤ.
Πέρα από τις μεταρρυθμίσεις του ΔΝΤ, το «Νομοσχέδιο Υποστήριξης της Ουκρανίας» της Βουλής των Αντιπροσώπων καθρεφτίζει το νομοσχέδιο της Γερουσίας που θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένεται να εγκριθεί. Το νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων περιλαμβάνει επιπλέον 50 εκατ. δολάρια σε βοήθεια για την υποστήριξη της διαφάνειας, της λογοδοσίας, του κράτους δικαίου, της οικονομικής διαφοροποίησης και προγραμμάτων καταπολέμησης της διαφθοράς.
Τόσο το νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και της Γερουσίας προτείνουν 1 δις δολάρια σε εγγυήσεις δανείων για την Ουκρανία. Για την ακρίβεια η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοθεσία που περιλάμβανε αποκλειστικά τις εγγυήσεις δανείων στις αρχές Μαρτίου.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων θα συζητήσει το νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τρίτη.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας πέρασε το δικό της νομοσχέδιο νωρίτερα μέσα στο Μάρτιο και τα μέτρα θα συζητηθούν στην ολομέλεια της Γερουσίας αυτή την εβδομάδα, ξεκινώντας με μια διαδικαστική ψηφοφορία τη Δευτέρα.
Αν και τα δύο σώματα επικυρώσουν τα νομοσχέδιά τους, τα δύο νομοσχέδια θα πρέπει να συμβιβαστούν σε μια επιτροπή διαβούλευσης ώστε να μπορέσει να εγκριθεί μία οριστική μορφή που θα σταλεί για υπογραφή στον Ομπάμα.
Μεταρρυθμίσεις στο ΔΝΤ
Η κυβέρνηση Ομπάμα πιέζει εδώ κι ένα χρόνο το Κογκρέσο να εγκρίνει τη μετατόπιση 63 δις δολαρίων από ένα fund κρίσεων του ΔΝΤ στους γενικούς του λογαριασμούς, ώστε να τηρηθεί η δέσμευση του 2010 για την εφαρμογή των μεταρρυθμήσεων και να διατηρηθει η επιρροή των ΗΠΑ στο φορέα διεθνούς δανεισμού και ταυτόχρονα να ενισχυθεί ένα ινστιτούτο που θα παίξει ρόλο-κλειδί στη σταθεροποίηση της ουκρανικής οικονομίας.
Ωστόσο, ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές εκφράζουν παράπονα ότι οι μεταρρυθμίσεις του ΔΝΤ θα κοστίσουν πάρα πολλά σε μια περίοδο ελλειμμάτων και περικοπών του προϋπολογισμού και κατηγορούν τον Ομπάμα ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ουκρανική κρίση για να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα δικρίνεται μια ολοένα και μεγαλύτερη τάση απομονωτισμού, ιδιαίτερα από το Tea Party, που εκφράζει σκεπτικισμό για κάθε ενέργεια που θεωρείται ότι εκχωρεί επιρροή σε διεθνείς οργανισμούς.
Μέλη και των δύο κομμάτων λένε πως ελπίζουν η διαφωνία να μην καθυστερήσει τη βοήθεια για την Ουκρανία, αλλά δεν μπορούν να πουν αν θα είναι οι Δημοκρατικοί ή οι Ρεπουμπλικάνοι πιο πιθανό να υποχωρήσουν αν τα δύο νομοσχέδια εγκριθούν από το κάθε σώμα στην τωρινή τους μορφή.
http://www.reuters.com/article/2014/03/21/ukraine-crisis-usa-congress-idUSL2N0MI17020140321
Ενίσχυση ΝΑΤΟ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Πολωνία και σε άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον είναι θετική σε μια τέτοια προοπτική αλλά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη λεπτομερείς συνομιλίες.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε την Πολωνία την περασμένη εβδομάδα και επιβεβαίωσε τα σχέδια ανάπτυξης στοιχείων μιας αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία μέχρι το 2018.
Κατά την επίσκεψη του Μπάιντεν, ο Πολωνός υπουργός δήλωσε: «υπάρχει ξεκάθαρη προσδοκία από την πλευρά μας και επίσης από την πλευρά όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη για μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και για ισχυροποίηση αυτής της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ». Δεδομένης της κρίσης στην Ουκρανία είναι «φυσικό» να συμπεράνει κανείς ότι οι περαιτέρω συνομιλίες με τις ΗΠΑ θα περιλαμβάνουν επίσης την πιθανότητα εγκαθίδρυσης μιας αμερικανικής βάσης στην περιοχή, πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ενισχύσουν την κλίμακα των στρατιωτικών τους ασκήσεων στην Πολωνία, στέλνοντας νωρίτερα το Μάρτιο 12 αμερικανικά μαχητικά τζετ F-16 και 300 άτομα προσωπικό. Πριν υπήρχε απλώς ένα μικρό απόσπασμα αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού που βοηθούσε στην εκπαίδευση των Πολωνών πιλότων.
http://www.reuters.com/article/2014/03/22/us-poland-usa-military-idUSBREA2L0AU20140322
Μολδαβική επιτάχυνση
Η ΕΕ σκέφτεται να επιταχύνει τις διαδικασίες σύνδεσης με τη Μολδαβία και τη Γεωργία. Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες έχουν διαπραγματευτεί συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ οι οποίες αναμένεται να υπογραφούν μάλλον τον Ιούνιο.
Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, που θέλει να γίνει ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει τη συμφωνία σύνδεσης με τη Μολδαβία ώστε να μη γίνει ο επόμενος στόχος προσάρτησης του Πούτιν.
Την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος της αυτονομιστικής περιοχής της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία κάλεσε τη Μόσχα να ενσωματώσει την βασικά ρωσόφωνη περιοχή, η οποία αποσκίρτησε από τη Μολδαβία το 1990, ένα χρόνο πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η Μολδαβία με πληθυσμό 3,5 εκατ. κατοίκων εκκίνησε μια συμφωνία ισχυροποίησης των δεσμών της με την ΕΕ μέσα στο 2013 η οποία βρίσκεται στο μέσον της υπογραφής της και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014. Πρόκειται για μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, η οποία είχε φιλοδυτικές κυβερνήσεις από το 2009 και διατηρεί μια δύσκολη σχέση με τη Ρωσία, από την οποία εξαρτάται για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Πέρυσι η Ρωσία έκοψε τις εισαγωγές κρασιού από τη Μολδαβία, απαντώντας στην προσέγγισή της με την ΕΕ.
http://www.reuters.com/article/2014/03/22/us-ukraine-crisis-moldova-idUSBREA2L0JN20140322
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου