15/02/13
Μ. Χριστοδούλου
Εφιαλτικές διαστάσεις προσλαμβάνουν οι προβλέψεις του νέου
Μεσοπρόθεσμου για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2013, η οποία
όπως όλα δείχνουν θα κυμανθεί στο 5,2% έναντι αρχικής πρόβλεψης για
4,5%.
Σε απόλυτα μεγέθη το ΑΕΠ της χώρας προβλέπεται να υποχωρήσει στα 183
δι8σ. ευρώ από 193,76 δισ. ευρώ το 2012. Η Ελλάδα έχει να δει θετικό
πρόσημο στον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της από το δεύτερο τρίμηνο του 2008
κάτι το οποίο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα γίνει το 2014.
Για τα
ελληνικά νοικοκυριά βαθύτερη ύφεση σημαίνει μικρότερους μισθούς και
υψηλότερη ανεργία, ο δείκτης της οποίας κινείται ήδη προς το 30%. Στους
νέους τα ποσοστά των άνεργων είναι τρομακτικά αφού αγγίζουν το 62%(!),
προκαλώντας τριγμούς στην ελληνική κοινωνία.
Την ίδια ώρα, και παρά το λάθος του πολλαπλασιαστή που βύθισε στην ύφεση και στην ανεργία την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τονίζει πως «Το ελληνικό πρόγραμμα συμφωνήθηκε» και είναι «προσαρμοσμένο στη δυνατότητα της Ελλάδας να το εφαρμόσει».
Είναι προφανές ότι οι δανειστές δεν συζητούν καμία αλλαγή στο Μνημόνιο, καθώς όπως είπε και ο κ. Ράις έχουν ήδη «κερδίσει μια ανακούφιση του χρέους τους». Το μήνυμα μετέφερε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος χθες εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ερωτηθείς για το αν υπάρχει περιθώριο αλλαγής των όρων του Μνημονίου τόνισε: «Από ό,τι φαίνεται όχι».
Τα πλέον αρνητικά οικονομικά στοιχεία, που ανακοινώθηκαν χθες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, αλλά και οι δυσμενέστατες προβλέψεις του ΚΕΠΕ, που δεν πτοούν ούτε την κυβέρνηση ούτε τους δανειστές αφορούν:
1. Η ύφεση εμφανίζει συνεχή επιδείνωση, καθώς έκλεισε στο 6,5% το 2012. Η πρόβλεψη για φέτος χειροτερεύει, καθώς το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο την ανεβάζει στο 5,2% από 4,5% του προηγούμενου στόχου. Φυσικά, οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα περί ανάπτυξης 0,3% κατά το τρέχον έτος αφορούν μόνο στο τελευταίο τρίμηνο και είναι υπό αμφισβήτηση μετά την επί τα χείρω πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου. Ενδεικτική είναι η πρόβλεψη του ΚΕΠΕ για ύφεση 2,9% στο τελευταίο τρίμηνο του 2013. Μπορεί να υπάρχει αποδυνάμωση της ύφεσης (από 5,6% στο πρώτο τρίμηνο, στο 4,6% το δεύτερο και 3,5% το τρίτο), αλλά σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται η ανάπτυξη φέτος.
2. Η ανεργία είναι η δυσμενέστερη επίπτωση της ύφεσης. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στον Νοέμβριο έχει ανέβει στο 27% (βλ. σχετικό ρεπορτάζ). Το ΚΕΠΕ προβλέπει επιδείνωση στο 30,1% το 2013, ενώ το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η πραγματική ανεργία θα εκτιναχθεί στο 35% φέτος. Πάντως, για τον κ. Ράις το κλειδί για την τόνωση της ανάπτυξης και την καταπολέμηση της ανεργίας είναι η εφαρμογή του προγράμματος.
Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο για το ΚΕΠΕ είναι ο σχεδόν μηδενισμός του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου στο -0,7% φέτος έναντι -2,7% το 2012 –στοιχείο που υποδηλώνει τον περιορισμό του δανεισμού δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τερματισμό της ύφεσης κάποια στιγμή στο μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου