Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Παράνομη η εφεδρεία

Πέμπτη, 20/2.2013 
http://www.efsyn.gr

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη ρύθμιση του Πρώτου Μνημονίου για απομάκρυνση υπαλλήλων από το Δημόσιο, με μια απόφαση που μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για να κριθεί παράνομη και η «διαθεσιμότητα» του Τρίτο Μνημονίου

Των Κατερίνας Κατή – Κώστα Μοσχονά

Μπλόκο στην εφεδρεία του 2011 βάζει η απόφαση περί αντισυνταγματικότητας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αποτελεί πρόκριμα για τη διαθεσιμότητα που απαιτείται στο 3ο Μνημόνιο, την ώρα που οι Βρυξέλλες απαιτούν να ανοίξει εδώ και τώρα το πακέτο των απολύσεων εν μέσω απειλών για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου.

Στην Αθήνα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε κατά πλειοψηφία χθες «αντισυνταγματική» και «παράνομη» την εφεδρεία (προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα) του πρώτου Μνημονίου. Αφορά πάνω από 6.000 υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που απασχολούνται αποκλειστικά με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και η πλειοψηφία των οποίων αναγκάστηκε να συνταξιοδοτηθεί. Σημειώνεται ότι χρήση του νόμου περί εφεδρείας έκαναν λιγότερα από 1.000 άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντίθετο στο άρθρο 103 του Συντάγματος το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας (εφεδρεία) στον δημόσιο τομέα που προβλέφθηκε με τον νόμο 4024/2011 (υπουργική απόφαση και εγκύκλιος).

Οι δικαστές του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, μετά από προσφυγή της ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, έκριναν ότι της εφαρμογής του μέτρου δεν προηγήθηκε από κυβερνητικής σκοπιάς η κατάλληλη οργάνωση του δημόσιου τομέα, όπως απαιτούν οι συνταγματικές επιταγές. Δεν εξετάστηκε αν πλήττεται ή όχι η οργανωτική δομή των δημόσιων υπηρεσιών και δεν ερευνήθηκε αν δημιουργούνται προβλήματα στην οργάνωσή τους, όπως οι ανάγκες από τις κενές θέσεις.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι υποστήριζαν ότι η εφεδρεία ουσιαστικά συνιστά παύση από τα καθήκοντά τους, γεγονός που παραβιάζει το άρθρο 103 του Συντάγματος βάσει του οποίου δεν μπορούν να παυθούν χωρίς προηγούμενη απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου.

Το ενδιαφέρον της απόφασης, που θα δημοσιευθεί εντός διμήνου, είναι ότι μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για την εφεδρεία του τρίτου Μνημονίου. Αν και ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Σάιμον Ο΄Κόνορ προσπαθούσε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Από τη μια έδινε διαβεβαιώσεις ότι δεν τίθεται θέμα άμεσων απολύσεων στο Δημόσιο και από την άλλη τόνιζε ότι το μετακινούμενο προσωπικό μπορεί να παραμείνει έως ένα χρόνο με μειωμένο μισθό (υποκαθιστώντας τις αποζημιώσεις απολύσεων) και να μπει σε διαδικασία αναζήτησης νέας εργασίας και επανεκπαίδευσης, προκειμένου να βοηθήσει τη μετάβασή του προς τον ιδιωτικό τομέα αν είναι αναγκαίο…

Κατά τα άλλα, οι 150.000 που πρέπει να αποχωρήσουν μέχρι το 2015 από το Δημόσιο δεν πρόκειται να απολυθούν, αλλά θα είναι ωσεί παρόντες! Εξ αυτών, οι 23.000 τίθενται φέτος εκτός εργασίας και 12.500 μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι διευκρινίσεις του κ. Κόνορ συνοδεύτηκαν και από απειλές του τύπου ότι προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου είναι η ολοκλήρωση των σχεδίων στελέχωσης για τα κύρια υπουργεία και τα σχέδια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να εντοπιστούν περιττές θέσεις και υπάλληλοι και σε αυτή τη βάση θα καθοριστούν τριμηνιαίοι στόχοι για υποχρεωτικές αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014.


21/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}