Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΗ, φυσικό αέριο, ύδρευση, Ιππόδρομο, μαρίνες θέλουν οι Γάλλοι

Τετάρτη, 20-2-2013
Πηγή:www. capital.gr

Του Βασίλη Γεώργα

 
 
«Ούτε χάρες ζητάμε, ούτε προνόμια. Ο καλύτερος θα νικήσει στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας. Η Γαλλία καλείται να δείξει την αριστεία της και την πρόοδο της σε τομείς όπως η ύδρευση, η ενέργεια, και οι υποδομές. Προσκαλώ λοιπόν όλες τις γαλλικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων να συμμετάσχουν ευρύτατα στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος που θα προκηρυχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ».
Με τα λόγια αυτά και περιγράφοντας με λεπτομέρεια στην συνάντησή του με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες, τους τομείς στους οποίους η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έχει επιλέξει να κινηθεί επιθετικά, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έβαλε και επίσημα χθες στο παιχνίδι διεκδίκησης των ελληνικών «φιλέτων» τις μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις και παράλληλα έκλεισε το μάτι στην ελληνική Κυβέρνηση, υποσχόμενος στήριξη στον Αντώνη Σαμαρά για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, σε μια περίοδο που δεν έχει κατακάτσει ακόμη η σκόνη από τις αποχωρήσεις ηχηρών γαλλικών ομίλων από τον ελληνικό επιχειρηματικό στίβο.
«Όσο πιο γρήγορα βγει η Ελλάδα από την κρίση, τόσο πιο γρήγορα θα δημιουργηθούν ευκαιρίες για όλους. Καμία ευημερία δεν μπορεί να υπάρχει στην Ευρώπη, χωρίς την ευημερία της Ελλάδας» σχολίασε ο Γάλλος πρόεδρος τονίζοντας ότι πλέον η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν θα έρθει με δανεικά, αλλά «με την αξιοποίηση ευκαιριών και αμοιβαία επωφελείς επενδύσεις στην πραγματική οικονομία».

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ που παρακολούθησε από κοντά τις ελληνογαλλικές επαφές το τελευταίο 24ωρο φωτογράφιζε ως τομείς υψηλού ενδιαφέροντος για τους Γάλλους την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, την ΕΥΑΘ, της ΕΥΔΑΠ, του ΟΔΙΕ (σ.σ μέσω της εκχώρησης του δικαιώματος διεξαγωγής ιπποδρομιών και στοιχημάτων στην Ελλάδα), τις μαρίνες, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την επανεκκίνηση μεγάλων οδικών έργων στα οποία συμμετέχουν γαλλικοί όμιλοι όπως η Vinci.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν έκρυψε ότι κατά την επίσκεψή του στο Μέγαρο Μάξιμου εξέτασε αναλυτικά μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τον κατάλογο των ιδιωτικοποιήσεων και όπως χαρακτηριστικά είπε, «είδαμε έναν προς έναν τους τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να μετάσχουν γαλλικές επιχειρήσεις, όπως λ.χ η ενέργεια όπου αναμένεται να εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον ιδιαίτερα για το φυσικό αέριο.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό ο στόχος για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ το 2013 που θα προέλθουν κυρίως από την πώληση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ τον Απρίλιο, να ξεπεραστεί, ενώ χαρακτήρισε ως περίπτωση «win - win» τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις τόσο για τις γαλλικές επιχειρήσεις όσο και για την Ελλάδα. Ο ίδιος τόνισε ότι οι συνομιλίες του με τον Φρανσουά Ολάντ «θα πάνε ένα βήμα παραπέρα την δημιουργία του ελληνογαλλικού επιχειρηματικού συμβουλίου και θα συμβάλλουν στην ανάδειξη επενδυτικών ευκαιριών για τους Γάλλους».

Ενέργεια
Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν στο Capital.gr ότι στον Έλληνα πρωθυπουργό μεταφέρθηκε μεταξύ άλλων το έντονο ενδιαφέρον του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού της Total σε ότι αφορά στους διαγωνισμούς για τις έρευνες υδρογονανθράκων (φυσικό αέριο και πετρέλαιο) που αναμένεται να προκηρυχθούν για τη Νότια Κρήτη, όσο και της Gas de France.

Παράλληλα υψηλόβαθμο στέλεχος της ενεργειακής αγοράς εκτιμούσε χθες ότι οι Γάλλοι θα κινηθούν και για την απόκτηση του προς πώλησης 17% της ΔΕΗ με την EDF να θεωρείται πιο πιθανό να διεκδικήσει ρόλο στρατηγικού επενδυτή στην Επιχείρηση, και τους Γερμανούς της RWE να κινούνται μελλοντικά προς την απόκτηση της «μικρής ΔΕΗ» λόγω της μεγάλης εμπειρίας τους στη λιγνιτική παραγωγή. 

Παράλληλα επιχειρηματίες του ενεργειακού κλάδου που ήταν παρόντες χθες στη γαλλο-ελληνική επιχειρηματική συνάντηση,  δεν απέκλειαν το αμέσως επόμενο διάστημα να αναθερμανθεί το γαλλικό ενδιαφέρον και σε ότι αφορά τη συμμετοχή (μέσω κοινοπρακτικού σχήματος πλέον) της ιταλικής Edison (ελέγχεται από τη γαλλική EDF), στον εξελίξει διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ καθώς ήδη υπάρχουν επαφές σε εξέλιξη. Η Edison ήδη έχει έντονη παρουσία στην ελληνική αγορά ενέργειας τόσο μέσω της Elpedison, της κοινής εταιρείας με τα ΕΛΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρισμού, όσο και μέσω της εταιρείας Ποσειδών, της κοινής εταιρείας που έχει συστήσει με τη ΔΕΠΑ για τον υποβρύχιο ελληνοϊταλικό αγωγό.

Ύδρευση
Από τις ελληνογαλλικές επαφές κατέστη σαφές ότι η ιδιωτικοποίηση της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης από την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ θα προσελκύσει το ενδιαφέρον γαλλικών επιχειρήσεων που θα εκφραστεί είτε μέσω της Suez (έχει ήδη το 5% της ΕΥΑΘ) είτε και μέσω της Veolia.

ΟΔΙΕ
Η ιδιωτικοποίηση των ιπποδρομιών και της διεξαγωγής του ιπποδρομιακού στοιχήματος αποτελεί έναν ακόμη τομέα που κοιτάζουν γαλλικών συμφερόντων επιχειρήσεις, με την PMU που διαχειρίζεται τον γαλλικό ιππόδρομο να θεωρείται φαβορί στην κούρσα της ιδιωτικοποίησης που θα σημάνει και το τέλος εποχής του ΟΔΙΕ (οδηγείται σε εκκαθάριση). Ο εν λόγω γαλλικός όμιλος είναι από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, με τζίρο της τάξης των 9,5 δισ. ευρώ μόνο στην Γαλλία και έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον του στο ΤΑΙΠΕΔ.
         

Τι είπαν οι επιχειρηματίες σε Ολάντ-Σαμαρά
- Ο διευθύνων σύμβουλος της Elpedison, Michel Piguet ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά για την άρση των στρεβλώσεων που χαρακτηρίζουν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την επίλυση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες του κλάδου.

«Γνωρίζω καλά το πρόβλημα. Έχω προσπαθήσει να πάρω πρωτοβουλίες για τις στρεβλώσεις που τυραννούν την αγορά ενέργειας» του απάντησε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αυτή την περίοδο γίνεται επαναπροσδιορισμός των οικονομικών της ίδιας της ΔΕΗ ενώ υπάρχει πλάνο εξυγίανσης των κανόνων της αγοράς. Για το θέμα της ρευστότητας είπε ότι «γίνονται προσπάθειες σιγά - σιγά με τη συνεργασία του ΥΠΕΚΑ και του υπουργείου Οικονομικών να λυθεί το πρόβλημα στη ΔΕΗ και με τον τρόπο αυτό στους ιδιώτες παραγωγούς», ενώ στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στην καταβολή ενός ποσού 70 εκατ. ευρώ που έγινε τη Δευτέρα στη ΔΕΗ. Στην ίδια απάντηση ο κ. Σαμαράς σχολίασε ακόμη ότι «η Ελλάδα χρειάζεται σοβαρούς Γάλλους επενδυτές που εκτός από το να μένουν στη χώρα μας, θέλουμε να αναπτύσσουν και νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες». 

-Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΓΕΤ, Pierre Deleplanque επισήμανε στο διάλογο που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο, τα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις λόγω του υπερβολικού «διοικητικού άχθους» και των ρώτησε αν παρακολουθεί τις προσπάθειες που γίνονται στη χώρα για να περιοριστούν τα διοικητικά βάρη. Ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν σαφής λέγοντας ότι οι Γερμανοί έχουν αναλάβει τη βελτίωση των δομών και της λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα και οι Γάλλοι συμβάλλουν με την εμπειρία τους (σ.σ έχουν συγκροτήσει ειδική ομάδα υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων) «ώστε η χώρα να αποκτήσει ένα λιγότερο βαρύ κράτος».

-Ο διευθύνων σύμβουλος της Bic-Violex, Δημήτρης Πισιμίσης είπε στον Φρανσουά Ολάντ ότι η εταιρεία του είναι πρόθυμη να μεταφέρει την εμπειρία της σε γαλλικές επιχειρήσεις που θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα,  ενώ του επισήμανε ότι το μεγάλο πλεονέκτημα στην Ελλάδα είναι το εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτει. Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι στην Ελλάδα μπορεί κανείς να βρει υψηλής ποιότητας προσωπικό λόγω του εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ  σχολίασε ότι είναι βασική προϋπόθεση για την δραστηριοποίηση μικρομεσαίων γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα να πλαισιωθούν από μεγάλες επιχειρήσεις.

-Ο πρόεδρος της Ελλάκτωρ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ Αν. Καλλιτσάντσης επισήμανε στον Γάλλο Πρόεδρο ότι είναι σημαντικό με την παρουσία του στην Ελλάδα να ενθαρρύνει τις γαλλικές επιχειρήσεις που έχουν υλοποιήσει μεγάλες επενδύσεις και σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα, όχι μόνο να κρατήσουν ζωντανές τις επενδύσεις τους, αλλά να κάνουν και νέες επενδύσεις στην παραγωγική υποδομή της χώρας. «Το ζητούμενο είναι να συνεργαστούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος δεν είναι να υποκαταστήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά να συνεργαστούμε μαζί τους» ήταν η απάντηση του Φρανσουά Ολάντ.
   
-Ο πρόεδρος της Αφοί Μαρινόπουλοι ΑΕ, Λεωνίδας Μαρινόπουλος, ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο να στηρίξει την ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία (σ.σ η Μαρινόπουλος διαθέτει 13 εργοστάσια στην Ευρώπη εκ των οποίων 5 στη Γαλλία), λέγοντας ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν να προσδώσουν υψηλή αξία στην Ε.Ε.

Ο Φρανσουά Ολάντ συμφώνησε ότι ο τομέας της υγείας αποτελεί έναν από τους ταχύτερα εξελισσόμενους κλάδους στην Ε.Ε σημειώνοντας ότι «γνωρίζουμε πως πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ενισχύσουμε τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Σχολιάζοντας την αποχώρηση της Carrefour από την Ελλάδα, ο Γάλλος πρόεδρος είπε προς τον κ. Μαρινόπουλο ότι «η σχέση δεν χάθηκε».

Διαβάστε ακόμη:

-F. Hollande: Θα συμμετέχουμε ενεργά στις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}