Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

«Ένας στους τρεις μόνο υπέρ της παραμονής της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Έρευνα του Ινστιτούτου Harris Interactive

18-2-2013
http://tometopo.gr
article-2141821-1300D792000005DC-473 468x286Στην περίπτωση που γίνονταν αύριο δημοψήφισμα για την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 50% θα ψήφιζε «όχι» απέναντι σε ένα 33% που θα ψήφιζε «ναι» και 17% που θα αρνούνταν να πάρει θέση.

 Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης που έκανε το Ινστιτούτο Harris Interactive σε 2114 βρετανούς εκλογείς μεταξύ 29 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου και δημοσιεύτηκε στους Financial Times του Σαββατοκύριακου.

Τα αποτελέσματα αυτά έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στο οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο τόσο στην Μεγάλη Βρετανία όσο και στην Ευρώπη, δεδομένου ότι ήδη έχει ανακοινωθεί η διοργάνωση δημοψηφίσματος για το 2017 σε σχέση με τη συμμετοχή της Μ. Βρετανίας στην Ευρ. Ένωση.

 Η προοπτική του δημοψηφίσματος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο εκλογικό σώμα. 50% υποστηρίζουν αυτήν απόφαση, έναντι 21% που διαφωνούν.

 Η μεγάλη διαφορά του «όχι» σε σχέση με το «ναι» αποκτά ιδιαίτερα σοβαρή σημασία δεδομένου ότι και τα τρία μεγάλα κόμματα – Συντηρητικοί, Φιλελεύθεροι, Εργατικοί - τα Συνδικάτα και το CBI (η Ένωση των Εργοδοτών) έχουν όλοι ταχθεί υπέρ του «ναι».

 Το επικείμενο δημοψήφισμα του 2017 θα είναι το πρώτο εθνικό δημοψήφισμα από το 1975, όταν ο τότε εργατικός πρωθυπουργός Harold Wilson έθεσε το θέμα της προσχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες στην ετυμηγορία των πολιτών.

 Στην έρευνα αυτή του Harris είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στην κατάταξη από άποψη σπουδαιότητας δεκαπέντε θεμάτων, πρώτη έρχεται η Υγεία, δεύτερη η Εκπαίδευση, τρίτη η Οικονομική Ανάπτυξη, τέταρτος ο Πληθωρισμός, πέμπτη η Ανεργία. Δέκατη πέμπτη και τελευταία η Ευρωπαϊκή Ένωση.
 Η επικράτηση του «όχι» γίνεται, παρά το γεγονός ότι 45% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Βρετανία έχει οφέλη από την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 34% που θεωρούν ότι δεν έχει. Παρόλα αυτά μόνο το 31% θεωρεί ότι η Βρετανία θα αποδυναμωθεί με την αποχώρησή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}