Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ανοικτές οι "ρυθμίσεις", στο τραπέζι και το ζήτημα "νέα μέτρα"

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013 
Πηγή:www.capital.gr


Της Δήμητρας Καδδά

Με βασικό «αγκάθι» τη διαθεσιμότητα καθώς συνδέεται με τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ συνεχίζονται από νωρίς το πρωί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Όλα τα μέτωπα παραμένουν ανοικτά, ακόμη και το πεδίο της λήψης νέων μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης, όπως αναφέρει αρμόδιος πολιτικός παράγοντας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα κοινοποίησε χθες στους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών την πρόθεσή της να αναχωρήσει την Παρασκευή (δεν είναι σαφές αν θα μείνουν ή όχι τεχνικά κλιμάκια) εξηγώντας ότι θα αφήσει πληθώρα προτάσεων – παρατηρήσεων για να συνεχισθούν εξ αποστάσεως οι διαπραγματεύσεις. 
Σήμερα πάντως ξεκίνησε από νωρίς συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με το επιτελείο του υπουργείου οικονομικών

«Είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία για τις δόσεις» ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, περιγράφοντας το κλίμα. Άλλο στέλεχος του υπουργείου εξηγεί ότι το κλίμα δεν είναι άσχημο, αλλά υπάρχουν πιο πολλά πεδία προς διαπραγμάτευση από όσα αρχικά περίμενε η κυβέρνηση...

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει η ίδια πηγή, η σημερινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ενδεχομένως να αποκτά διαφορετικό νόημα από το αρχικό της επισφράγισης μίας συμφωνίας. «Κανείς δεν αποκλείει βέβαια την έκπληξη» αναφέρει αρμόδιος παράγοντας. Η ίδια πηγή εξηγεί ότι «το θέμα της διαθεσιμότητας για παράδειγμα ίσως έχει πολιτική λύση» ενώ δεν αποκλείει να υπάρχουν κάποιες πολιτικές διεργασίες σε εξέλιξη που θα εξηγούν και τη χθεσινή διγλωσσία μεταξύ των υπουργών (σημ. αποχωρώντας από την συνάντηση με την τρόικα στο ΥΠΟΙΚ εξέφρασαν την αισιοδοξία για την εύρεση λύσης σε πλήρη αντίθεση με το κλίμα που μεταφέρθηκε αργότερα από στελέχη του υπουργείου).

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη αναχωρεί ο Πρωθυπουργός για Βρυξέλλες (για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ακολούθως για τη Σύνοδο Κορυφής) και πιθανότατα θα ακολουθήσει και ο υπουργός Οικονομικών.
Όπως εξηγούν στελέχη της κυβέρνησης, η διαπραγμάτευση έχει στάδια πολλά:

1. Δόση Μαρτίου των 2,8 δισ. ευρώ. Εδώ το «αγκάθι» είναι η διαθεσιμότητα. Χθες, το θέμα δεν συζητήθηκε, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές. Η τρόικα φέρεται να έθεσε πιο «ανοικτά» το θέμα ζητώντας αξιολόγηση όλου του προσωπικού και όχι μόνο των 50.000 - 60.000 που προέκυψαν από την αλλαγή στα οργανογράμματα, ερμηνεύοντας διαφορετικά το «ορόσημο».

2. Αναθεώρηση Μνημονίου για την δόση των 6 δισ. ευρώ που χρονικά θα έρθει αργότερα. Φέρεται να μην έχει ανοίξει ακόμη όλο το «εύρος» των διαπραγματεύσεων. «Πρώτα δίνεις και μετά ζητάς» ανέφερε με νόημα κορυφαίο πολιτειακό στέλεχος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην χθεσινή συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ ζητήθηκε από τους παρόντες υπουργούς Εσωτερικών Ανάπτυξης και Εργασίας αλλά και από το ίδιο το υπουργείο στοιχεία ότι έχουν λάβει τα «αναγκαία» μέτρα και το θέμα δεν θεωρείται ότι έχει «κλείσει» παρά τις αισιόδοξες τοποθετήσεις υπουργών και άλλων στελεχών που φέρεται ότι προκάλεσαν…. αναστάτωση στην κυβέρνηση.

Ανοικτό μένει και το ζήτημα την αναζήτησης - ταυτόσημης πλέον - λύσης στην ρύθμιση οφειλών ιδιωτών προς ταμεία και προς εφορίες. Από νωρίς το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη νέος γύρος διαπραγματεύσεων, όπως και για τα ζητήματα της ρύθμισης δανείων (υπάρχουν μεγάλες ενστάσεις για την επιβάρυνση στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών) και το θέμα των φόρων επί των ακινήτων με το τέλος μέσω της ΔΕΗ να παραμένει – σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι.

Τα μέτωπα είναι πολλά ακόμη και όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας « θα τα βρούμε νομίζω, αλλά θέλουμε τουλάχιστο άλλη 1 εβδομάδα».

Στη... λίστα είναι και το θέμα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και άλλων έμμεσων φόρων το οποίο φέρεται ότι τέθηκε εξ αρχής από την ελληνική πλευρά, αλλά (όπως ανέφερε χθες κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ) δεν υπήρξε καθόλου καλή ανταπόκριση της τρόικας, χωρίς όμως να έχει εντελώς... αποσυρθεί.

Διαβάστε ακόμα:

Ανοιχτή παραμένει η ρύθμιση χρεών, ορθάνοιχτη η ρύθμιση δανείων


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}