Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Mπουλντόζες στον «μουσακά», στραβά μάτια στους… γίγαντες

ΚΡΗΤΗ Του Μάριου Διονέλλη

http://www.efsyn.gr
Σκηνικό κάθαρσης έναντι των αυθαιρέτων στον αιγιαλό στήθηκε χθες στο Ηράκλειο με την κατεδάφιση κτίσματος στην παραλία της Αμνισού, το οποίο λειτουργούσε μέχρι πριν από λίγες μέρες ως εστιατόριο. Το σκηνικό, εκτός από τις μπουλντόζες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, είχε και σοβαρές καταγγελίες για μεροληπτική στάση του κρατικού μηχανισμού έναντι κάποιων αυθαιρετούντων. Συνέβαλε στην εντύπωση αυτήν και το διπλανό τεράστιο ξενοδοχείο, από το οποίο δεν πειράχτηκε ούτε τούβλο, παρότι βρίσκεται επίσης πάνω στην άμμο και στην ίδια ακριβώς ευθεία με το κτίσμα που κατεδαφίστηκε.

Για την επιχείρηση κατεδάφισης κατέφθασε στην Κρήτη ειδικό κλιμάκιο του ΥΠΕΚΑ από την Αθήνα με επικεφαλής τον ειδικό γραμματέα Περιβάλλοντος Σάκη Κουρουζίδη. Από την αρχή της εβδομάδας είχε γίνει «κατανοητό» πως το υπουργείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επικοινωνιακή απήχηση των κατεδαφίσεων, έστω κι αν αυτή γίνεται… σημειακά και σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Η κατεδάφιση έγινε με προγραμματισμένο ραντεβού ώστε τη σκηνή να απαθανατίσουν όλες οι τηλεοπτικές κάμερες που βρέθηκαν στο σημείο.

Η επιχείρηση του ΥΠΕΚΑ και η αποστολή του κλιμακίου των «Ράμπο» στην Κρήτη συνδέεται άμεσα με την επικείμενη κατάθεση νόμου για την οριστική ρύθμιση των αυθαιρέτων. Αν και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο νέος νόμος θα αποκλείει εντελώς τα κτίσματα σε δάση και αιγιαλό, εντούτοις η εικόνα με τις μπουλντόζες αποτελεί φόβητρο για τους χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που καλούνται να τακτοποιήσουν, με το σχετικό αντίτιμο φυσικά, τα κτίσματά τους.

Η χθεσινή κατεδάφιση πάντως δέχτηκε έντονες αμφισβητήσεις από την κοινωνία του Ηρακλείου και δημιούργησε πολλά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται οι περιπτώσεις επί των οποίων θα εφαρμοστεί ο νόμος. Ο ιδιοκτήτης του αυθαίρετου κτίσματος και πατέρας πέντε παιδιών, Μαρίνος Αναγνώστου, έδειχνε συνεχώς στο κλιμάκιο του υπουργείου την όλη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, με άλλες ταβέρνες αλλά και μεγάλα ξενοδοχεία να βρίσκονται ακριβώς στην ίδια απόσταση από τη θάλασσα, επίσης με προφανείς παρανομίες. «Παραδέχομαι ότι είμαι παράνομος, μα πείτε μου με ποια κριτήρια εφαρμόζεται ο νόμος μόνο σε εμένα» έλεγε ξανά και ξανά, χωρίς όμως να πάρει απαντήσεις ούτε από τους αστυνομικούς ούτε από το κλιμάκιο των «Ράμπο». Μέλη της οικογένειάς του καταφέρθηκαν εναντίον των χειριστών των μηχανημάτων κατεδάφισης και για λίγη ώρα η περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

Μετά την κατεδάφιση εμφανίστηκε ένα διάγραμμα της Πολεοδομίας για την περιοχή. Η οικοδομική γραμμή που σχεδιάστηκε από το 1970 (επί δικτατορίας) κάνει ένα προκλητικό «δόντι» προς την ξηρά. Ενώ αφήνει αποστάσεις για νόμιμη δόμηση μέχρι και δεκαπέντε μέτρα από το κύμα, στο σημείο της χθεσινής κατεδάφισης η εσοχή της οικοδομικής γραμμής φτάνει στα 83 μέτρα μέσα στη στεριά, ενώ αμέσως μετά επιστρέφει στα 20 μέτρα από τη θάλασσα, ώστε να περιλάβει ως νόμιμο το διπλανό ξενοδοχείο. Η «Εφ.Συν.» έθεσε το διάγραμμα υπόψη του επικεφαλής των «Ράμπο», Σ. Κουρουζίδη, ο οποίος μάλλον αμήχανα παραδέχτηκε πως «φαίνεται κάτι να μην πηγαίνει καλά» και ζήτησε επιτόπιο έλεγχο από τις υπηρεσίες της Πολεοδομίας, αν και τόνισε πως αυτό δεν δικαιολογεί την αυθαιρεσία από κανέναν.

Η επιχείρηση των κατεδαφίσεων συνεχίζεται σήμερα στα Μάλια. Στο στόχαστρο της μπουλντόζας μπαίνει ο εξωτερικός μαντρότοιχος και μια ελαφριά κατασκευή που έχει φτιάξει πάνω στο κύμα ένα από τα μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής.

14/03/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}