Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

REUTERS: NΕΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

raus9093Αντί να καθησυχάζει, η διάσωση της Κύπρου θέτει νέα ερωτήματα για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ευρώ, υποστηρίζει σε ανάλυσή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters».

«Οι τραπεζίτες κεντρικών ευρωπαϊκών τραπεζών και οι γερμανικοί τραπεζίτες, ιδιωτικά και δημόσια αντίστοιχα εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι οι επιπτώσεις της διάσωσης της Κύπρου δεν πρόκειται να εξαπλωθούν», αναφέρει.

«Ο τραπεζικός τομέας της χώρας ήταν υπερβολικά μεγάλος και δεν είχε υπήρχε βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Η Κύπρος πρέπει να θεωρείται μοναδική περίπτωση και δεν μπορεί να συγκρίνεται με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τονίζει στο Reuters ο πρόεδρος της εταιρίας Γερμανών δανειστών BdB Αντρέας Σμίτς, την ίδια ώρα όμως που η Λένα Κομίλεβα, η οποία διευθύνει την λονδρέζικη εταιρία οικονομικών Συμβούλων G+, τόνισε ότι «οι Βρυξέλλες στέλνουν ένα ατυχές σημάδι με την συμφωνία για την Κύπρο, ότι δηλαδή ένα ευρώ στην Κύπρο δεν είναι ίσο με ένα ευρώ αλλού στην ευρωζώνη, γεγονός που δημιουργεί επιπτώσεις για την Ισπανία το 2014».
Σύμφωνα με το Reuters η συμφωνία για την Κύπρο αποτελεί επίσης απόδειξη μιας ολοένα και πιο σκληρής γραμμής απέναντι σε ιδιοκτήτες μετοχών προβληματικών τραπεζών της ευρωζώνης. «Πώς θα αντιδράσουν οι μεγαλο-επενδυτές σε άλλες ευάλωτες τράπεζες της ευρωζώνης μετά από την συμφωνία για την Κύπρο σε περίπτωση ενός νέου σοκ, γίνεται πλέον ο τελευταίος “γνωστός-άγνωστος” στο τετραετές δράμα χρέους της ευρωζώνης. Η κρίση στην Ελλάδα πυροδότησε φόβους εξάπλωσης και στις συγγενείς Ιταλία και Ισπανία, πυροδοτώντας αποδράσεις καταθέσεων σε τράπεζες-καταφύγια της Γερμανίας και άλλων βορειο-ευρωπαϊκών κρατών. Το αποτέλεσμα ήταν ο κατακερματισμός των χρημάτων και των τραπεζικών αγορών σε ολόκληρη την ευρωζώνη, που η κυπριακή διάσωσης μπορεί μόνο να παρατείνει και πιθανώς να εντείνει», εκτιμά.


«Μιλώντας στη Λισσαβόνα την περασμένη εβδομάδα, πριν ακόμη επιτευχθεί η συμφωνία για την Κύπρο, πορτογάλοι οικονομολόγοι εξέφρασαν φόβους ότι οι διαμορφωτές πολιτικών της ευρωζώνης τζογάρουν με την εμπιστοσύνη των καταθετών, ακόμη κι αν οι συνθήκες της Κύπρου είναι πράγματι ιδιαίτερες», τονίζει το πρακτορείο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι ενήμερη των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακές χώρες. Εκείνοι που ευθύνονται για αποφάσεις όπως εκείνη της Κύπρου θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τις πιθανές επιπτώσεις», είχε δηλώσει στο Reuters η κορυφαία οικονομολόγος της τράπεζας BPI Πόλα Καρβάλιο.

«Για ορισμένους αναλυτές, η λύση για την Κύπρο τρέφει την αντίληψη που υπάρχει σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια ότι η “Βόρεια Συμμαχία” υπό την ηγεσία της Γερμανίας είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να πιέζει για δημοσιονομική πειθαρχία και λιτότητα στη νότια Ευρώπη, ακόμη και με κίνδυνο διαιώνισης ενός φαύλου κύκλου ύφεσης, αποτυχημένων δημοσιονομικών στόχων και περισσότερων περικοπών προϋπολογισμών με σμίκρυνση της ανάπτυξης. Συνεπώς, ο πραγματικός φόβος εξάπλωσης είναι ότι η κατάρρευση στην Κύπρο, η οποία οδεύει προς μία βαθιά οικονομική ύφεση εξαιτίας της καταστροφής της offshore τραπεζικής της βιομηχανίας, θα πυροδοτήσει μια εξέγερση ενάντια στις αυστηρές πολιτικές που απαιτεί η τρόικα ως τίμημα για την παροχή ενός δικτύου ασφαλείας προς τις χώρες που αγκομαχούν από οικονομικής άποψης. Με εξαίρεση την Ελλάδα, οι διαδηλώσεις στη νότια Ευρώπη ενάντια στα υψηλά ποσοστά ανεργίας και τις περικοπές των συντάξεων μέχρι στιγμής υπήρξαν ειρηνικές. Όμως αυξάνεται η απέχθεια προς αυτό που πολλοί αντιλαμβάνονται ως έλλειψη αλληλεγγύης από τη Γερμανία», καταλήγει.

πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}