Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Δωδώνη: Η ιδιωτικοποίηση κατέστρεψε τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου (Επίκαιρα 1-7/8/2013)

dodoni

Τα πάνω κάτω έχει φέρει στην Ήπειρο η ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, που ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2012 αποτελώντας την πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση της κυβέρνησης Σαμαρά. Για τους κτηνοτρόφους ωστόσο και για την τοπική κοινωνία η ιδιωτικοποίηση της Δωδώνης ισοδυναμούσε με ξεπούλημα και σήμανε καταστροφή. Στους δέκα μήνες που μεσολάβησαν από την ολοκλήρωση της πώλησης οι αιτιάσεις των κτηνοτρόφων, που αντιδρούσαν από τότε, αποδείχθηκαν πέρα για πέρα αληθινές και, από την άλλη, οι εξαγγελίες που συνόδευσαν την ιδιωτικοποίηση απλώς …μεγαλοστομίες κενές περιεχομένου. Μάρτυρας οι συνεχείς κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων με αποκορύφωμα, μέχρι στιγμής, την συγκέντρωση που έγινε στο εργοστάσιο της Δωδώνης την Παρασκευή 26 Ιουλίου. Παρότι οι αγανακτισμένοι κτηνοτρόφοι το μοναδικό που ζητούσαν ήταν να πληρωθούν, η συγκέντρωσή τους προκάλεσε την επέμβαση των ΜΑΤ και την αλόγιστη χρήση δακρυγόνων που έστειλε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα ένα μικρό παιδί.



Στην ανακοίνωση της εταιρείας τονίζεται ότι «οι καθυστερήσεις πληρωμών προς τους κομιστές του γάλακτος οφείλονται αποκλειστικά στην έλλειψη ρευστότητας εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης» αναφέρουμε στον Ανδρέα Μπόσιο, κτηνοτρόφο και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Κτηνοτρόφων της Ηπείρου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Δωδώνης. «Οικονομική κρίση υπήρχε και πέρυσι, πριν η Δωδώνη φύγει από την Αγροτική Τράπεζα και ιδιωτικοποιηθεί. Εμείς όμως πληρωνόμασταν κανονικά. Τι μεσολάβησε από πέρυσι μέχρι τώρα;»

Απλήρωτοι επί τέσσερις μήνες

«Παρότι η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Δωδώνης ξεκίνησε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη κι όπως καταλαβαίνετε αυτές τις δύο δεκαετίες δεν έλειψαν τα προβλήματα, η Δωδώνη από το 1963 που ιδρύθηκε από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους μέσω των συνεταιρισμών τους και με την εγγύηση της Αγροτικής Τράπεζας στήριξε αποφασιστικά την τοπική οικονομία. Πρόσφερε για παράδειγμα στους παραγωγούς τις καλύτερες τιμές, δίνοντας 1 ευρώ όταν οι υπόλοιπες βιομηχανίες έδιναν 80-85 λεπτά και παρόλα αυτά κατάφερνε να είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση. Επιπλέον κάθε Δεκέμβρη παίρναμε ένα πριμ βάσει των κερδών της εταιρείας όταν γινόταν η εκκαθάριση, ακόμη και 4.000 ευρώ που σήμαινε ένα αυτοκίνητο καλαμπόκι! Η δε πληρωμή μας γινόταν αμέσως. Στις 15 κάθε μήνα περνάγαμε και πληρωνόμασταν κι οι μαγαζάτορες είχαν να λένε ότι στις 17 κάθε μήνα γέμιζαν τα ταμεία τους. Τώρα μας χρωστούν από τον Μάρτιο, επί τέσσερις μήνες δεν έχουμε πάρει λεφτά. Χρωστούν στον κάθε κτηνοτρόφο από 2.000 έως 50.000 ευρώ. Κατά την εκτίμησή μας τουλάχιστον 25 εκ. κρατούν στα ταμεία τους μόνο και μόνο για να δείχνουν ότι υπάρχει ρευστότητα και να καλύπτουν έτσι το γεγονός ότι αγόρασαν μια υγιέστατη επιχείρηση με πενταροδεκάρες. Αρκεί να σας πω ότι ενώ το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε σε 21 εκ. ευρώ, χωρίς να ξέρουμε υπό ποιά μορφή καταβλήθηκε αυτό το ποσό, όταν η Δωδώνη άλλαζε χέρια στις αποθήκες της υπήρχε απόθεμα τυριών αξίας 40 εκ. ευρώ, ενώ η εταιρεία είχε δώσει προκαταβολές στους κτηνοτρόφους ύψους 18 εκ. ευρώ. Επί μήνες δηλαδή οι καινούργιοι αγοραστές έπαιρναν γάλα τσάμπα. Επίσης στο επενδυτικό σχήμα που αγόρασε την Δωδώνη συμμετέχει κι ένας πελάτης της που χρώσταγε στην Δωδώνη 10 εκ. ευρώ».

Ποια είναι τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στους κτηνοτρόφους από την επιλογή της εταιρείας να μην εξοφλεί έγκαιρα τους προμηθευτές της, ρωτάμε τον Ανδρέα Μπόσιο. «Η καταστροφή της κτηνοτροφίας. Και δεν είναι σχήμα λόγου. Το 70% των ζωοτροφών που χρησιμοποιούμε προέρχεται από το εμπόριο, το αγοράζουμε. Τα πρόβατα θέλουν κάθε μέρα τάισμα. Η τιμή μάλιστα των ζωοτροφών είναι χαμηλή αν την αγοράσεις έγκαιρα, ενώ αν πας να την προμηθευτείς τελευταία στιγμή είναι 2 και 3 φορές επάνω. Για να καταλάβετε: Το τριφύλλι τον Μάη πουλιέται 4 ευρώ η μπάλα, τον Οκτώβρη 8, τον Δεκέμβρη 10 και τον Φλεβάρη 12. Ανέκαθεν εμείς αγοράζαμε τον Μάη και το βάζαμε στις αποθήκες. Τώρα όλες οι αποθήκες είναι άδειες. Κανείς δεν έχει λεφτά για να προμηθευτεί. Το ίδιο συμβαίνει και με το καλαμπόκι. Την περίοδο της συγκομιδής ο τόνος πουλιέται από 190 ως 230 ευρώ ο τόνος. Τον χειμώνα όμως πουλιέται 400 ευρώ. Αν δεν έχεις λεφτά να αγοράσεις έγκαιρα, όπως συμβαίνει τώρα, τότε αγοράζεις πανάκριβα και στο τέλος δεν σου μένει ούτε ένα ευρώ»!

Πουλάνε τα κοπάδια

«Με αυτούς τους όρους δεν βγαίνει ο χειμώνας», τονίζει στα Επίκαιρα ο Μιχάλης Τζίμας κτηνοτρόφος κι αυτός, μέλος της Διοίκησης της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ηπείρου. «Πάρτε επίσης υπ’ όψη σας ότι όλα τα κόστη παραγωγής, από την τιμή του ρεύματος και το πετρέλαιο μέχρι τις ζωοτροφές, έχουν τιναχθεί στον αέρα. Από την άλλη μας αναγκάζουν να πουλάμε όλο και πιο χαμηλά, χωρίς ποτέ ο καταναλωτής να επωφελείται από την διαφορά. Για παράδειγμα η τιμή του κρέατος έχει πέσει σε ένα χρόνο κατά 50%. Το αποτέλεσμα είναι να φεύγουν συνεχώς ζώα από την παραγωγή καθώς οι βοσκοί δεν μπορούν να συντηρήσουν τα κοπάδια τους και τα πουλάνε. Έτσι η ποσότητα του παραγόμενου αγελαδινού γάλακτος μειώθηκε σε ένα χρόνο κατά 50%. Του χρόνου θα είναι ακόμη χειρότερα».

Στα Επίκαιρα μίλησε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Φίλιππος Φίλιος, ο οποίος όπως επίσης και το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων έχουν σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων ζητώντας από την Δωδώνη την εξόφλησή τους. «Για να γίνει κατανοητό το ενδιαφέρον μας για τα τεκταινόμενα στην γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη πρέπει να σας αναφέρω ότι από αυτή την γαλακτοβιομηχανία ζουν περισσότερες από 10.000 οικογένειες. Μαζί δε με το κοτόπουλο αποτελούν την βασική παραγωγή της Ηπείρου. Η στάση πληρωμών στην οποία έχει προβεί η Δωδώνη, γιατί περί αυτού πρόκειται, έχει οδηγήσει στην μείωση του τοπικού εισοδήματος. Δεν κρύβουμε μάλιστα και την ανησυχία μας για το μέλλον», συνεχίζει ο δήμαρχος Ιωαννίνων. «Παρότι η Δωδώνη πουλήθηκε πολύ φθηνά, με την πραγματική αξία της να είναι τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερη από τα 21 εκ. ευρώ που κατέβαλαν οι αγοραστές, δεν αποκλείεται όλες αυτές οι καθυστερήσεις να είναι απλώς το προανάκρουσμα μιας μείωσης τιμών, που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη μείωση εισοδημάτων στην περιοχή μας. Αβέβαιο επίσης παραμένει κατά πόσο οι αγοραστές επιθυμούν να συνεχίσει η εταιρεία να παράγει και στο μέλλον. Ο κίνδυνος δηλαδή είναι κάποια στιγμή να την κλείσουν και να φύγουν. Πρόκειται για ενδεχόμενο που δεν είναι καθόλου θεωρητικό αν εξετάσουμε το σκοτάδι που περιβάλει τον πραγματικό μέτοχο. Πρόκειται για μια πολύ μπερδεμένη υπόθεση. Δυστυχώς η Δωδώνη δεν είναι σε καθόλου καλό δρόμο», τονίζει ο δήμαρχος Ιωαννίνων.

Αβέβαιο το μέλλον

Την ίδια ανησυχία εκφράζουν κι οι δύο κτηνοτρόφοι με τους οποίους μιλήσαμε οι οποίοι πέρα από την εξόφλησή τους ζητούν την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας και την επιστροφή της είτε στο δημόσιο είτε στους παραγωγούς. Αφορμή για την ανησυχία τους είναι οι συνεχείς αλλαγές επωνυμίας και έδρας (μεταξύ Ρωσίας, Λονδίνου και Κύπρου), η απόφασή της να δημιουργήσει μονάδα παραγωγής στο εξωτερικό, η διακοπή της παραγωγής σκληρών τυριών (γραβιέρας, κεφαλογραβιέρας) και η απώλεια μεριδίων αγοράς ακόμη και στην Ήπειρο, όπως δείχνει η εξαφάνιση των προϊόντων της από τα ράφια πολλών σούπερ μάρκετ.

Η σημασία που έχουν οι εξελίξεις γύρω από την Δωδώνη υπογραμμίζονται από την δεινή θέση στην οποία ήδη βρίσκεται η Ήπειρος αποτελώντας (μαζί με την Δυτική Ελλάδα) τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας. Με βάση στατιστικές της Eurostat, το 2010 είχε το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Όταν κατά μέσο όρο στην Ελλάδα ήταν 19.600 ευρώ (και στην ΕΕ των 27 ήταν 24.500 ευρώ) το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ήπειρο βρισκόταν στο ναδίρ: μόνο 13.700 ευρώ. Η ιδιωτικοποίηση της Δωδώνης θα το έχει οδηγήσει ακόμη χαμηλότερα και τις περιφερειακές αντιθέσεις στην Ελλάδα στα ύψη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}