Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Τίποτε δεν δίνουν τζάμπα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ,
τεύχος 1772 στις 8 Αυγούστου 2013

Σταύρος Χριστακόπουλος
Η«διαρροή» από το Μέγαρο Μαξίμου, η οποία δημοσι­εύθηκε στα «Νέα», ανέφε­ρε:

«Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανα­χωρεί αργά αύριο το απόγευμα για την Ουάσιγκτον, δεν πρόκειται να θέ­σει το ζήτημα του κουρέματος, αλλά ευελπιστεί ότι η προοπτική της ελά­φρυνσης του ελληνικού χρέους θα αναδειχθεί από τον αμερικανό Πρό­εδρο και θα λάβει χαρακτηριστικά υποδείξεων προς το Βερολίνο. Τον δρόμο ενός νέουκουρέματος, άλλω­στε, υποδεικνύει τους τελευταίους μήνες σχεδόν ανοικτά το ΔΝΤ, που απηχεί σε σημαντικό βαθμό τις θέ­σεις της Ουάσιγκτον, παρά την κατη­γορηματική άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση». 
Με αυτόν τον... αισιόδοξο τρόπο το πρωθυπουργικό περιβάλλον περι­έγραφε τις ελπίδες του Αντώνη Σα­μαρά λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή του για την Ουάσιγκτον, όπου σήμερα το βράδυ θα συναντήσει τον πρόεδρο Ομπάμα. Τα ενεργειακά θέ­ματα και οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι οι άλλες παράμε­τροι της συζήτησης, έτσι όπως έχουν περιγραφεί από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Η αλήθεια είναι ότι ο Αντώνης Σα­μαράς μεταβαίνει στις ΗΠΑ πιεσμέ­νος. Αλλά και ύστερα από τέσσερα χρόνια έλλειψης ενδιαφέροντος από την πλευρά της δυτικής υπερδύνα­μης για μια εις βάθος συζήτηση μαζί του. Ούτε ως πρόεδρος της Ν.Δ. ούτε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπο­λίτευσης ούτε ως συμμέτοχος στην κυβέρνηση Παπαδήμου ούτε ως πρω­θυπουργός, εδώ και πάνω από έναν χρόνο, είχε την ευκαιρία για κορυφαί­ες επαφές και συναντήσεις.

Υπήρχαν και εκείνες οι δηλώσεις μετανοίας παρουσία της καγκελαρίου Μέρκελ μετά την ανάληψη της πρω­θυπουργίας, αλλά και η πλήρης προ­σκόλληση – υποταγή την αποκαλούν απερίφραστα οι αντίπαλοί του – στο Βερολίνο, που μάλλον είχαν καθίσει κομματάκι... βαριές στους Αμερικα­νούς, των οποίων η αντιπαλότητα με τη Γερμανία στο θέμα της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης διαρκώς επι­δεινώνεται.

Ίσως το αποκορύφωμα να ήταν η προ μηνών δήλωση Σαμαρά, με την οποία ο πρωθυπουργός αποδεχόταν την υπαγωγή της ελληνικής ΑΟΖ στην ευρωπαϊκή. Άλλο ένα σημείο που για τις ΗΠΑ, γεωστρατηγικό αφεντικό της περιοχής μας, είναι εξαιρετικά δύ­σκολο να χωνευτεί.

Εν πάση περιπτώσει, ο δίαυλος άνοιξε και ο πρωθυπουργός αναζητεί στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού μια πολιτική ανάσα, ένα είδος στήρι­ξης που θα του δώσει «καύσιμα» για να αντέξει μια διαρκώς επιδεινούμε­νη εσωτερική κατάσταση – στο όριο της έκρηξης – και να επιτύχει τον στό­χο της αποφυγής των εκλογών έως, τουλάχιστον, τη λήξη της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.

Απόσταση«ασφαλείας»

Δυστυχώς για τον ίδιο, άμεσα και ουσιώδη κέρδη δενπροβλέπονται και οι προσδοκίες είναι σχετικά περιορι­σμένες. Ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι οι Αμερικανοί, τηρώντας δημοσίως αποστάσεις «ασφαλείας» από τα τε­κταινόμενα στην Ευρώπη και περιορι­ζόμενοι σε «άσφαιρες» υποδείξεις και συμβουλές, αναζητούν την αναβάθμι­ση σχέσεων με τους αδύναμους κρί­κους της κρίσης, αλλά χωρίς διάθεση να παρέμβουν επί της ουσίας.

Περισσότερο μοιάζουν να ενδια­φέρονται για την κατοχύρωση των συμφερόντων τους στη ρευστή πε­ριοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπου το περιθώριο δια­πραγμάτευσης με τους συμμάχους, εταίρους και... υποτελείς τους είναι περίπουανύπαρκτο. Το δόγμα του υιού Μπους – στον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας – «Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» καθορί­ζει παγίως την τακτική της αμερικα­νικής διπλωματίας. Σε αυτό το κλίμα θα γίνει δεκτός και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ελλάδα - ΗΠΑ: Μιαδύσκολησχέσηζητάειβελτίωση

Οι Αμερικανοί βρίσκονται σε μια... περίεργη κα­τάσταση. Ο παραδοσιακός αδιατάρακτος έλεγχός τους στην περιοχή μας και η σχετικά ανώδυνη δια­τήρηση του ρόλου «επιδιαιτητή», τον οποίο ασκού­σαν αφ’ υψηλού, μετακινώντας με άνεση τα πιόνια στη μεγάλη σκακιέρα, υφίσταται κραδασμούς.

Η επονομαζόμενη Αραβική Άνοιξη και οι περι­πλοκές που γέννησε, περιείχαν... πολλή Ουάσι­γκτον. Στην πρώτηφάση εκδιώχθηκαν επιτυχώς οι Κινέζοι και οι άλλοι «παρείσακτοι» που επιτυχώς υποκαθιστούσαν παραδοσιακά οικονομικά «ερ­γαλεία» ελέγχου, όπως το ΔΝΤ. Όμως οι μετέπει­τα εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του συριακού εμφυλίου αλλά και των προβλημάτων που θέτει η Τουρκία, έχουν περιπλέξει την κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ, επιδιώκοντας να ελέγξουν πλήρως τις επερχόμενες εξελίξεις στο ενεργειακό και γεωστρατηγικό πεδίο, είναι προφα­νές ότι αναζητούν όσο περισσότερες «σταθερές» είναι δυνατόν. Χωρίς κόστος βεβαίως.

Η Ελλάδα, από την πλευρά της, ευρισκόμενη σε κατάσταση χρεοκοπίας, αποκλεισμένη από τις αγορές χρήματος και πλήρως ελεγχόμενη από τη γερμανική οικονομική ισχύ, «δεμένη» στον υπό γερμανικό έλεγχο οικονομικό, πολιτικό και θεσμι­κό μετασχηματισμό της ευρωζώνης και της Ε.Ε. στο σύνολό της, έχει ελάχιστα περιθώρια κινήσεων.

Η κυβέρνηση της χώρας, δέσμια και αυτή στις «μνημονιακές» υποχρεώσεις της, έχει εξαιρετικά περιορισμένο περιθώριο κινήσεων. Η δυνατότητά της για θεαματικές κινήσεις «ανοίγματος» προς τις ΗΠΑ είναι μηδαμινή, καθώς η γερμανική μέγγε­νη, που κυρίως σφίγγει και σπανίως χαλαρώνει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης, δεν επιτρέπει λοξο­δρομήσεις από την προτεσταντική αντίληψη της Γερμανίας για την Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ δενέχουν σοβαρό περιθώριο – ούτε διάθεση – να προσφέρουν κάποιον εναλλακτικό δρόμο ή μεγάλες οικονομικές διευκολύνσεις. Αντι­θέτως, απαιτούν πλήρη υπακοή και... πίστη. Όπως άλλωστε λέει και ένας έμπειρος Έλληνας πολιτικός εδώ και πολύ καιρό, μπορεί η οικονομικήεκμετάλ­λευση του ελληνικού οικοπέδου να έχει περάσει στη Γερμανία, αλλά η εδαφική... κυριότητα παρα­μένει ακόμη στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}